Klik Jangan Tak Klik

Tuesday, May 19, 2009

Announcement


Banyak lah pulak aku nyer update hari ni.....korang2 pada sesapa yg suka minum ni as a supplement kalu nak murah p lah beli kat TESCO RM20.89 ajer murah kan. Pada yg bnyk ongkos leh lah beli berkoyan2....aku mmg pantang dengar murah ajer aku mesti beli nyer at least dua kotak sebulan ..kalu makcik kayo beli 4 kotak...hari2 minum...haha...tapi sbb tak brp nak kaya & bnyk ler pulak bondo lain nak beli ...beli dua kotak pun jadilah....aku mmg amik especially before & after period...so aku nyer pimple takkan kuar... muka pun flawless.....bg aku lahh...sbb aku mmg suka bare face...aku mmg cam gini...aku make up biler nak g keje or kuar jalan2 but sekali ajer kalu habis2laa...takdo nyer nak touch up2..setengah tu maybe biler nak balik keja mesti nak merah2 bibir tu...tp aku selesa tk pakai apa...alhamdullilah sejak aku consume ni muka aku pun tak pucat even w/out make up & tak perlu nak tepek bedak tebal2...dulu aku tak leh suka suki tukar produk muka...la ni biler cleanser yg bese aku pakai GLYCO dah habis ...pastu mende ni susah lak nak beli ...nak kena order bagai..aku try pakai syahirah ok ajer & alhamdullilah jugak takde mende2 tumbuh kat muka aku..kalu dulu pakai ajer brg2 cam gini siap ko....mesti kengkawan semua tumbuh beramai...that's why aku believe mende kesihatan kulit start from internally...kalu dalam ok insyaallah external pun ok & we know what we eat...so far sejak aku amal food yg sesuai with blood type...ada bnyk benefit yg aku dapat...kulit aku mmg sgt2 sensitif & senang jer mende2 nak tumbuh..kalu tumbuh pimple yg cumil2 takpe ni yg jenis bengkak bernanah ooo...lagi satu aku perasan jugak berat aku pun senang sikit nak turun...walaupun tak turun ke 55kg lagi tapi la ni aku nyer baju2 lama yg agak sendat suma dah leh pakai...

Today pun aku pakai skirt yg aku beli before married dulu...longgar tu....gemuk nyer aku sampai susah nak zip....best oo kalu selim melim ni ..apa baju pun bley sarung...pastu bile nak duduk & pakai baju fit2 tak ler risau kalu tersembul2...jalan pun ringan ajer tak risau nak cover perut buncit...aku masih kena turun 3kg lagi ...baru nampak ok ....kalu turun sampai 50kg lagi lah ok....
hubby dah sound semalam kalu bley tulun menten yerk...huhu..aku diam ajer...sbb berat aku ni leh turun naik " MENAKUTKAN" lucky now tekak aku pun dah pandai control makan...unhealthy food pun aku tak brp amik dan kalu tak amik pun aku cam tak kisah...takde lah cam dulu kalu tak dapat cam nak meroyan...is up to us camner nak control ourself..tak siapa yg boleh ubah kt except ourself...kalu kt nak kuruskan badan up to us...people leh bg advice ajer...u decide...aku pun dulu suke mengelat...mula2 ajer hangat2 taik ayam...tu sbb berat aku jab naik kejap turun..sbb biler nak turun aku mesti back to normal rutin ..makan apa sj yg aku suke...mungkin korang kata ala sikit2 tp lama2 leh jadi bukit tau...aku dah cuba diet cam gini sekejap ajer....so kalu nk menten kena jadi kan as a part of your life...but don't touture ur self...sbb hidup ni kena enjoy & dinikmatikan gak..sbb tu aku tak suka strictly ikut satu2 diet...sbb hidup kt tak sama kan..pandai2 la amik which is benefit to u...mesti try & error...kadang2 org lain buat menjadi..aku buat tak jadi so kena experimen sendirilaa...aku pun pernah meroyan biler berat naik sampai 65 kg beb....aku rasa dunia cam gelap gelita pun yer..imagine aku tak leh nak pakai baju2 yg sedia ada...hari2 pakai baju kurung cam makcik bedah..tupun tak leh cover sbb perut muncit and lengan besau...sampai nak gi keje or jalan2 pun aku malas...rasa nak dok umah ajer....tapi alhamdullilah berkat sabar & usaha ..walaupun lambat tapi aku syukur gaklah bnyk baju lama aku dah leh sarong...aku hepi & aku tetap akan teruskan journey nie....bukan utk selim saja tapi penting untuk kesihatan...baju lawa or mahal pun kalu badan tersembul2 pun jadi tak lawa gak....mcm kulit gak ler..especially muka...makeup branded pun kalu kulit muka cam bulan tak sihat..pun no use..lebih baik rawat muka dulu baru pakai make up..walaupun make up murah still nampak cantik...sama gak dgn our body kalu dah selim ko pakai apa pun nampak lawa betul tak....

