Klik Jangan Tak Klik

Monday, May 10, 2010

Sayangilah IBU

Tak terlambat lagikan utk ucapkan "Selamat Hari IBU"
utk semua IBU2 di dunia ini

patutnyer entry ni keluar smlm
tapi semalam seharian takde
kat umah

so special entry utk hari ni
aku nak ucapkan
"SELAMAT HARI IBU"


(gambar latest after my mum recover fr denggi)

especially to my mum
Puan Hajah Rosnah Binti Mat Nurdin
yang sgt2 aku syg dunia & akhirat
(masa taip ni je meleleh air mata)
bukan setakat seorang yang
ku panggil "mak"tetapi merangkap
"best friend"
& also good listener tak kiralah aku citer apa
pun..mak aku layan ajer
tu sbb bila aku dah kawen dia sunyi sikit

Mmg aku akui tidak begitu rapat dgn mak
masa kecik sbb tak sempat nak bermanja dgn mak
tup2 arwah adikku
lahir....jadi sbb itulah abah org paling rapat dgn aku
tapi biasalah anak perempuan
bila dah besar mesti nak cari ibukan


Tak lupa jugak untuk my MIL
Puan Hajah Ainon Binti Othman
yang sgt2 sporting
& melayan aku seperti anaknya sendiri
kalu aku miss my mum
MIL la tmpt aku bermanja
& berpot pet2
(MIL aku leh pot pet non stop...aku pun kalah...sbb berebut2 nak bercakap hehe)

Aku nak ambil kesempatan utk ucapkan
"Selamat Hari Jadi"
to MIL yang jatuh pada hari ni
10hb May..
Semoga mak panjang umur & dimurahkan rezeki selalu


Ini saja yang mampu aku & Mr Y berikan
sempena hari ibu
satu utk my mum
satu lagi for MIL
alhamdullilah sgt aku dikurniakan
dua org ibu yang sgt2 memahami
aku....
sayang sgt pada kedua2nyer
sbb tu aku tak paham dgn istilah
mak I....mak I
mak u...mak u...
bagi aku mak or MIL sama jer
cuma mmgla kita mesti lebih sygkan mak kita
tapi jgn la berkira2 sgt

sgl kasih syg & pengorbanan rasanya tak terbalas
hanya tuhan sajalah yg membalas
tapi selagi mereka masih ada
aku akan cuba sedaya upaya utk membahagiakan
ibu2 ku ini

walaupun aku belum lagi merasai
pengalaman menjadi seorang ibu


namun jadilah dapat menumpang kasih
pada anak2 buahku
walaupun "mak teh"
agak garang sikit
tp garang mengajar beselah budak2 dgn parents diakan

tapi sebenarnya aku sgt syg dgn anak2 buah aku ni
insyallah kalau aku dikurniakan
anak this will be my style to educate...
(Mr Y tak leh interupt...kang jadi manja terlebey)

dan juga


pada Mr Poposh
yang dah mcm baby
aku sedih ker gembira dia sentiasa
menceriakan hari2 ku
dan juga tempat aku bermanja
walaupun setakat
"meow meow"
tapi Mr Poposh
sentiasa jadi magic cat
sbb sgt2 mendengar kata

Biarlah apa org nak
kata aku telan ajer
walaupun pahit
aku sabar jer
kadang2 aku tak paham perangai manusia
bila belum dikurniakan anak
sedap jer mulut depa nak mengata macam2
seolah2 adalah menjadi kesalahan kerana tidak mempunyai zuriat
padahal ini semua adalah ketentuan illahi
kita hanya mampu merancang
diaorg tau ker
dalam hati ni tuhan jer yg tahu aku nak sgt baby

namun aku bersyukur kerana mempunyai keluarga
yang sgt2 memahami diriku
yg selalu kepoci & mulut cam longkang
ni adalah org2 kat luar tu
yang aku pun tak tahu apa masalahnyer
sekurang2nyer bila nak berkata2 tu gunalah otak
bukan kepala lutut
kalu mende ni kene kat mulut yg berkata2 tu
baru dia tahu langit tinggi atau rendah

Allah lebih mengetahui apa yang terbaik
utk aku...
jadi apa yang aku boleh buat
hanya berusaha & berdoa sajalah

Jadi pada yang bergelar ibu
dan dikurniakan anak
jadilah ibu sebaik2nyer
sbb anak itu adalah amanah tuhan

