Klik Jangan Tak Klik

Tuesday, September 21, 2010

Menjelang raya semangatkan main

Ini nak cerita masa menjelang raya
(masa ni sihat waalfiat lum kene enjik dgn cik nyamuk aedes)
dah mmg wajib aku mesti buat persiapan raya sebelum nak balik rumah my
parent..bukannya balik kampung jauh pun

Siap dah pack kuih raya bagai nak ngantor rumah my mum
apa yang aku beli mesti beli untuk my mum gak

Keronsang & tudung as a gift...campurla dgn aku punyer

duit raya pun siap cuma tak masuk sampul jer
ni aku mintak my niece yang buat
budak2 kan suker masuk duit dlm sampul
teringat dulu2 tugas wajib yang abah selalu beri kat aku
hehe


siap semua bagai rebusla ketupat masakkan main padahal bukan raya
kat rumah...aku masak tapi aku tapau kasi my parents & PIL
terai ketupat nasi faiza..tp tak bessla bila rebus
beras ni cam terkeluar...bess lagi ketupat mini NONA
sekali jelah aku cuba itupun terpedaya dgn iklan

lepas jer subuh Mr Y dah siap beli semua barang2 basah
aku bergotong royong masak2 ler sorang2...Mr Y ada la tolong2 sikit

bawang tak nak blend mayang....baru terasa sikit
tapi yang lain2 aku tak larat blendlaa

Daging batang pinang 2kg...wajib ada
ayam seekor jela

kuah sate nak jugak

Redang daging & ayam sama2 naik2...
so pagi2 dah start masak

Sebelah rendang daging

Sebelah dapur lagi rendang ayam...jenuh gak nak tunggu sampai tengahari baru masak
ada gak aku rasa cam nak pengsan
puasa...kot period time tu leh gak minum2 hehe

siap jer semua baru tenggek kuah sate pulak...
habis siap semua lepas maghrib
terus pecut pi rumah my mum...
start kat rumah my mum habisla citer berangan nak beraya
pagi raya tu gak aku demam...jadi sesi bermaafan & bergambo sakan pun terbatal
adala bermaafan tapi tak ler beria
dah aku sakit nak buat lagu mana
Mr Y nak ambil gambar masa aku demam
tapi aku tak mo
yelah masa tu mood aku dah gone terus
dgn suara hilang...terlantar jelah kat dlm bilik...
sedih sungguh...

Ni kali kedua aku kene denggi cuma yang ni tak masuk wad ajer
huhu

Psst: So ni jelah gambar yang ada masa raya....tp gambar beraya lepas je baik demam ada nanti menyusul kemudian hehe

27 comments:

Softtouch [Hanim] said...

umah mak sy pun wajib ada rendang daging..

hebat oo sis sekali dua rendang naik dapur..mesti sedap nie..

yelah bdn xsihat, nk bergambar n buat apapun xlarat n xde mood...

Mimy Hamid said...

yer ar beb ketupat nona jugakkk sedappp....mantoppp..amboi preparation hebatttttt

☆ lieya latif ☆ said...

gilo ko sis...terra tul masak hah...lengkap hah...dari rendang ngan kuah kacang bagai hah....mmg terra ko posh...tabik gile aku tau....lieya ni pun harap kat mak lagi hahahaahaha...tak leh jadi, tgk entry posh ni baru laa tersedar...ape2 pun kene belajar kan....

tu laaa...sian plak..tak sangke kene denggi.....abis raye dah cam tak raye.....continue mkn sup ketam ngan minum 100plus tau sis!

y@n@ M!B said...

mmg dasat sis berperang kt dapur eh..hehe~

awat xmsk wad? ish³..klu sy mesti mau stay wad..at least teratur sket mkn minum ubat²an sume..

tp sis dh oke ni Alhamdulillah kn..slmt beraya sakan =)

ratusiput said...

cian ko beb...sabar ye...

~AmyLiana8886~ said...

bestnyer..huhu

el said...

wahhh dasat posh msk rendang gempak ler gini...el pun kalah hahahahaha
sian dia pg2 raya dah x sihat..

NUNU EERA said...

persiapan rye nmpak sgt meriah.. nk wat cmne kan sis.. kite hanya merancang, tuhan yg menentukan..

ieda said...

waaa meriahnya .. banyak beb kuih raya hang beli .. hheheh taun depan beli dgn den beb .. :)

samer aar menu kita nieh .. rendang ayam dan daging wajib .. ketupat sikit jerk banyak nasi impit lahhh senang kann :))

Mr feckry said...

peh sedap gile rendang2 tu..

ikiqzana said...

rajin nyer ko posh.. dlm sakit2 pon masih gigih memasak.. nmpk sedap rendang2 tu..

harap2 skrg dah sembuh.

Dee said...

rajin giler ko posh..siap msk macam2..

moga dh sembuh sepenuhnya ye..

rasp said...

perggghhhhh hebat u bersilat sensorang kat dapur tu sis...
sib baik sempat buat semua tu kan...
tapi tu laaa kesian plak tak dpt sambut di pagi raya tu...

Delimasari said...

boleh masak = nmpk sedap222 tu
isteri mithali niiii

tiefazatie said...

ciannya sis..hope skg dh sembuh ye..=)

mr.curly said...

perghhh!!! bab rendang tu.. mau tliur nengoknye..

paDel said...

waaahh...lapanye tengok rendang ayam

uMMisYa said...

kesian ko posh,sakit dipagi raya. tapi rajin ko masak
aku teringin rasa masakan ko, bilalah ko nak ajak aku dtg beraya rumah ko..hehehe..
syukur ko dah sembuh.

afayufu said...

bestnye raya.... :) jln2 cari rezeki ni....

Fello Ariza said...

wah..nmpak sedap ketupat 2 :P

Eri-chan said...

byknya prepare..tp last2 u demam pulak..kesian betul...

ERMAYUM said...

alahai sian you demam masa raya - nasib tak teruk - u kena lawan nyamuk2 durjana tu pasang ubat nyamuk 2, 3 tempat

♥ ♥ ♥ ctiey ♥ ♥ ♥ said...

rumah nenek saya lak wajib ade nasi himpit ngn ketupat daun palas..=)

hehe.mmg bertungkus lumus la sy buat ketupat
smpai sengal2 tangan..

btw..
ni url ke blog sy..
sudi2 la..meramaikan pengikutku..
heheh..tq

http://owlkieranaa.blogspot.com

zures said...

Kesiannya musim raya kena denggi ek...adesss jangan tahan kat umah je...kena g spital gak tu..

Oong-ong said...

aduhai..manyak nye makanan awak

Ummi Hanie said...

salam k.posh..tu diaa tgh demam2 tu masak bagai kaa...?

moga sihat2 kmbali sprt selalu ye...

NeenaAnuar said...

fuyooo.. 2 rendang sekali naik.. caya lah beb~