Klik Jangan Tak Klik

Thursday, November 4, 2010

Senang tekan ajer

Biarlah orang nak kata blog aku ni
blog asik2 makan ker apa ker hader aku kesah
(tapi so far belum ler ada yang komplen..saja nak propa jab)
dari aku merapu meraban kisah bukan2
yang korang tak paham lagi tak besskan
yer mmg aku kaki cari makan pun

tapi tak ler semua tempat makan yang aku pi pun semua yang bess2
ada gak tempat biasa2 jer
tapi aku rasa bess jer nak lepakkan
janji tempat tu bersih & sedap mata memandang
& servis tip top

La ni kebanyakkan restoran dah canggih
depa pakai "button"
senang ler tak yah nak buang air liur panggil waiter
tekan jer depa mai
dari mula sampai nak bayar bill
tak perlu
"bill please"

Nak upgrade lagi siap pakai numbering system
tengok kita giliran ke berapa
dah sememangnya aku jenis tak suka menunggu berejam2 semata2 nak makan
& lagi satu pantang aku nak beratur pasal nak makan
sedap pun aku tak kuasa
contoh TGFriday...& Cozy Corner

Aku rela pi makan kat kopitiam yang service nya cepat
tapi tak semualaaa
ada yang kopitiam aku dah ban terus...
contoh...BANGI KOPITIAM sg buloh yer yang sgt2 bad service
yang waitressnyer sibuk nak berborak dari layan customer
PAKLI Kota Damansara pun hancuss bukan pasal makanan tapi
service...pantang tul kalau bab ni mmg aku takkan mai dah
ada lagi tapi tak ingatla...bnyk naaa kopitiam kat malaysia ni

Mula2 kopitiam start dulu mmg ditahap membanggakan
yelah konsep diakan ada kelainan
tapi bila dah famous mulala service pun kerlaut
but so far PAPPARICH still ok..lum lagi aku nak komplenlaa

Walaupun harga up sikit compare to kopitiam lain
takper janji food & service ok!!
ok dah penat aku membebel...bab komplen no satu...
kita start with dessert first
tau fu fa Mr Y order & cendol tu aku yang punya ada ice cream tu sedap
kalau kat sini pun aku tengok ramai yang order cendol ni
lagi satu kalau korang takut kencing manis
gula merah tu depa letak asing
so bolehla adjust
ikut suka ati korang

Beverage pulak aku macam biasala order CHAM ice...

Yang ni wajib order....kegemaran ku...aku suka sebab pakai roti benggali &
di grill...cuma pemalasnya nak sapu sendiri...tp ada bagusnya
boleh adjust nak sikit ke banyak

Mr Y pun jugak tapi ke arah healthy foodlaaa
kunun2...wholemeal bread tu...pun sedap jugak
sama jer letak kaya + butter
tapi dah siap sapu...lembut sgt sebab distim
sesuai untuk yang berdiet

tulur!!!! sapa lagi Mr Yla..suka nak half boil egg
macam telur ayam kampung pun adakan...
yang ni dia suap aku sikit yang lain dihirup jer
takdenya nak pakai sudu...

Mee kicap & dry curry mee mmg kegemaran kitaorg kalau datang
sini....tapi kuah kicap dia mmg sedaplaaa
paling suka makan daun pudina
(bagus untuk bau mulut & sistem penghadaman)
setengah org tak makankan
buang jer begitu aku semua jenis sayur pun aku telan takde pantang
rugi tak makan sayur


Psst: Korang boring ker kalau aku letak gambar bnyk2....silala jawab dgn jujur...mesti kena kaw2 huhu

27 comments:

Softtouch [Hanim] said...

sy pg bangi kopitiam kat sg buloh ni ok jer..mgkin masa tu sy pg xramai org kot sis..

dry curry mee pernha mkn tp lg suka yg mee kari yg betul2 tu..tp paparich KD mmg baguslah service dia n ramai org

sy suka je sis letak pic byk2...suka tgk gmbar...

rATu kEBaYA said...

jujur ye... memang suka tengok gambar makanan.. segala gambarlah suka.. jgn yg tet......... sudahlah ye.. hehehe

Ummiross said...

Alamak buat air liur meleleh ni;nk buat order ni,dry curry mee satu,CHAM ice satu....hehe

Azmiezas said...

Salam..amboi..sekarang ni semua restoren main tekan jer kan??..tak lama lagi mesti kedai mamak pun ada button nih!!..hehehe..

saudah said...

Servis kopitiam dah menurun banyak kan? Yang maintain saya rasa adalah kedai mamak.

