Klik Jangan Tak Klik

Wednesday, January 12, 2011

Brokoli Masak Suhun

Ramai dok komen kata awat aku tak komplen
directkan...yang tak baca lagi boleh refer kat sini yer
(tiba2 dapat TM...kaki komplen...sabo jelah...tak marah sukeerrrr sgt)
aku ni pun walaupun kaki komplen kira ala2 bertempat punya...
jawapan untuk kenapa aku tak komplen yelah
sebab mostly pekerja kat situ melayu
aku ni kalau bab bangsa sendiri ada kesian sikit
tetapi kekadang bangsa sendiri tak reti bahasa pulak

Lagi satu hari tu aku takde mood nak komplen
kalau nak komplen pun harus ada mood...
so aku rasa blog ni pun mengikut saluran yang betul
terpulangla pada penilaian masing2...hehe
tapi lepas ni nak aktifla balikla bab komplen ni
rasa cam bess pulak hehe

La ni aku kemaruk makan brokoli
lagipun brokoli ni bagus untuk kesihatan
antioksidan melambatkan proses penuaan
& juga mencegah kanser
walaupun regenyer mahal sikit...tapi oklaaa kan
dari makan mende merapu2 tu aku rasa lagi mahal

Meh aku kasi resepi

Bahan

~ 1 pokok sayur brokoli (Potong ikut size sesuka hati..tp jgn potong kecik sgt nanti tak rasa kerangupannya)
~ 3 biji bawang putih (mayang aku kalu masak mesti pilih nombor ganjil hehe)
~1 sudu makan sos tiram
~ 1 sudu kicap cair
~telur sebijik
~ Sedikit air

~Sedikit minyak (macam biasa aku prefer olive oil)
~ 1 sudu teh tepung jagung dibancuh dgn air (Untuk memekatkan kuah)
~Suhun (direndam)
~ Bawang goreng untuk hiasanla kunun2nya

Cara-Caranya

1. Rebus dulu brokoli...toksah lama sangat kang hilang pulak zat
lepas tu toskan

2. Panaskan minyak...tumis bawang putih
3. Masukkan telur lepas tu kacau2 bersama suhun, kicap cair & sos tiram
4. Biarkan mendidih baru masukkan tepung jagung..kira masak ala2 chinese style
5. Dah siap jer terus jirus atau tuang keatas brokoli....

6. Tabur dgn bawang goreng..aku kalau masak ni family aku pun suka
biasanya aku ratah camni pun kenyang yang penting sedap & menyihatkan
Untuk dinner sangatla sesuai bagi yang tengah mendiet

Psst: Aku masak jarang letak garam kalau dah ada perasa atau kicap

34 comments:

Softtouch [Hanim] said...

sy pun suka mkn brokoli....sedap!

zura@iwan said...

hehehe...mknan bkhasiat...

Sweet Chubby Gurlzzz said...

ermm kenapa ye,,,
singgah disini

makdara TERdiva said...

bagus ni..seswai gak mkn tanpa nasi .. :)

Shahrul Hairy Shaharuddin said...

Salam!
Wahhh! nak try ah, saya suka makan itu Brokoli gak =D

kakchik@ella said...

wah .. nampak sedap la bosh. boleh la saya cuba nnti. tak penah lagi buat camni. biasanya buat mix vege je. hihi ..

☆ lieya latif ☆ said...

BAGUS U sis...pikir bangse sendiri tu yg mls nak komplen...yelaa tak puas ati kite ni pun ade gak rase kesihan kan...bagus u tau!

menu ygsihat ni....bgs tul tuk kaki diet......

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

sdapnya brokoli.....

Mr feckry said...

sedapnye, gua memang minat brokoli

m2g said...

ni yang buat lapar balik..

el said...

hahahahaha yelah suka taw kalo posh komplen2 ni..sbb posh seorg yg berani komplen..tu yg suka tgk..heheh tup2 ritu xde bab komplen..tu yg heran hahahaha

brokoli mmg sedappppppp

Fuziani JSR said...

Menarik utk dikongsi... thanks.

Dee said...

wui..senang n mesti sedap ni..leh cuba..

Cik Tqah said...

sdpnye..nak try la.. i mmg suke sgt brokoli

yastro said...

Hmmm...nampak cam besh je ni..bule cube gak.

iNa said...

yummy...sedapnyeee...
nk skittt..

pucheh said...

sedapnye!!

YanaMIB said...

brokili mmg sdp..tp mak sy jarang la msk dh mhl kn..huhu~

LiAnA said...

ku suka sgt brokoli.. kalau buat sayur campur mmg suka ratah je.. tambah pulak dgn cili benggala tu fuhhh sedap hihi

Syafiq Rosli said...

thank 4 da info

Mia-Ina said...

suke menu vegetarian nie..i like it so much posh

Mimy Hamid said...

leh tiru ni beb resepi ko....beb komplen salah tak kmplen pun salah..so apa mau buat..takkan diam...habis la tak setel semua

Faizaharis2 said...

sedappnyerrr dah lama tak masak cam ni...selalu celurr jer

ieda said...

wah2 x tahan .. den pun minat gile brokoli nie , tapi sedih sbb kalau buat den sorang jerk makan huwaaaa

rasp said...

bagus nie, resepi baru yg wajib ditry...
thx for sharing :D

Rama2Ungu said...

sedapnya..nak terai la nanti...hehe

niza said...

cam hubby sy gak..klu potong bwg mesti ambik ganjil...smpai sy pun terikut2...hehehe..

-aNida OtHmaN- said...

BROKOLI pebret saya...

pasnie leh cuba...

thank's Posh.......

AngahSayang2314 said...

wah sedapnyerrrrrrr keruk kerak perut ku hehehe

gdiamy1 said...

yum..yum..yum....sedap ke nie..brokoli masak suhun....lapar blik bila singgah kat sini....huhuhuh

iera@Syahira said...

hye posh..thanks vsit my blog..besh2 swimming..cam best jer brokoli tu..boleh try..lagi pun i tgh berdiet skang ni..

Ogy said...

wahh sgt sehat dan sedap menu ni..nk try arrhh..senang pun senang..hehe

Delimasari said...

resepi boleh follow

A D I A said...

brokoli my fav sayur! nak try la masak2 gini.