Klik Jangan Tak Klik

Wednesday, November 10, 2010

Menyental penting untuk kulit yang sihat

Perempuan mana boleh dipisahkan dgn kecantikan
kot mana pun ciput pun budget
tetap ada keinginan untuk menjaga kecantikan
cuma rajin dgn malas
& budget ciput atau besar
tetapi itu bukan alasan!!!
(nasihat untuk diri sendiri sbb aku pun kekadang kelaut gak)

yelah kalau ongkosnya bnyk senang kasi jer duit kat pusat kecantikan
dari hujung kaki sampai hujung
rambut boleh dibuat
tetapi itu sekali sekala boleh la
treat for ourselfkan
dah penat2 keje
harusla ada rewards

Scrub atau menyental ni aku buat sekurang2nya
sebulan 2 kalilaa
kerap sgt pun tak bagus takut
merosakkan kulit yer
tujuannya untuk buang sel2 mati
supaya kulit kita tak nampak kusam
tu sebab kalau kulit tidak dijaga dgn betul ko mekapla macamana pun mesti tak nampak
serinya

Aku pun bukannya pandai sgt setiap org ada cara masing2kan
so ini sekadar nak berkongsi apa yang aku amalkan sejak dari dulu lagi

Sebijik lemon ni macam2 boleh digunakan untuk tujuan kecantikan
murah & berkesan

So sebelum nak menyental kulit
harus kasi kulit kita lembut dulu yer
supaya senang
bila nak buang bintik2 hitam tidakler menyakitkan
tapi kalau tak nak letak apa2 pun boleh
just masak air panas lepas tu stim
ataupun letak hot towel pun boleh
cuma aku ni cam nak lebih aroma & relaxing aku letak
ler perahan lemon & uncang teh
sebab kedua2 ni ada khasiat tersendiri

Nak cepat masukkan jer dalam microwave sekejap jer dah mendidih
terus serkup dgn towel
buat kalau tahan 3-5 minit

lepas tu baru la boleh scrub
Scrub yang aku biasa guna and serasi ialah
dari brand skinfood...ada macam2 jenis
tapi sebab muka aku ni pun ada parut2 jerawat
so aku pilihla yang ni

Dah nak habis dah pun...teksturnya macam gula
agak kasar
tu sebab tak boleh nak scrub kuat2 yer
mesti scrub perlahan2
ini pun jimat sgt boleh tahan dalam 6 bulan
harga pun tak mahal less than RM50

tapi aku modified sikit
aku letak perahan lemon
lemon bagus untuk kulit
samaada diminum atau external use
kalau takde perahan lemon aku letak air mawar

lepas jer dah scrub kalau nak picit2 buang white & black
head mesti sakitkan kecuali korang tau tekniknya tak la sakit
so cara yang mudah guna jer putih telur
dgn cara sapukan dulu ke muka
lepas tu ambil tisu
lekatkan buat ler lubang kat mata & bibir
(kawasan tu sangat lembut kang tak pasal luka pulak)
lepas tu buat sapuan kedua
dalam 15minit bila nak mengeras bolehla perlahan lahan tarik
boleh nampak bintik2 tu tercabut keluar
mudahkan!!!
ko maless sgt meh aku tulun cabut keluar
pantang tul aku kalau tengok muka org ada white & black head
ni kekadang tu kalau tak tahan dgn Mr Y pun aku kerjakan
geram!!!!...org lelakikan mana dia pedulipun
aku picit punyala pelan yang amat pun terjerit2 sakit2
actually kalau dah biasa buat takde sakit mana pun

So sementara pakai mask tu
letak ler burner aromatheraphy
pastu rilexla dalam 15-20minit cukupla
nak bess lagi pasang ler muzik
buat spa sendiri kat rumah
dgn syarat jgn ada yang mengacau hehe

kalau nak rajin lagi letak ler timun kat mata
aku timun ni jarang aku pratikkan
selalunya aku suka letak tea bag
ialah ko bancuh jgn ler buang
simpan kat fridge lepas tu nak guna letak jer kat mata
bagus untuk hilangkan eye bag

Dah habis semua proses ni bagi mengurangkan keradangan aku
mesti letak ice cube urut satu muka
untuk menutup kembali pori2
lepas tu baru ler letak toner & moisturizer
jgn lupa tepuk2 muka tu kasi zat2 tu
mudah menyerap

Tip kecantikan kalau muka berjerawat jgn scrub nanti lagi galak la jerawat tumbuh


Psst: Penambahan kalau nak dekat period atau tengah period jangan buat facial sebab hormon tgh imbalance so elok2 muka takde apa2 tak pasal2 kang tumbuh jerawat...

33 comments:

shida saje said...

follow u..up trafik juga weee suke3 ;)

pikaka said...

slalu wat minum jek lemon+tea tu.hehehhe

lady XOXO said...

nice info sis.. leh XO wat.. eehhe.. sbb muka pown ada bekas jerawat.. ehehhe.. nice info thanks

TopsyTurvyMum said...

cuma malas ngan rajin jerr..

hehehe..aku yg malas tu rasanyer..
..padahal lemon free berlambak2!

patut la mulus jer kulit ko:)

Jamiel said...

