Klik Jangan Tak Klik

Thursday, September 30, 2010

BAWANG cause cancer??

Semalam cerita pasal skin carekan
hari ni nak cerita pasal hair care pulak
rambut tukan mahkota wanita
tak kisahla free hair ke ataupun bertudung
free hair tu kalau rambut ada dandruff buatler sesuatu
muka cun melecun sekali ada nampak "snow" tak ke haru
yang bertudung lak....mmg ler tak nampak rambut tapi kalu berbau lagi harukan

Senang cerita tapi susah nak buat
the whole body from head to toe mmg kena jaga
So kenala pandai2 buat schedule
bila masa nak buat rawatan muka...
badan....rambut...dalaman...luaran...
semuanya guna ONGKOS....huhu
perempuan mmg high maintenance

tapi kalu nak budget mesti pandai buat sendiri...
cuma sekali sekala tu elokla kene belai
kat saloon lagi besss

Tapi aku bukan nak cerita tentang penjagaan rambut
hari ni nak share pasal Shampoo
gedik sgt nak rambut selebat Jacky Chan
yelah aku kan pantang kalau hair loss ni

Pastu jenjalan kat blog tengok rata2 dah cuba
"BAWANG" aku pun mau terai gak
sekali tu amik ko...lepas pakai
rambut aku dah tak selembut dulu (macam la lembut sgt)

pastu asal sikat (aku jarang guna sikat yer...kalau sikat pun dgn sikat bergigi besar tu)
amik lagi punyala bnyk rambut aku gugur
masih boleh diterima pastu aku mmg sentiasa jer nak gulung2 dgn jari pun
gugur lagi....aduii mana tahan kan macam ni
mau botak aku tak lama lagi
padahal aku baru jer buat scalp treatment
sabar2 bawa bertenang...mungkin Shampoo ni nak buang rambut rosak
mungkin lepas ni rambut aku akan tumbuh dgn lebatnyer

Sekali Allah tu maha kuasa
kan aku ada kenal supplier bulu mata tu dia pun ada jual macam2 produk
utk saloon(entah bilala aku nak start deal dgn dia)...
so disebabkan frenly yang amat kitaorg pun berceritala
cerita punya cerita terkeluarla cerita pasal shampoo bawang tu

dia kata dia just came back from China so dekat sana Shampoo ni mmg dah kena tarik lesen
sbb boleh cause cancer...sampai Jacky Chan pun kena tempias walaupun dia tak bersalah duta jerkan..kalau korang rajin korang googlela yer
Malaysia belum kena lagi ..yelah sinikan apa2 pun lambat

mula2 aku tak percaya...aku ingat dia auta sebab nak promote produk
kat kedai tapi aku silap sikit pun dia tak promote apa2...aku cuma beli apa yang aku nak saja..
rupanya dia pun pernah guna Shampoo bawang tu tp kes dia lagi teruk gugur sampai botak
(nasib baik lelaki)
sampai kena pi jumpa doktorla....
(sempat rekomen aku la doktor tu kat mana)
So dia advice aku sebelum terlambat lebih baik buang jer

So dari aku merana in future rugi sikit takper
aku tak buang...membazir tu kan tak baik
aku buat cuci toilet bowl...mmg berkesan
putih melepak toilet bowl aku
kuat betul kesannya

So sekarang aku kembali guna LOREAL
lama gak aku back to normal...
shampoo lain mmg aku tak rasi
so far this is the bess & affordable price...
la ni rambut aku dah lembut & kalau tarik dgn jari mmg lepas
takdela stop sampai skala keenam macam iklan sunsilk tu
tu pun aku terpengaruh gak nak cuba
walaupun aku pernah tapi tak rasilaa...
lagi gatal kulit kepala adalaa...

Serik aku guna BAWANG ni.....nasib baik aku baru guna botol pertama ni jer

Psst: Korang nak percaya ke tak terpulanglaa....

24 comments:

mama tisya said...

la ye ke...tp naper tk ditarik blk dr pasaran kn..bahaya gk tu

aainies said...

ALAHAI YEKE... BRU DAPT INFOO PASL SYMPOO NIH.. BLEH SYER X??
PENAH GUNE SEKALI LA... RAMBUT MMG MGKIN GUGUR GAK.. :(

SYMPO LOREAL TU OKEY KER EAHH??
BLEH SAYA TRY..

ratusiput said...

isk bahaya gak kan.sib baik ko dpt tau awal..kalau tak mau botak pale.ehehe..

d.a.m.i.q.u.l.a said...

betul ke ni?aku memang ade kat umah.tp pakai hujung minggu bile teringat je la.sbb aku pon pakai loreal mcm ko.tapi loreal oren la.ish cmne ni?kene buang ke syampu bawang tu?mhl gak tu.takpun buat cuci toilet mcm ko hehe

Dee said...

bahaya tu..kementerian kesihatan kena check produk nih..

