Sedeh smlm tension the whole day
tak dapat nak hapdate blog
(bukan tension keje...yg tu tak heran sgt bese sudah hehe)
cuma blh tengok blog ajer
tapi alhamdullilah hari ni okey lega
tak keruan jadinya
tak keruan jadinya
So asal weekend jer aku mesti nak hapdate
"resepi" la sangat
tu dia resepi
"Popiah Goreng"
sorry yer gambo tak lawa
nak cepat snap sbb nak jamu kengkawan Mr Y
walaupun tak ler santek
tapi berjaya
1st time hokey
1st time hokey
Mencabor gak buat popiah ni
bila " tak melekat"
bikin tension jer
dan bila part nak menggoreng..bila "gam" tak melekat betul
mulala terbukak
okeyla tak mo citer banyak meh kita layan resepi minggu ini...
Bahan-bahan
- Keping kulit popiah
- sebiji lobak merah
- sebiji ubi sengkuang
- 6 ekor udang hidup(saizL) @ udang kering (guna udang segar, cincang halus...alergik ngan udang kering)
- sedikit garam (option)
- untuk sosnya:
- 2 sudu besar cili kering (yang telah dikisar)
- 3 sudu besar sos cili
- gula secukup rasa
- garam secukup rasa
- sedikit perahan air limau nipis
- untuk hiasan: sedikit daun bawang dan bawang goreng
Cara~Cara
- keluarkan kulit popiah dari peti sejuk beku dan dibalut kain tuala basah(supaya tidak kering)
- lobak merah dan ubi sengkuang dipotong memanjang (dimayang halus)
- udang hidup di goreng garing dan ditumbuk @ udang kering ditumbuk setelah dibasuh bersih
- semua bahan inti di gaul rata dan ditambah sedikit garam
- untuk sosnya..semua bahan dimasak didalam periuk tanpa minyak...bahan sentiasa dikacau supaya tidak hangit.
- pastu boleh mula buat gulungan..bila dah siap,goreng dengan api yang kecil.
Psst: Cuma aku tak buat sos pencicah jer ari tu...Mr Y kata kalu ada "pencicah" mesti lagi sedap....ada ke patut kasi sos cili bese jer...hantam jela!!
14 comments:
rajinnya...
sy rajin makan aje....
comel2 popiah tu... rupa tak penting, janji sedap!
:)
boleh tryy ni.. rupa blakang kire janji sodap hehhe
wah, nampak senang cara buat. kejap lagi nak pegi buat jugak lah. hee~
sedap seh
Mkn ptg2 ari pun sodap ni kan??? Ermmm tq bg idea..
Klu dah rasanya sedap. . Mkn mcm tu saja pun ok dah. :))
dee kalau buat popiah mesti sardin..boleh jugak try inti resepi posh ni..
yer betull time nak goreng tu mmg payah la...kalau tak lekat betul...berterabur isi...aduhai aku gaga; tang tu
woweeee...rajinnya u sis...
tak kisah ler sos cili bese...
yg penting itu popia homemade...
wahh..dalam tensen2 pon sempat juga buat popia. tapi saya lagi tensen sebab tak dapat makan popia itu! nak jugakkkkkkk.......
Sedapnya..but sndiri LG puas hat I mkn sis....
wah2 best sbb ada resepi lg
dana suke bt popia inti kentang+sardin heheeh sbb mudah nk bt kak...
msti akak bt banyak nih,rajin tul
akak suka popiah , kalau nak tahan lama masakkan intinya. nampak pun dah terliur.
posh nak popiah goreng 18 bungkus :)
Post a Comment