Klik Jangan Tak Klik

Thursday, January 6, 2011

Kelabu Taik Anjing atau Kelabu Asap

Orang kata kaler kelabu ni
kekadang kelabu taik anjing...kadang2 kelabu asap
mana satu betul daaa...

Minggu ini adalah minggu yang tak keruan
macam2 berlaku...baru jer masuk tahun
tapi apapun terjadi aku pasti ada hikmah disebaliknyer...
So sebab tula masa nak blogwalking adalah terhad
sebab kena fokus pada yang lebih penting
tapi update tetap update

Sesi berpesen tetap berjalan seperti biasa
aku taula ni
"Grey Color" memang tengah HOT!!!

So apalagi aku pun nak terai jugak
ok ker...tengok orang lain pakai cam cantek jer
Brand dari S.E.A...butik ni ada dekat Berjaya Times Square
tapi dekat semua outlet Parkson Grand mmg ada brand ni
tapi dek sebabkan aku tak biasa nak pakai kaler grey
aku beli kaler hitam...fabric satin...

Dress ni pulak aku terai kat one of the butik kat Berjaya Times Square
kat sini mmg banyak jual baju santai & yang paling penting murah
cuma baju keje sorilaaa kenala pi Sg Wang ataupun ISetan
cantek jugak tapi aku tak pilih kaler ini
entah kenapa dalam wardrobe aku langsung takde
kaler kelabu ni
alergic betul!!!
tapi bila tengok balik cam tingin nak pakai
ni pun aku beli tapi kaler hitam
hitam lagi

Yang ni brand "Executive"
cantik tapi sleeveless...kalu pakai dgn jacket cantek gak ni

Ada luahan hati yang aku nak kongsikan bersama
dalam "kita" dok heboh2kan
"ONE MALAYSIA"
masih ada yang buta hati
nak tanya korang satu soklan yang tak berapa pandai
mungkin berdasarkan pengalaman korang bekerja
patutkah
"Deepavali & Thaipusam"
not consider as Public Holiday
adil atau tidak atau mmg company boleh buat suka ati depa jer

lagi satu soalan aku
kenapa bila ada vacancy
mesti nak letak
Required languages (s): English, Bahasa Malaysia & Mandarin

Ni negara china ke negara Malaysia
patutla rata2 bangsa la ni heboh nak anta anak sekolah pi sekolah
cina....sebab masalah macam ni takde satu biro pun bole
tangani...
macam ni ke nak martabatkan "bahasa melayu"
aku hanya mengatakan apa yang tidak adil
terpulang masing2 punya pendapat
mungkin yang bekerja disektor kerajaan tidak terasa
sgt perihal sebegini...tp yang bekerja disektor swasta
mmg terasa sgt!!!


Psst: Ini yang aku tengah sibuk nak find out more about labour law...kot2 ada yang teror leh kasi info sikit...tq


33 comments:

SURIA AMANDA said...

jgn harap lisa nak pakai dalam masa terdekat ni..lepas pantang pun x tau lagi kan..kembang sana sini dah ni...

fiq said...

ssh nk cari keje skrg sbb org yg ada kelebihan mandarin diutamakan =(

by the way, fiq suka baju yg bintik2 tu =D

zura@iwan said...

lawa2 la bj u pilih...betui2...grey nmpk kusam je kut...

aahhhh dl comp ai pon thaipusam x amik PH....skrg dh amik plak....ntah la mcm kaum In ni di sisirkan kan....

mr.curly said...

wa rase bab cuti tu kire patutla bg..tp bab bahse mandarin tu xpatut..cume bonus tuk kite gak psl kite terer mcm2 bahse..

Ellen said...

Hai sis..happy new year ya...

YanaMIB said...

santek kaler grey..sy ada dua baju grey..tp baju keje lah..hehe~

erm x patut tu perayaan kaum len dorg xmo consider cuti..

yg psl language tu pendpt sy lah kn, company tu majoriti staff cina atau client ramai cina..so memudhkn urusan kerja bg yg boleh speaks mandarin...kena tgk gak background company mcm mana kn..

tp klu dh duk mesia xkn xleh nk ckp english and malay kn..ngengade je nk mandarin gak..huhu~ =)

DaZzlingLilLy said...

tahun ni i pun banyak beli kelabu...owh bab bahasa required time ada vacancy tu selalunya mesti company private yg required third language tu kan..entah lah nampak sgt kalau boleh dia nak bangsa dia je yg isi tempat kosong tu..kiranya bgtau secara tersirat la kan..

☆ lieya latif ☆ said...

cantik sis.....ala u slim sis, masuk kaler ape pun.....suke tau tgk u dressing ngan dress camnie.....look sweet okey!!~

Dee said...

first..baju2 tu mmg cantik sgt2..sesuai ngan posh..

2nd..psl cuti deepavali & thaipusam tu..mmg ada certain2 company limitkan public holiday pd 14 hari je setahun (contoh)..so, x semua public holiday dorang cuti (tp x demokrasilah kan)..

