Klik Jangan Tak Klik

Tuesday, January 18, 2011

Diet terbaik untuk makan malam

Lately terasa macam dah "naik" sikit
apa tak nya syiok jer makan tu makan ni
pastu tambah lagi stressssss kat tempat keje ni
exercise pulak kerlaut...elok sgt la tu
satu kombinasi yang sedondon

So nak meroyan pun tak guna kenalah ambil langkah berjaga2
lately dah start balik exercise walaupun tak segigih dulu
tapi dah buat sikit2...actually kalau rajin exercise akan membuat badan kita jadi lebih segar
tapi awatler maless sgt nak berexercise...
Kalau dah berhenti bila nak start balik mmg payah

So untuk diet pulak aku amalkan makan
OAT...tp kalau takat bancuh dgn susu
tu tekak aku mmg susah nak terima
tapi kalau buat porridge makan dgn lauk & vege
baru leh terima
mmg sedap makan cam gini...nak kasi kemelayuan sikit siap
letak kicap bley...
Oat ni mmg bagus sebagai pengganti nasi
aku la ni tgh diet tak makan nasi
cuma weekend jer amik...
kadang2 makan dgn scramble egg pun sedap
kalau pandai mcm2 cara boleh masak dgn oat

satu tips nak masak oat nak kasi sedap boleh letak daun saderi
mmg sedap!!!mmg betul saderi ni sebagai penambah perisa original
& bagus jugak untuk kesihatan sebab dapat menurunkan darah tinggi
makan ulam gitu pun sedap

yang penting oat baik untuk kesihatan badan dan jantung kita.
jangan ingat kalau kurus takde kolesterol yer!!!

Antara kebaikan oat:-
  1. Merendahkan kolestrol dalam badan.
  2. Mengawal kandungan gula dalam badan dalam jangka masa panjang.
  3. Mengandungi bahan anti kanser- kepada wanita dapat mengelakkan breast cancer.
  4. Mengawal tekanan darah- membantu mengurangkan hypertension, dan merendahkan tekanan darah tinggi.
  5. Kandungan fiber dalam oat membantu sistem perkumuhan badan.
  6. Membantu dalam penurunan berat badan kerana oat memberikan rasa kenyang dalam jangka masa panjang, disebabkan kandungan fiber dalam oat. - Kanak-kanak yang makan oat kebiasaannya jarang mengalami overweight.
  7. Sumber karbohidrat yang memberikan tenaga kepada badan.
  8. Oat juga mengadungi senarai panjang nutrient lain seperti asid amino yang membantu fungsi badan, vitamin seperti thiamin, folic acid, biotin, pantothenic acid & vitamin E. Selain itu juga mengandungi zinc, selenium, copper, iron, manganese & magnesium.
Psst: Kalau korang tak percaya cubalah...cepat dimasak sihat dimakan

27 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

bagus u sis....displin betul bab jaga badan nie...cepat jek alert bile rase kg naik....bagus2...

Cempakamelati said...

Idea yang bagus untuk makan oat. Terima kasih berkongsi idea.

Softtouch [Hanim] said...

oat mmg bagus...suka jgk mkn oat sis..ari tu sy mkn ngan lauk pun sbb ikut sis...

Isteri Yang Comel said...

wah bubur....

el said...

el paling suka mkn oat ngan milo jek..kalo msk x pandai lah..tp bila tgk menu oat posh rs sedap pulak..nti nak cuba ms pantang hahaha..kurang kan nasi takut berat x turun2

atty's said...

kty lak suka makan oat ngn ikan bilis..tu sbb tak kurus kot

utk tahun nie kty lom makan lagi prosperity burger..saje je nak jauhkan diri dr mcd..kalo skali singgah nanti asyik nak ke sana,.

Mr feckry said...

em...ok gak untuk diet gua ni

AngahSayang2314 said...

wahhh info yg bernas nie... macam nak tiru jer hehehe leh tak???
jom diettttt

ciK mOt ©™ said...

salam kenal...salam singgah...puas cari nak capture number...tapi tak jumpa pung...sob sob...

E F F A R I N I said...

adehhh, sampai hari ni tekak tak leh terima oat. kenapa entah :) hehe :P

Rama2Ungu said...

kureng sket nk mkn oat kalo buat pekat22..kalo campur dalam air ok lagi..but bukan susu la..coklat ke..heheheheh

YanaMIB said...

sy br blaja buat bubur thn lepas!hahaha..kena prektis lg ks lbh sedap~ ^_^

rasp said...

i plak sis, tak reti nak makan oats berlauk..
tak pandai masak kot hehehehe

-aNida OtHmaN- said...

LAPAQ tgk menda alah nie..glurpppp

sis, OAT campoq ngan cokodok pn sedap...campoq ngan begeediL pn sodap....rangup jaaa....

Kaseh said...

bleh try ni nanti.. biasa mkn oat ngan susu jek, naik muak dah..

Joy said...

posh..mmg buntu kan, apa la nak di makan di mlm hari...if nasik aja..mmg naik bdn ni..huhuhu

SyaNa said...

eh cuba ko kasi step cara msk oat ni
aku teringin mkn ngan lauk tu
tp xreti..
mula bancuh pastu gaul ngan lauk2 ke??

Dee said...

x brp suka dgn oat..hehehe..tp horlicks sy suka..

@.L.I.N said...

memang tgh diet posh,,..cedapnyer brokoli dgn oat tu...nanti nak cuber buat plak...

ieda said...

sib baik dah lama den amalkan beb .. :) tapi jgn makan lebih dari sekali sehari .. lain jadinya nanti :)

yer loor dah berhenti xcercise payah tul nak mulakan balik huhuhuh

zura@iwan said...

ai & hb pon jrg dh exercise skrg..haiya...mls plak....hehe..

oat cm x leh nk mkn le..kalu porridge ok arr..hehe..

Nashays said...

ske oat..xde nasik pin xpe..
makan ngan sambal udang, daging masak kicap...
Yummy..
Lenkali nak terai ngan seleri tu plak..ye, ngan brokoli resepi di bawah pon okeh

Rinna said...

Tipss makanan yang bagus utk diet.. tapi.. tu ler..tak reti laa makan oat ngan lauk.. kalau ada resipi leh ler share2 kat sini.. :)

ALoNa Cintamaniszlite said...

akak dulu leh telan oat..sahur bln ramadhan pun makan oat je.
tp lama2 jd jemu sgt lak..sampai ler skang. Suami akak je yg masih amalkan masa brekfes..hehe..

Mimy Hamid said...

yer aku pun suka makan oat...buat cam bubur je makan..sodappp...kadang aku letak kismis

deem said...

oat memang bagus untuk sapa2 yg mo diet.tapi yang x bagusnya bila malas nak mengamalkannya...mcm sy ni...huhuhu

maya said...

oat memang bagus...tapi maya tak boleh makan...diet maya tak boleh makan oat...hohoho...sedih sgt...