Klik Jangan Tak Klik

Tuesday, October 20, 2009

Penutup SYAWAL

Habis sudah hari raya..tapi aku tetap mau habiskan citer rayaku...las kopek...baru jer dapat bernafas ni..

nilah "open haus" aku but buat utk family member jer...ajak ler sumer pak sedara...mak sedara...adik beradik...

Masa ni aku ler tukang masak...aku ler tukang clearner...sgl malanyer cuma dibantu oleh Mr Y & Mr Poposh yg sgt "penyibuk"....My mum dtg lambat sbb abah aku on duty ler pulek...kalu tak ...tak teruk ler aku bersilat sorang2 kat dapur....

lagipun aku mmg tak suker sesapa pun tulun kalu aku masak...sbb aku masak ngalahkan chef wan...harus perang dapur aku...

Nilah antara menu yg sempat Mr Y snap...rendang tu betul2 sejarahlah...aku habis masak rendang tu dlm pukul 4pg...giler betul...yang lain2nyer aku masak on Saturday....pagi2 buta dah bangun...nak siapkan juadah lain...

Appetizer

Salad quick burger Ayamas (ini sebagai ganti acar utk nasi tomato...sbb ada nenas & timun)

Main Course
Rendang Ayam
Kuah sate
Nasi Impit
Lemang (Adik wa beli)
Nasi Tomato (first time cuba..klaaa walaupun tak ler baguss sgt..huhu)
Ayam Masak Merah
Dalca
Spagetti (gatal nak masak sbb takut makanan tak cukup)
Ayam KFC ( takut budak2 tak makan ayam pedas)

Dessert
Roti gulung sosej with cheese (tak cantik sgt sbb aku cari merata bread crumb tak jumper..jadi aku hantam sajalah)
Rocky Road

Beverage
Ribena Laici with Nata de Coco
Air black currant...
Temanyer purple...air pun kaler purple...


Tengok ler tu Mr Poposh lepas jer guess sumer balik dia terbongkang kepenatan...suka sgt berebut2 org nak dukung & urut dia...
Huduhkan akunyer "roti sosej" tu...tapi alhamdulilah sumer kata sodap...lega...


Pose terpaksa tak larat sudah...

Niler tukang masaknyer yg dah kepenatan yang amat..Mr Y dah warning next year kene review balik the menu...dia worry aku masak sorang2...lucky aku tak demam ker ...body pain ker lepas tu...penat tu beseler...yg penting sumer berjalan dgn lancar walaupun ada satu dua tak dtg..k laa...lucky Mr Y tak komplen...dia kata sumer sodap...and my mum too...tp Mr Y laaa pengkritik terhebat...sbb masa aku masak nasi tomato tu mula2 cam tak jadi...harusler aku gabra...aku dah bengang aku cakap kalu jadi apa2...beli jerlah "nasi beriani" kat kedai mamax...sempat lagi gaduh2...padan muka mcm2 menu nak masak....huhu

Korang mesti pelikkan sbb takde gambo guess...sbbnye dlm sibuk2 & aku pun dah penat giler tu aku pun dah takde mood nk bergambo bagai....pastu camera pun bateri kong...tak koser aku...yelah kt hanya mampu merancang..tuhan yg menentukan...aku harap sgt everything follow as I plan...kot2 nak mekap bagai...tp disbbkan dah tak larat lagi...takper yg penting guess dapat makan & enjoy the dinner...

psst:aku dapat rasakan semakin hari semakin sikit aku bercerita...otak cam dah beku sbb tak leh nak fokus kat blog ni...walau mcmana pun aku tetap usaha utk update blog ....marilah kita "mengklik2 nuffnang" yeee haa....

32 comments:

CINTAMANISZ Lite said...

pergh!! caya laa lu Posh. Wanita sejati ni...baguih2...

Bukan main ngan menu2nya...paling terangkat ngan menu yg disediakan sendiri oleh tuan umah tu..uiii!!! tabik spring toing..toing!!!

POSH76 said...

CINTAMANISZ~ betoi2 walaupun tak sesedap restoran 5 bintang yg penting hasil titik peluh ku...chewah...

tak sama beli2 ni...walaupun mmg ler menyusahkan tp buat sendiri mmg berbaloi2...hehe

siap leh tapau lagi...

Ayu Hussien said...

amboi si mr poposh tu sempat posing plakk...