Those yang masih mempunyai ibu
gembirakanlah hati mereka sementara masih ada
jgn ler sibuk dgn keje....keje & family kita ajer
kalau tak dpt jumpa pun sekurang2nya telefon
supaya IBU kita tau
yang kita ambil berat & sayang padanya....
jgn bila dah takde baru sibuk nak meraung
ker apa sekurang2 nya kalu kita dah buat yg terbaik
tidakla kita rasa menyesal di kemudian hari

Aku pun bukanlah baik sgt
sebagai anak...tp aku sedaya upaya
mengikut kemampuan aku utk menggembirakan hati my mum
sbb tu kalu aku rasa aku dah kecikkan
hati my cepat2 aku mintak ampun
kerana bagi aku takde harta yg ternilai
selain dari ibu bapa kita
INGATLAH tanpa restu ibu bapa kita
hidup kita takkan bahagia...

Psst: Masa buat entry ni pun aku dah sebak...aku bab bila org buat ibu bapa ni mmg aku sensitif sikit....terpanjangler pulak entry kali ni...kalu tak nak baca pun takper...tngk gambo pun jadiler hehe



28 comments:

sI tEDI said...

Tahniah kerana kamu terllau menghargai keduanya..

InsyaALlah, bila sampai waktunya, kamu pula akan di hargai anak-anak.

mr poposh untung dapat tuan yg sayangkan beliau
!

nirelwof said...

sgt menyentuh hati....happy mothers day to you posh....

here's an award for you...
http://www.nirelwof.co.cc/2010/05/sunshine-award.html

kenwooi said...

really meaningful =)

ieda said...

salam beb .. selamat ari ibu jua buat muu beb .. manalah tahu tiap2 taun wish mcm nieh dimakbulkan tuhan .. haaaaaa , insyaallahh semua ini kerja tuhan .. redha dan tabah itu amatlah penting utk memujuk ati ..

allah maha memahami beb .. aku tahu ko kuat .. ko x mudah kalah and its not uu ..

poposh bertuah sbb ada tuan yg selalu memanjakan diri dgn dia .. kira dia beruntung lah kan .. jgn sia2 kan poposh tuh ..

ps : hermm mulut manusia x leh tutup selagi masih bernyawa .. biarkan aja .. anggaplah mereka x memahami dan mengerti ketentuan tuhan .. jgn ambik pusing beb .. nanti ati mu yg x senang .. teruskan senyum seperti biasa biler org bertanya .. itu yg terbaik :))

qellissa said...

Salam, selamat hr ibu to both of ur mum n mil. Tu lah kan kdg2 kita x boleh tutup mulut org dr berkata2. Tp siyes, i pon lalui ape yg u lalui wlupon belim setahun kawen, mcm org ckp bila i xde anak. Tp tu bukan ketentuan i.Allah yg tentukan kita sabar jelah..maybe ader hikmah disebalik nya.dan kita org2 terpilih utk diduga.;(

Azmiezas said...

Akak baru nak cakap,..n3 ni terpanjang n menyentuh hatiku..uhhhuu..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

huhuhuhu mama aku jauh..aku just make a call jerk wish..betoi ibu xkan ada pengganti...restu diorang sangat penting dalam kehidupan kita...anyway selamat hari ibu to ur mum and ur MIL k....aku dah rasa bahang2 mothers day nie...heheheh next year la my baby celebrate mother day 4 me.. :)

Rinna said...

Bawak bersabar je laa Posh. Rezeki anak tuh anugerah Allah..Insyallah ada laa tuh nanti.. Yang penting berusaha ok.. Orang keliling yg kepoci tuh jgn dipedulikan cakap2 dia org tuh..

Happi mothers day utk dua2 ibu posh yer.. :)

Mimy Hamid said...

selamat hari ibu gak for ur mum & mil...beb mmg sebak nk citer pasal ibu ni...queen tu...sesam kita hargai ibu kita..beb muka ko macam MIL ko lak...sama ..heeh

Softtouch [Hanim] said...

betul tindakan sis, dua2 ibu pun syg sama adil...

InsyaAllah sis nnti akan ade rezeki sis untuk ade bb n jgnlah putus asa ok..syg kat sis...muahs

sweetfiza said...

w/pun lum jd ibu ...tp dah jadi ibu saudara kan ...selamat hari ibu wat ko ....semoga satu hari nnti akan jadi seorang ibu yer ...aminnn....

y@n@ M!B said...

mmg tacing aa entry ni..
suka style sis rapat dgn MIL..mesti jadikan contoh ni.. =)

ratusiput said...

sob...sob...sedih lak aku kalau sentuh bab2 ibu ni..

makdara terdiva said...

hepi besday 2 ur MIL..

pedulikkan kata2 org..yg pnting usaha buat anak..kayuh laju2 ckit..haha..

