Klik Jangan Tak Klik

Monday, October 19, 2009

Rocky Road bukan Rock

Atas permintaan terhangat dari bloggers...kunun2nyer nak resepi " rocky rock" oppss sori nama sebenarnyer ialah " Rocky road"....sedap lagi rocky rockkan....apalak kene mengena dgn "road"

* 2 bars of Hershey's Semi Sweet Chocolate cooking chocolate – 200g each
* 25g butter unsalted
* 1 cup of marshmallow...kalu leh korang pilih ler yg kaler2 tu..aku beli yg kaler putih ajer...(potong/gunting) kecik2 tau...kalu besar2 nanti tak santek...
* macadamia/hazelnut/walnut ker apa2 jerlah kacang yg korang suka...hantam sajalah...tapi korang toast ler dulu yer...pastu potong kecik2 gak...kang letak seketol..adalak yg tercekik...hehe
*raisin/cheries/dried aprikot...aku prefer raisin..tak suker cheries...
*1 kotak Whipping cream (yg ni aku letak sekali dgn choc masa nak cairkan tu)
* glazed cheries...ala yg mcm getah budak2 sukalah..aku tak letak sbb aku tak suker...
* biskut cracker/shortbread/cam aku letak kek gulung...senang kerojer...

Cara2nyer:-

1. Samaada korang nak pakai kertas timah/plastic wrap..pandai2 korang lah yer...cikgu tak ajar...tp cam aku senang aku beli bekas Aluminium tu aje....

2. pastu korang cairkan choc tu dgn whipping cream....kacau pelan dgn api yg sgt slow yer...kang hangus lak...

3. Dalam kertas timah ker aluminium ker...korang dah standby nak letak kek/biskut or setengah recepies depa tak letak mende2 ni...depa terus letak kacang & marshmallow ..sumer bahan2 yg korang suke nak letak tu...pastu amik ler choc yg dah cair tu siram sampai penuh or agak2 lah habis choc tu....

4. Dah sejuk sikit baru letak dalam fridge for 8 hours...senangnyer idup tak yah nak bake2kan...

5. Bila dah sejuk keluarkan dari plastic atau foil tu ...potong ler ikut suka korang..pastu letak dalam bekas kedap udara...letak dalam fridge...

Lepas tu ko tengokla..laki ko ker..nak2 budak2 suka ler dia mcm2 ada....yummy.....tak yah nak beli2 kat kedai...."rocky road" ni mahal ooo...yg brand "cadbury" tu pun mak aii mahalnyer RM17++....leh dapat sebijik kek...buat sendiri lagi berbaloi...

Silalah cuba resepi ku ini...tapi aku nyer pun improvise...aku tak ikut bulat resepi kat tenet....janji sodap...smlm jamu utk "penutup syawal" laju jer dema makan...dgn aku2 skali...sedap sgt...mula2 my father takut nak makan kot..sbb dia tak bese makan "marshmallow" tu...tapi bila dah try non stop....sedap agaknyer...hehe

Taraaaaa.....

Psst: Letih giler this weekend activiti penuh...hehe...

28 comments:

sah90 said...

Fuyoo...
Resepi tersendiri..
Nyam2..(^_^)

dotblogspotdotkom said...

nak order 1 balang kuih raya....

maksud pakcik...balang sahaja je.. kuih tak nak..huhuhuhuuh

Lady of Leisure said...

wah thanks for the recipe posh..
nanti aku try, tapi aku ni baking2 tak berapa terer la hheheheh,.,..

POSH76 said...

sah90~bukan my resepi...tp pandai2 ler improvise ikut tekak sendiri...hehe

POSH76 said...

dotblogspotdotkom~amboi pakcik perli tak hengat...hehe

POSH76 said...

LOL~U r welcome...takdelah ko mesti lagi terer...tngk ler nanti...hehe

HaSue said...

uhh..tengok bahan dah tau mesti sedap n yummy2..hancuss laa dietku yg yo-yo nih..hikhik... sis tak pe laaa..makan gini pun menten slim lagiks...puji sikit je nih..hehe

rasp said...

yummylicious...
nie leh try nie, tapi conform jap je settle :)

Mama-Danish & Sarah said...

sooo yummy tengok....nak sikittt???

Mimy Hamid said...

aku mmg cari resepi ni thanks aku nak buattt

POSH76 said...

Hasue~mmg sedap...kalu tak caya cuba ler..sis pun kena diet gak...udah2 ler tu asik makan2..huhu

takde maknanyer ni naik sikit dah ni..kalu tak kawal mau ketembunan berlaku..huhu

POSH76 said...

rasp~mmg confirm punyer...bapak budak pun suker gak...hehe

POSH76 said...

Mamadanish...eh buleh ajer...meh dtg omah...hehe

POSH76 said...

MimyHamid~Hang kalu buat tepek kat blog tau...nanti aku mau tngk..pastu kasik aku sikit as a komisen..hehe

Rinna said...

Walaa.. sedapnya.. tgk resipi posh ni.. Caya laa.. :)

Abrahyn said...

ehhh nak try arr...tapi kan, takde ke nak tunjuk caranyer skalik...aku ni slow sket bab masak2 nih...hish sungguh mengada! hahahaha

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

wah best nie...tapi lagi best klu orng buat kita makan jerk..wakakkakaka

reen said...

resepi sis sendiri ye..
cm best jek..ap la rasanya..trliuq la pulok..

biasa wt kek batik je..

@--- Sueanne ----@ said...

wahhh nampak sedap lak tue..
sis..bahan2x tue ada kt sg buloh ke??

y@n@ M!B said...

nice recipe..akn sy save n3 ni..hoho..nnt bila nk wat sy wat n3 khas lak..weee..thnx ya sis ^_^

POSH76 said...

rinna~mmg sedap sgt...buat sendirik puas hati dapat bnyk leh simpan...hehe

POSH76 said...

Abrahyn~amboi hang ingat aku cikgu masak...aku buat ni takde yg nak tukang snap...Mr Y tak koser..huhu

apa kata ko oder jer dekat aku...kuang2..

POSH76 said...

purplelicious~betul2 kalu jadi tukang makan lagi besss....hehe

POSH76 said...

reen~bukan ler seratus persen my own resepies...plus minus i improvise sendiri...i kan suker buat ekperimen...hehe

POSH76 said...

Sueanne~susah sikit nak cari...tu yg i tergedik2 asik p JJ OU...cari bahan...hehe

POSH76 said...

yanamib~beb kalu hang dah post kasik tau naaa...mesti hasil nyer wonderful...hehe

neezareef said...

pestime nengok..msti sedappp

POSH76 said...

neezareef~of course sedap...tak caya cubala...hehe