Wah..
steady la...
Thanks for sharing..

SURIA AMANDA said...

wah good info..tapi kan..Lisa dah tak banyak jerawat kat muka..tapi menimbun tumbuh belakang badan sejak preggy....miang badan dibuatnya..

Softtouch [Hanim] said...

thanx sis..info yg sgt berguna..tulah malas n rajin jelah masalahnya skrg kan...meh sis picitkan blackhead sy kat idung nie..he he he

Rinna said...

Wahh rajinnya..menjaga kecantikan yer..

Hmm..lemon campur teh tuh sedap dibuat air..hehehe..

Tapi bagus gak..cara u tuh.. cuma rajin ngan tak aje nak buatkan.. :)

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

aku memang pemalas lipas nak buat semua nie..hehehehe

rasp said...

u memang rajin la sis bab2 nie...
tabik spring tul i kat u...
patut u have lovely skin!
i nak buat gini, kena tunggu sapphire tido baru leh hehehe...

AngahSayang2314 said...

wah bestnyer cara tradisional nie... hehehe thanks kongsi2

☆ lieya latif ☆ said...

huh baru tau rahsia ko sentiase sweet posh...he he he....

rajin tol laaa u dok belek2 camni...bagus2....leh lieya ikut jugak...

-NiD's- said...

info beguna..murah dan jimat..kulit pun chantik menawan...thanks POSH

makdara TERdiva said...

mak aku saki baki teh uncang tu dia letak kat pokok okid diaa..baja katanya..huhu!

thx beb utk info tu..aku baru je nak buat facial blik nnti..tapiiiiiii x jd..hehe

mummysyafie said...

nice info ni dear..tapi rajin u buat kan.

CikLilyPutih said...

betul lah geram tgk whitehead nie lah.. org lelaki manelah suke jaga2 muke nie kan

ALoNa Cintamaniszlite said...

aduhai..mende2 cenggini kena ada semangat dan rajin...
akak ckp ni bkn apa..sbb akak ni cenggitu ler, huhu..

princeduyong said...

waaaa...ilmu yang berguna buat masyarakat prihatin kulit..

Dee said...

rajin betul posh menjaga kecantikan ye..kak dee busy ngan anak2..tu yg xde masa..kalo nak buat..terus gi kedai facial je..hehehe..

qellissa said...

rajin nye u beb, i bab2 jaga kecantikan ni malas sikit ar plak..xde masa gitu..on the go lah katakan..muehehehe..klu g facial ok lah tu pon jarang2 setahun sekali kot..patut ar muka u cun..=)

Eri-chan said...

wow penjagaan diri dr rumah..jimat dan mudah..cuma rajin dgn malas je kaedahnya..

Ciklinn said...

tq2 utk info.. ciklinn skrg lngsung xjaga bdn dah.. adoiii.. siang2 dah pent... bila mlm time to sleep jerk... kena cri masa jugalh ni... pas ni nk simpnlh serbuk teh tu..

Lady of Leisure said...

wah buat sendiri kat umah ke semua ni.. ko memang rajin.. dah mcm kat spa gitu..

Delimasari said...

rajinnye posh ===
step by step di watnya.. bagus

ieda said...

waa very the good lah mu beb .. rajin nyental2 nie .. ehhe sementara sempat kan .. kalau dah ada anak2 mcm aku nie huhuhhu diri sendiri x terlayan dahh :)

zura@iwan said...

rajin buat x per....hehe....ni ku mls..kalu org tlg buat ok ar..haha

el said...

rajin tol posh buat semua ni
el nak buat mn ada ms...hahahaha
betul tu el sllu gak tulun hubby kuarkan black white head tu..menjerit2..hahahahaha
syok tgk posh bersantai beraroma terapi gitu

Mimy Hamid said...

aku nak beli brand skin food akt mana ek ada jual...ada terpandang tpi tetiba tak ingat kat ner

Nashays said...

nas pon pakai black sugar mask skin food tuh..best kan...p xde laa pakai ngan lemon betul..pakai ngan toner lemon..aniwei skin food nyer produk pon serasi ngan kulit nas :)

Rama2Ungu said...

huwaa.sukeee..

ada satu petua nk hilangkan/elak jerawat..scrub muka ngan daun pucuk jambu batu..hehe..penah buat dulu n mmg mujarab la..

:+:+:+:arina aliaa:+:+:+: said...

menarikk!! nak try la mcm ni! :)

:+:+:+:arina aliaa:+:+:+: said...

menarikk!! nak try la mcm ni! :)

ERMAYUM said...

u memang rajin gilos tabik spring skit heheh - adoi i malas pakai yg ready 2 ja - but ug telur putih tu memang mujarab dulu masa masa muda belia i rajin buat :)