3rd..psl required languages tu mandarin kan..majikan xleh letak "chinese only" sbb nmpk sgt diskriminasi..sbb tu dorang letak required language, preferred language dan mcm2 lagi..tp ada jugak yg mmg memerlukan pengetahuan bahasa tu..depends on nature of business and client yg dorang dealt with..

dr segi labour law tu dee pun x mahir sgt..

Softtouch [Hanim] said...

cantik2 bj yg sis gayakan tu..

biasanya kan sis company akan amik brp hari public holiday yg paling minimum skali..mcm tmpat suami sy keje..raya aji xde dlm list public holiday, kene amik Annual leave..lagi kejam...

tp tmpat keje sy Alahmdulillah mmg ikut kalendar psl public holiday..cume Sabtu je kene kejer, itu yg xbest!

el said...

mmg pun skrg ni semua vacany nak bahasa mandarin..payahlah nak apply gitu
el pun tau skit2 jek...

tp skrg sekolah skrg dah ada bahasa tambahan boleh pilih nak belajar bhs ape
kita kan 1 msia..if pandai bahasa lain satu kredit lah

Haa Fakihah said...

pandaii la u pilih baju. lawa2. :)

TopsyTurvyMum said...

aku suka yg 1st tu..
cantik kat mata aku:)

letak mandarin as requirements tu ada sebabb..nak pilih org dia jerrr
kat spore lama dahhh camni

ieda said...

yg 3rd one cantik .. suke sbb ada ropol2 gituu .. tapi too seksiss 4 meee heheheh ..
ermm sat2 .. haa kalau pakai ngan iner ok kan .. tukar style .. suke2 :))

niesz said...

hehe..sempt lg sis posink2 kt fitting room..but comey2..sesuai ngn sis..

ratusiput said...

em skali skala ko kena try jugak kale2 camni...pembaharuan...lawa gak kale grey ni...

Mimy Hamid said...

warna kegemaran aku grey...aku suka sumer color grey....i likeeeeeeeee...ko pun cantik je semua baju

atty's said...

grey is my feveret colour

pasal public holiday tu , kalo keje co cina, mmg ada yang tak ikut

company kty pun co cina..nasib semua public holiday bos amik.kalo tak amik pun kty cuti je.dulikkan..

Joy said...

grey tgh In? tak tau..hehehe nmpk sgt x I ni bkn fashionable ;)
myboy dah belajar mandarin since 5yrs old..tp masih belum fasih..sbb kt rmh dia nk ckp dgn sape..hehehehe

Rinna said...

Suka laa ngan baju2 yg posh gayakan tuh.. mmg sesuai sgt.. :)

Daleela said...

Wak.. kita suka yang kotak2 gambar no.3 tu..

sisdee said...

suka baju2 tu...hehehehh

kat jb ni mmg WAJIB requirement tu...kan senang letak chinese only kan..huhuhu

tapi akan datang ajar anak belajar mandarin le kan senang.. huhuhu

♥ ieRa ♥ said...

like baju2 tu sume..cantik

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

grey??? not bad jugak...tapi lum ada lagi baju kaler grey dalam my wardrobe...

✿etiey erywan✿ said...

cantik!!! up to date.. i panggil kelabu taik anjing. hehhe.. cam ni ke warna taiknya? tak pernah tengok.. salam kenal..

Ermayum said...

thaipusam tak cuti ok lagi but deepavali? nanti ngamuk sami velu :)

letak mandarin sekadar cover - they all prefer chinese lah tu biasanya

Eri-chan said...

baju kelabu law gak..hang putih takpelah beli satu...

opis aku cuti 16 hari tahun ni..yihaaa....seronok je semua raya ramai2..kekeke

pasal mandarin, kadang2 tingin gak tengok takdela pulak required tamil ke...tapi kalau dapat je advertisement mcm tu terus elakkan...hish racist...

NUNU EERA said...

klu silver msti lgi kelasss, sis.. ;)

rasp said...

i setuju kalo both of the perayaan tu diberi cuti sbb kita pun leh syiok2 bercuti :)

and i nie sis, kalo tgk je requirements "mandarin" confirm i tak apply coz dah tau sangat dah...

Gayahspears said...

waw posh.. posing sakan nampak.. huhu
i loikee :)

niza said...

psl cuti tu...klu tak silap sy la kan....cuti sempena perayaan bsr2 cam CNY,raya,deepavali tu rasanyer mmg wajib cuti...sbb cuti tu kira cuti wajib yg kerajaan dah masukkan dlm 10 hari cuti berwajib tuh...kira sama level la ngn cuti merdeka,1msia....maknanya kalau bekerja time cuti tuh...kena byr dabel trabel la...hehehe...

yg thaipusam tu plak..tu cuti yg diberi mengikut negeri...dan kira cuti optional yg kerajaan bagi...company leh ambik..n x ambik pun x slh....

ni yg mengikut ingatan sy la...sbb dah lama tinggalkan keje2 HR nih...

niza said...

ni link yg mgkn bleh digunakan...
http://sarjana.tripod.com/undang1.html

aima said...

minat la baju satin ni..pe nama kedai tu?