Klik Jangan Tak Klik

Friday, April 29, 2011

Nak cantekkan kutelan jua

Mesti syiokkan Friday ada yang
break 2 hours...aku takdelaaa
1 jam ajer...dah ler tu Saturday alternate
apakan daya kerja jerlah
takde kerja bising ada kerja bising
bukan bising sekadar luahan hati di hari yang mulia ni
hehe

Meh sini nak cerita
pasal petua pulak
dah lama jugak aku tak citer pasal
beauty ni
almaklumla dah bertukar bidang ni
baru nak tukar tunekan...so la ni bila dah comfort
barula selesa berblogging

Sabar2 bwk bertenang...hari jemaatkan
jgn gelojoh2...aku dpt petua ni pun dari MIL nyer
kawan...umur nak dekat
70+++ tp kederat ngalahkan orang muda & kulit tegeng lagi yer
so rezeki pi rumah dia
dapatla merasa buah mangga muda

Cicah pulak dgn kicap letak gula sikit
peehhhh mmg terangkatlaaa
seperti berada si dunia lain
aku mmg pantang nampak mangga muda
sedap jer tekak ni

So dok borak2 dgn acik ni....
inilah rahsia dia...rahsia lagi satu tu commonlaa cam bangun tidur kena
exercise...dan ada cara2 tertentu yang diamalkan oleh orang orang tua
& maybe jugak mak2 kita
(patutla depa ni tak di makan usia...serba serbi berjaga)

back to citer petua...ada lima bahan
bahan bahannya adalah

sukatan semua satu biji ajer...

Mengkudu

+

Cili Benggala

+

Peria

+

Epal Hijau

+

timun jepun


dah potong dadu

blender + tapis

Apalagi telanlaa...elok diamalkan hari2...tp bahan susah nak cari
yang aku buat ni pun miss mengkudu
takde...so ada 4 bahan tu jelah
aku buat once a week ajer...takpun once a month

Rasa?? macam2 rasa ada tapi masih boleh telan tak perlu
nak tutup hidung
bagus untuk kesihatan dalaman...kulit & good for slimming

Selamat Mencuba...rasailah perubahanya
cam Jamu Mak Dara pulak


Psst: Cubalah kalau rajin yer...nak cantek kena rajinlaa walaupun blog owner ni pun kekadang maless gak...tp sikit2 still buat






11 comments:

SURIA AMANDA said...

bab mengkudu tu yang x leh tahan tu....ayooooo.....

Joy said...

nak cuba! setiap satu nye kn sebijik or mcm mn sukatan nye? sorry byk tanya lak ;)

maira said...

waduh waduh... mangga muda ittew.. aku terliur la...

bagus petua nie tapi betulla, mengkudu susah nak carik kat sini..

Rinna said...

Wahh bagus laa..petua Posh tuh... TQ for sharing.. :)

ratusiput said...

aku mmg surrender :)

SyaNa said...

yang lain tu aku bleh la lg telan kot
ttbe ade rasa cili benggala tu ttibe rse seram plak
pedas tak???

chinta... said...

huhuhu..bagus nya dia..sy tabik kat awk.....kalo sy x tertelan air tu kot..baguslah orang zaman sekarang mn la nak minum pahit2 ni kan

diana said...

aduhai..
saya memang tak suka mengkudu..

tak de mengkudu tak pe kot!!
heheh...
tapi memang buah mengkudu tu banyak khasiatnye..

el said...

posh diet ni leh jd kurus /kurang berat bdn x..kalo boleh..el nak buat ler

rasp said...

pergghhh mmg kena rajin kalo nak buat nie kan....
bahan2 bukannya senang nak dpt except for the epal hijau & peria le...

Softtouch [Hanim] said...

duiiii mcm pahit je sis...nk cntik kenelah telan jgkkan...thanx sis 4 sharing