Klik Jangan Tak Klik

Tuesday, December 20, 2011

Resepi Puding Jagung!!!!

Pagi2 Selasa ni terasa nak kasi resepi
 


"Resepi Puding Jagung"
Meh kita check it out 
bahan~bahannya
 
1 tin jagung berkrim 
1 tin susu cair @ secukup lemak.. 3/4 pun boleh 
2 paket agar2 
Gula secukup rasa 
3 sudu besar tepung kastard
 
Cara~Caranya
~Agar-agar dimasak sampai hancur dan kalu boleh tapis. Panaskan lagi ..

~masukkan gula,
tepung kastard  yg dicampur sedikit air, susu cair..
kacau perlahan lahan

~masukkan jagung dalam tin tu , warna kuning, esen... dah nampak macam  berkilat tu.. masuk acuan.

~Sejukkan....dah betul2 sejuk baru masuk dalam fridge
***Pastikan air tu tak masuk ke dalam puding ya!

Yang ni aku tak terai lagi...so tepek kat blog untuk reference
tak pernah lagi makan puding jagung dgn kuah cocktail

KUAH BUAH-BUAHAN (Kuah Cocktail)

Bahan-bahannya;
  • Buah-Buahan Dalam Tin / Cocktail Fruit 1 tin
  • Susu Cair 1 tin
  • Gula Pasir 4 sudu besar
  • Garam ½ sudu kecil
  • Tepung Jagung (Optional) 1 sudu besar
  • Air Masak ikut kesesuaian
Cara Membuatnya;
  1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk.
  2. Masak dengan api sederhana kecil.
  3. Bila dah mendidih, sila tutup api dan sejukkan.
  4. Jika anda dapati kuah terlalu pekat, sila tambahkan air masak mengikut kesesuaian yang anda perlukan.
  5. Jika anda merasakan kurang manis, sila tambah gula pasir atau gunakan SUSU/KRIMER PEKAT MANIS.
  6. Setelah selesai memasak, sila sejukkan kuah dengan suhu bilik.
  7. Apabila kuah telah bersuhu normal, masukkan ke dalam peti sejuk
Psst: Sedap kalau pekena puding ni time minum petang.....telan jer tak yah nak kunyah2

    16 comments:

    Delimasari said...

    suka puding jagung

    Mimy Hamid said...

    kiuh favvy abah aku...nak try la buat..tambat hati abah aku..mana tau dpt duit kan...erkk gitu pulak..lalala

    el said...

    febret el ni posh
    nah sekali je el buat ritu menjadi..pastukan posh asik x jadi jek...puding tu jd lembik...xtau nape..xpelah nti el try resepi posh ni..harap2 jd lah nok...:)

    lieyalatif said...

    adoi sis...terliur dah ni...peberet ni bab jagung2 nie...lieya suke sejukkan dlm peti ais baru ngap....adoi sedapnye la haiiiii!!

    rasp said...

    i pun suka...
    slalu buat tanpa letak agar2...
    jez kastard, gula, air, susu ideal and jagung jer....

    syanasaid said...

    nyummy!!!

    My Life's Journey said...

    Wauuuuu ... sedapnya ..lama sudah tak makan .. nanti nak try buat la .. nyam nyammmmmmmmmmmmm

    Gieyana said...

    Mmg mnyelerakan..kita pon suka puding nie..:D

    Rinna said...

    Nyum2 sedapnyaa puding jagung Posh.. :)

    rATu kEBaYA said...

    lamanya tak makan puding ni.. tengok memang sedaplah..

    uMMisYa said...

    thanks share resepi..sya suka puding jagung ni,,

    Alin Marlini said...

    bestnyer puding jagung...tapi nak buat sangatlah malas...hehehe

    Cik Ina Do Do Cheng said...

    lenkali boleh tiru resepi posh, sebab selalu cik ina buat puding tak buh agar-agar.garenti sedap ni, makan sejuk-sejuk : )

    Melati Qistyna's Mummy said...

    Umah akak ni, akak je yg mkn puding jagung ni, gurl ngan hb x gemor.... Akak buat x boh pong agar2 tuh.... :)

    ieda said...

    ermmm beb .. taruk peti .. lagi best .. sejukk je :)

    Eri-chan said...

    makanan kukus2 ni i boleh try masakla...periuk kukus je ada pun...mcm yummeh jer....