NaNaJoe said...

sebak dan terharu bace entry ni.. :(

niesz said...

sedey nyer..love my mum too..kadang2 kite xsedar pon yg kite ade sakitkan ati die..syngila die selagi die masih ade.. :(

atty's said...

sedih entry nie..pasti diaorg bangga dpt anak mcm posh..

A D I A said...

i pun sama cam u posh. love both my mum n mil :) "mak u mak i, mak i mak u" :)n i pun lalui apa u lalui posh. senang la org ckp, ingat anak bolh beli kat supermarkt ke.

jane said...

huhuhuhu terasa syahdu =)

happy mother's day

sasha* said...

tak nak bygkan hidup takde mak :'(

Lady of Leisure said...

kita tetap rasa jadi mommy pada anak2 kita tu kan... ko jadi mami poposh aku jadi mami arri n molly... selama ni dorang la yang membahagiakan hidup kita...

btw, happy mother's day to u beb...
kim salam kat poposh tau...

NeenaAnuar said...

huuwwwaaaaaa!!! *nanges dulu*

happy mother's day to you mom & MIL + happy birthday to your MIL!

apa yg you ckpkan tu babe semuanyer benar2 belaka!! MIL sama cam Mother kite jugak!

and I totally agreed with you dear!! biler ibubapa kite dah tak der.. tak gunanyer kalau kite nak menyesal & meraung sakan... lain kalau kite dah buat yg terbaik masa diaorg hidup... pasti biler diaorg dah tak der.. sikit pun rasa terkilan tu tak der dlm diri kite lagi walaupun hakikatnyer kite sedih ngan kehilangan diaorg! seriously I've exprienced it! My mom dah pergi tapi sikit pun i tak penah rasa ralat ngan pemergian dia... alhamdulillahhh..

about anak!! you bolayann jerk mulut2 longkang nie beb!! diaorg tu memang camgitu.. tak der anak sibuk nak biler nak beranak! dah beranak sorang kan.. dia tanyer biler nak tambah dua ... tiga .. empat! haih.. manusia nie kalau dilayan kite leh jadik giler dear! so you jgn layan org2 camgini.. baik you layan org tua you.. MR. Y and poposh lagi bermakna I guesss.. hehehe.. and yg paling penting you berbahagia ngan Mr. Y adelah yg paling utama walaupun you masih belum ade org baru dlm hidup you!

apa pun I pray for your best dear! insyallah satu hari nanti you pasti akan bergelar ibu.. mana tau kot2 kite se-boat nanti! hehehehe... pray for me as well keh! *HUGS*

eeeehhhh... nie comment ker entry nie babe? sorry yek.. I nak tulis comment cam tulis entry lak sudahnyer! hahahaa...

Mia-Ina said...

bestnya dpt ibu mertua yg sporting....
hehe.mr poposh dh masuk aaa

NUNU EERA said...

among ur bez touching n3 la sis.. feelin da same thing jgk msa wat n3 bout mama laz day..

Mia Liana said...

selamat hari ibu...

Long Haffiz Long Hassan said...

selamat hari ibu untuk ibu anda yerk

ALoNa Cintamaniszlite said...

"bagi aku mak or MIL sama jer
cuma mmgla kita mesti lebih sygkan mak kita
tapi jgn la berkira2 sgt"

Betul2...akak mmg setuju ngan statement hang yg akak copy&paste tu, hehe
Sbb...kita kawen ngan anak dia. Kita syg anak dia (suami kita ler), kita kena pikir..siapa yg melahirkan suami kita..
Kita nak suami kita syg gak kat mak kita..
Jd...mesti ler kita pun kena syg jugak kat mak mentua kita, kan??
Begitu jugak ler ngan bapa dan bapa mertua kita..

Jgn perasan sgt yg kita ni sorang aje wanita di sebalik kejayaan suami kita.
Sbb...mak dia juga adalah wanita yg tak henti2 mendoakan kesejahteraan anaknya iaitu suami kita. Doa ibu adalah doa yg mustajab..hanya Allah maha mengetahui..

sue said...

Huu..huu..sgt menyentuh hati..Kita serupa la kak posh..Sue pun nak bb gak...