Ni cuma pendapat aku saje....ni yg aku alami..ni yg aku nak share dgn korang....just luahan hati...hua hua...so no such thing yg kata kalu badan gemuk tak leh kuruih...tngk jer TBL...buleh kecuali apa yg di jadikan tuhan tu mmg kt tak leh nak ubah la...buleh tap tudah berdosa la...

yang baik datangnyer dari Allah...yg tak baiknyer dari manusia sendiri...

18 comments:

Mia-Ina said...

mgkn leh cerita sikit khasiat brand pati prune ni..huhu..aku kan jahil sikit bab ni..ble membeli nk tahu khasiatnya...

Lybeau said...

Wah Congrats Posh....dah selim...

nona said...

hai sis...=)
salam kenal..

Zulaikha said...

yg harga murah kat tesco tuu sekotak eh?
dlm ade brape botol?
mcm menarik jer..
mahu terai jugak laa...

Ella said...

posh..
ok eh makan benda alah ni..hmm kalau u kata boleh prevent kawan2 naik masa nk dtg bendera merah, ni yg i nk try gak..

bila i g tesco i try tgk...jgntime aku pergi dh takde promo udah..heheheh

POSH76 said...

ella....it works on me maybe sbb my blood O type...kena consume prune..but u can try...kalu tak experience tak tau kan.....smlm i g still menten that price

POSH76 said...

ika...yessa 1 kotak...ada 6 botol...kalu u takdak problem u leh consume selang2 hari ..jimat sikit...try jgn try...

POSH76 said...

hi nona...nice to know u too....

POSH76 said...

mana ada beb lum achieve target....ukuran sajer yg kureng..lomak still ado...hihi

POSH76 said...

bnyk khasiat nyer...nanti aku gali hehe

uMMisYa said...

rasa dia sedap tak..aku kalau yg pati ayam or pati haruan mmg tak leh telan..tak tahan hanyir

Cik_Nomi said...

"65 kg beb....aku rasa dunia cam gelap gelita pun yer..imagine aku tak leh nak pakai baju2 yg sedia ada...hari2 pakai baju kurung cam makcik bedah.."

Arghh

Sekarang akulah makcik bedah tu..

Cik_Nomi said...

Oh..pasal innershine tu.. kalau maya karin yang iklan mesti cik beli lama dah..

Tapi sebab dia adalah camelia.. jadi cik rasa kalau minum akan jadi muke plastik cam die gak.. erkk.. buleh ke cam gituk..

ok2.. cam best je.. muke cik pun memang pucat yang amat.. hari2 kene taruh blusher nak bagi kaler sikit.. kalau tak makeup, muke cam dalam pantang.. oh my..!

hm.. ok2..nanti carik..innershine..nantikan kedatangan cik!

POSH76 said...

sya - rasa dia sedap tapi ko kalu tak bese ko kena bilas dgn airla sebab pekat...

POSH76 said...

cik nomi...takdelah itu aku nyer feel...org lain ok kot...hihi

POSH76 said...

trylah inner shine tapi jgn ler try sekotak pun tak berseri p kondem la pulok...aku ni nak dekat berbulan2 baru nampak side effect dia...haha

Cik_Nomi said...

Oo.. hari tu aku pakai spec.. sebab contact lenz dah out of stock..

Serius aku macam mak bedah..

Cepat2 kutip duit sana sini, beli new lenz.. baru lega..

POSH76 said...

aku ni tingin nak pakai contact lense...tp cam tak kena ajer..huhuhu