AngahSayang2314 said...

lihat rambutku guna jari pun boleeee hehehe

y@n@ M!B said...

sy mmg xbrani try try produk yg xpenah cuba..mesti mtk pendpt org ramai dlu..hehe~

eh nnt sis wat entry tips penjagaan rambut versi sis la..jeles tgk rambut sis terurus je ...hihi~

MaDaM LiEzA said...

mmg syampu bawang tu tak elok guna.. psl saya diberitahu oleh salah seorang penceramah yg bg talk psl protokol dulu... mmg kalau dgr kengkawan nak guna syampu ni say dr awal akan halang... kandungan kimia dlm syampu terlalu tinggi sehingga mampu matikan sel2 kulit kepala katanya..

lagi satu syampu yg leh rosakkan kulit kepala adalah vidal sasson & clairol...

yang terbaik adalah syampu bayi sebab kandungan kimia terlalu rendah...

ekceli saya pun pakai syampu loreal ni... sy selang seli guna ngan syampu bayi..

Eri-chan said...

huhu mujur tak beli..soh kawan try..nanti tanya dia mcm mana..
good things to share....thank you la posh..

zeta said...

nasib baik u bgtau..kalau x..sah2 xtau..nasib xtry lg shampoo tu..thanks ye..

qellissa said...

fuuhhhh babe, nasib baik incik Ary x beli..klu x makin botak lah laki den tu..hihihi..nasib baik..

diana said...

nasib baik la..'
saye baru plan nak beli syampo bawang ni esok
sebab rambut saye macam tinggal sikit je.masalah rambut gugur saye ni..
tak jadi la macam ni..
terima kasih..

Rinna said...

Uish bahaya tuh boleh sebabkan kanser sib baik dpt tahu awal..

NeenaAnuar said...

uishh.. scary nyer!

I memang setiaa ngan Loreal product tuuu! hehehe....

rasp said...

uish mmg bahaya tu sis...
thanx for sharing this info...

Softtouch [Hanim] said...

nasib sy xpakai bwg tu..takut plak nk pakai bila dgr nama shampoo tu...

sis buat scalp treatment kat mana yer?mahal tak?mcm nk buat sbb sy ni banyak kelemumur lah...

-NiD's- said...

pOsh thank's sharing.....uiii menakOtkan shamPoo nieh... patotlaa jacky rambut dh botak tengah..kikikikiki.......
ermmm shamPOo loreal nie ok yer...nak try gakLaaa...eVen bertudung rambut stiLL nak lembOt dan wOngikan..ehehee

Faizaharis2 said...

salamm... lama tak jln2 sini...

waaa baru jek beli.. dah 3x guna kot... sebab busokkk bau dia tak tahan wooo nak pk selalu... ishkk3..pasni leh wat pencuci toilet laa...saya nak share ekk post ni...

ERMAYUM said...

tgk tittle ingat bawang besar bawang kecik bawag putih ke rupanya shampoo heheh tak pernah lak nampak shampoo cap bawang ni :)

ERMAYUM said...

tgk tittle ingat bawang besar bawang kecik bawag putih ke rupanya shampoo heheh tak pernah lak nampak shampoo cap bawang ni :)

Anonymous said...

On 16th July 2010, the State’s Food and Drug Administration (SFDA) officially announced on the government website that “The recent media reports on the contents of 1,4-Dioxane, which were found from some shampoo products of BAWANG (Guangzhou) Company Limited, aroused widespread concern of the society and an order was made immediately and a thoroughly check was done. The test results on the collected samples showed that the content of 1,4-Dioxane which had been detected from the samples will not jeopardize the health of consumers.”

It is certified that the 1,4-Dioxane level in BAWANG products is far lower than the lowest safety requirement of any health organization in the world, including EU and the United States FDA.

So,basically,it is safe. :)

Anonymous said...

hrp blogger dpt selidik dl kesahihan info pasal Ba Wang ni..
sbb ternyata itu hny rumours semata2..

Anonymous said...

Betol . Aku pon rase rumors . Aku pakai ok je . Tp baru 2kali guna ni . Haha . Ade gak rase takot

Anonymous said...

setuju.. harap selidik dulu dengan lebih mendalam.. tunjuk facts.. jangan hanya dengar2 saje..