Saya pulak tak berapa suka butter/kaya asing, sebab kadang-kadang butter tu dia keras (kes baru kuar fridge). then bila letak asing, by the time sampai kat kita, roti tu tak boleh mencairkan butter tu.

mama tisya said...

skarng bkn restoran beso2 je pki butang tekan utk servis..kdg2 kedai mkn biasa pn ada..canggih skarng kn...ala tkdpt nk tgk gmbr2 makanan cz opis kn blok..bosan..dpt bc citer je la...

suka tgk gmbr byk dr bc citer pjg berjela2...ehhehe

☆ lieya latif ☆ said...

lieya suke lepak kopitiam2 nie.....menu mcm2 dah ade skrang nie...wah canggihnye siap ade button tuk panggil waiter...mcm kat pizza hut plak....canggih kan skrang......

eh lieya suke jek u letak pic byk2...sonok cuti mate....ilham nak mkn ape pun dpt heheeheeh

atty's said...

salma posh..kty suka je posh ltk gambar banyak2..leh cuci2 mata

Joy said...

mudah kan pakai calling button ni..tp tgh duk asyik mkn tetiba waitress dtg..weols x tekan..tp myboys yg curik2 tekan....2-3 kali lak tu...haikkk...

simple said...

first time i tengok blog you...sangat2 interesting!
and the pictures taken pun sgt yummy hehe

TopsyTurvyMum said...

beb,
kalau blog makan2 takde gambar..apakah??
lagi senang taruk gambar dari bercerita pasal rupabentuk makanan tuuu..tul tak?

el said...

kt pizza hut pun ada yg tekan2 tu kan..tp hampehhhh lgsg x berkesan..menyamfah

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

sedapnya makanan....

rasp said...

sis, kat taman melawati pun ada bangi kopitiam...
service kat situ pun hancus...
tapi slalu sbb takmo was was...
ke situ gak le kalo w'ouls nak gi layan tekak di kopitiam...

SURIA AMANDA said...

akak letak la gambar banyak mana pun...Lisa sukeeeee jew....

ieda said...

ohuu paparich nie kat kuantan ada jugak .. x pernah makan layie ..
tapi beb skrg nie kebanyakan rest2 di bandar dah pakai button kan ..

makin canggih seiring dgn keadaan skrg ..
ermm sedap tul mee tuu huhuhu :)

Ati Masrif said...

mmg kalau gi tmpt servicelah yg penting selain makanan, kalau service out...makanan sedap pun tak guna

y@n@ M!B said...

dh lama x mkn kt pappa rich..skrg suka pi Kimtal B je..ala ala pappa rich gak..cuma menu lbh variety =)

secara jujurnya, sy sgt suka tgk sis tepek gbr byk²..sbb kdg² agak bz, xsempt nk bc, so tgk gbr dh boleh agak apa sis nk cite...^_^

eh tp selalunya sy baca tau entry sis smpi abes gitu ....ngee~ =P

ratusiput said...

takde hal aku alwaysssssssssss suke masuk blog ko ni...ehehe..

Mimie Hamdan said...

paduliks sama org nokkk... blog kita suka kitala kan... takmo baca jgn baca... betul tak...?? hehehehe...

aku suka jer baca citer psl makanan.... heheheheh...

Dee said...

posh..dee suka je posh letak entry makan2..yelah bg idea kt kitorang yg kdg2 x tau nak makan kt mana..kopitiam lorong seratus tahun kt usj taipan pun sedap n good service..sederet dgn old town white coffee..jjcm dah dtg pun..pegilah try nanti ye..

Mimy Hamid said...

beb bukan ke kopitiam ni kalau lain tempat lain management..tu yang kadang berbeza rasa dan service...papparich mana ko gi ni siap berbutton bagai

AngahSayang2314 said...

aduhh kalau bab makan2 jgn risau kita 1 kepala punya heheheh don't worry bebeh lak jer apa org kata cakap ada aku kesah kan???kan??kan??? hehehee

cokelat lover said...

suka mkn jugak..
suka shopping jgk..
suka suma la..heeeee

Mr feckry said...

gua suke singgah blog lu kalau gua lapau

qellissa said...

yeee betul i pon pantang klu bab servis..klu mknan sedap tp servi hancur mmg xde maknanya lah nk jejak kat situ lg..servis tu mmg penting bg org mcm i ni..hihihi

ERMAYUM said...

kalu srv hampeh sekali ja la kita dtg kan i pun pantang bab bab srv ni