POSH76 said...

Ayuhussein~penat tu ramai naa berebut nak dokong dia...hehe

masa ada guess mana ada dia tido....tu yg pulun tido kaw kaw

Lady of Leisure said...

wah tabik spring la sama posh yg berjaya masak dengan banyaknya..dan jayanya.
kalau haku mesti dah pengsan 3 hari 3 malam.. hehehe..

pakcik kordi said...

wow...byk mkn tu waks...nt naik bdn nt...hehehe.....

Encik Azizan said...

gler argh..bnyk menu..bole thn jgk posh beckham masak..hhehe

@--- Sueanne ----@ said...

amboi sis!!!..banyak nye masak2x..
sorang2x lak tue..klu kite conferm mc dua hari tue..heheheh

cayalahhhh sissss!!!..

Rinna said...

Fullamak.. cayalaa Posh.. byk masak tuh.. sure penat kan.. tapi berbaloi2..kan.. :)

sah90 said...

nampak sedap je yang dimasak posh tu..
Pasni leh jadi chef two..
chef one xleh dah sebab chef wan dah take over..
(^_^)

babyfreaks@ratusiput said...

iskk...banyaknye pemakan ko posh...pakkal je jauh ni....kalau tak..mau gebu badan aku dlm masa satu hari...ehehehe....penat takpe posh...yg penting...berbaloi baloi...ehehe..

neezareef said...

yg best yg tema purple tu..siap ngn jelly ngn air pn purple..

ala posh ade je peminat blog ko nih...

POSH76 said...

LOL~ko tak tau aku bersilat cam nak rak...sampai tak cukup tido...hampir nak bengong pun ada...saja test skill...hehe

POSH76 said...

Pakcik Kordi~ Saya masak jer bukan tukang makan punnnnn....hehe

POSH76 said...

EnAzizan~Tukang masak pun dah naik giler masak bnyk cam gini...sorang2 lak tu...hehe

Don't play2...hehe

POSH76 said...

Sueanne~Masak mcm2 menu tapi portion idak ler banyak...i pun dah nak pengsan...tp sbb kan hepi nyer pasal lupa sakit2 tu...hehe

Mr Y dok agak mesti MC bini aku ni...i mmg ada hati nak MC tp new mgmt...bwk2 la bertenang...huhu

ieda said...

waa dasat ma .. gue suker nieh .. sosej berinti cheese .. heheh

wei .. rajin koo erk ... aku buek jugak tapi kat umah mak .. x daya lahh ... hehehe janji pueh ati kannn

Delimasari said...

rajin masak yer

POSH76 said...

Rinna~org masak skali skala cam gini ler...hehe

penatnyer tak habis sampai hari ni..masih sengal2 lagi...hehe

POSH76 said...

sah90~bulehlah janji laki den tak komplen...kalu tak haru biru...hehe

POSH76 said...

ratusiput~kalu ko kat sini leh mai omah aku...hehe

mmg berbaloi2 sbb air tgn sendiri..baru ada trilll

POSH76 said...

neezareef~nasib baik kalu tak tuceng2 skali aku kaler purple...hehe

POSH76 said...

ieda~beb ko buat ler anak2 ko mesti suker...hehe

dulu aku pun suker naa harapkan my mum...tp la ni aku nak independance..lagipun aku bukannyer pandai masak...keneler belajar2kan...hehe

yess yg penting aku & guess sumer hepi...walaupun agak kelam kabut ler jgk...

Abrahyn said...

caya lah!!! pandai masak tuuuu...nape tak panggil i datang? hehehe muka tak malu!

POSH76 said...

delimasari~ i ni nak kata rajin tu idakler...sbb jarang2 masak...tp kalu masak pulun habis..nak2 ada yg tukang makan...hehe

POSH76 said...

Abrahyn~ ala apa nak malu mai ler...hehe

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

air purple tue..sangat menerujakan taw...

atty's said...

nampak lomang..raya ini tahun tk usik lomang langsng...huhuhuuh.

POSH76 said...

Purplelicious~Dah giler purple..tu yg air pun sama kaler...hehe

POSH76 said...

Atty's~tp i pun tak suker lemang..oily...hehe

Mimy Hamid said...

klik aku gak yer

POSH76 said...

mimyhamid~kita sama2 klik2 ye...hehe