Klik Jangan Tak Klik

Saturday, December 17, 2011

PetroSains ~ Idea Bagus Musim Cuti Sekolah!!!!!

Bagi parents yang tak tahu nak bawak anak2 kemana musim
cuti sekolah ni bolehla bawa 
anak2 ke 
"Petrosains"
KLCC ni yer...
bagus untuk minda kanak2...tp untuk org dewasa apa salahnyakan
Actually citer ni dah lama tapi aku tak sempat nak hapdate
so memandangkan la ni tgh cuti sekolah
so sesuai sgtlaa
 
Kat sini ada locker disediakan...sebab ada brg2 dilarang bawa masuk 
 
Dapat jer tiket......bersiap sediala untuk masuk yer...nampak jer kawasan ni kecik 
tapi bila masuk besar jugak
Jgn risau kat sini kalau bawa warga tua ataupun baby
ada wheel chair disediakan
baguskan macam kat oversea...at least prihatinkan
Bukan senang taw nak masuk kat dalam tu...bukan blh main masuk jer
kena naik transport ni dulu...apa ke nama aku tak tau
tapi mmg interesting experiencelaa...
kat dalam tu mmg gelap nanti ada skrin bergambar
siap dgn explanation lagi...
mmg bess terasa cam dalam dunia lain pun yer...
Masuk2 jer kawasan Petrosains ni korang leh cuba dan lihat mcm2 benda yg berkaitan dgn sains
dan juga bagus untuk minda especially kanak2...aku habis semua pun aku
cuba....nampak tak jari aku pegang kereta tu
actually korang nampak macam kereta tu wujudkan
tapi sebenarnya takde...
Lepas tu kalau korang dah penat berjalan2 kat dalam tu boleh berhenti berehat 
untuk sesi demo ni pulak
masa aku pi ni dia tunjuk cara tanam pokok dari baja suratkhabar
aku takdela tngk sgt....tapi info yg bagus gak
Masuk lagi akan jumpa tempat cari gali minyak...1st time aku tengok
tak pernah pun masuk yg real punya
tengok replika barula tahu camnila rupanya tempatnya
Lepas tu yg ni pulak ingatkan takut sgt2 ala2 macam naik helikopterla kunun...
rupa2nya tak adventure langsung
takat goyang2 ajer...
Lepas tu beralih pulak kedalam spaceship sini pun 
bess leh rasa pengalaman jadi angkasawan
Tapi paling menarik hati aku ialah bila masuk ke zaman dinasour n mmg interesting 
cam real tu...siap ada sound system tu yg bess!!!
Last but not least aku experience lak camna rasa kalau kena puting beliung

Untuk maklumat lanjut boleh layari Petrosains
tapi aku pi ni bukan cuti sekolah tau...sbb pernah pi sekali masa
public holiday...tiket habis bley....


Psst: Untuk lebih feel korang kena mai sendiri kat sini mmg bess....dulu masa kecik2 takde tu yg dah besau baru merasa nak pergi

8 comments:

Mimy Hamid said...

petrosains ni aku masuk free je dulu masa keje opis lama sebab opis aku dulu maintenance petrosains...pakai jaket opis free la..heheh tp dah tak free tak gi la..huhu

Cik Ina Do Do Cheng said...

akak tak sampai sini lagi, lenkali nak pegi. dah banyak kali nak pegi sebenarnya tapi asyik tertangguh. bawak budak syok.

Eri-chan said...

oh i miss my volunteer days here!..me working there for almost 4 years!..

this is the best place ever for me!

Softtouch [Hanim] said...

mmg bagus sis petrosains nie..tp sy xpernah bwk anak2 p lagi.kalu p cuti sekolah mmg ramai sis...tiket abis!

atty's said...

pernah pergi 2 kali masa akak ngn adik kecik..

baru2 ni nak pergi bawak fir..tapi tiket dah abis..

terai lagi this week

rasp said...

last pegi 3 tahun sudah....
harus repeat nie :)

Cik NuNu said...

xberkesempatan lgi nk msuk dlm sbb aritu try penuh je..

el said...

ritu turun kl mmg nak g sini posh]
tp kesuntukan masa..insyallah ada rezeki kami nak bw anak2 ke sini..
kalo hari biasa pun rege sm eh posh