Klik Jangan Tak Klik

Friday, March 23, 2012

Tips Penjagaan Rambut ~ Guna Jari Pun Boleh!!!

Entry ni aku buat atas permintaan yer
dari sorang blogger yg cun walaupun dah ada anak 3 you!!!
tapi sebelum aku mulakan dgn tips penjagaan rambut
kasi iklan dulu antara produk penjagaan diri
yang aku suker....baguskan mintak satu I kasi extra tips
 okey kalau "shower gel"
(abaikan model berbulu kat belakang tu yg sentiasa ada dimana aku berada)
dari dulu sampai la ni
aku tetap setia
dgn jenama
"Palmolive"
tingat iklan dolu2
"ooooo palmolive"
 
ada 3 jenis...kalu tak kaler hijau ni
aku suka lavendar kaler purple
tak pun kalu boring amik la kaler merah...bese kalau beli pun

mesti beli kat Guardian
sbb promo ni murah RM13.90 kalau tak silap
siap free 250ml...mmg tahanla...aku suker bau dia menyegarkan
kalu jenis tak bermaya nak bangun pagi yg ni mmg sesuai..
melekat tu bau dia
kalau ada bath tub mmg bess sbb bnyk bubble

Ini pulak utk penjagaan rambut
"hair mask"
wajib dan aku tetap setia dgn jenama
"loreal" jer
mmg sgt2 berkesan...yelah nak ke salun selalu rabak

jadi DIY la kat umah...biar dalam 15 - 20 minit
(kalau nak bagus lagi wrap dgn hot towel...tp kalau maless bese aku guna plastic wrap tujer)
walla ko tengok hasilnya...guna jari pun bley!!!
murah pun murah RM8.90 kalau offer yer
ada 5's not badkan

Ini jugak antara wajib tak boleh takde utk maintenance rambut
everyday aku spray pada rambut basah 
pastu
baru keringkan dgn hairdryer
(hairdryer mmg aku tak guna sgt...guna sekadar kasi rambut jgn basah sgt...aku prefer rambut kering sendiri...nanti rambut rosak kalu ari2 blow dgn hairdryer)
jenama
"Liese"
 

Dan utk shampoo pulak bertahun tahun aku setia dgn jenama
Loreal...sampai satu masa aku jadi bohsan
sbb terpengaruh dgn iklan dan pengaruh rakan
yang herbal essence lagi bagus dan yg penting buat rambut wangi cam dalam iklan tu
but so far alhamdullilah aku pakai ok jer

yg ni pun aku teruja tengok review cam teruja
tapi rega mak aiii...tapi bila fikir balik walaupun rega camtu
kalu +-
mmg berbaloi...
 
pose gedix wajib ada
sbb aku percaya kalau kita jaga pemakanan dari dalam
mmg terserlah luarannyer...tak perlu mekap
dan penjagaan diri mahal2
kalu mekap mahal2 pun kulit tak sihat tak gunakan
sbb kalau kulit kita sihat
ko mekap sikit pun dah terserlah kecantikan
 

 tips yg lain kalau aku rajin dan sgt2 berkesan....
aku suka guna perahan limau nipis
tenyeh kat kulit kepala
ini sesuai kalu rambut gatal ataupun tak bermaya
or dandruff mmg sesuai...dan yg paling penting lepas jer buat
rambut mesti wangi!!

kalau terlebih rajin pulak amik pati santan lumurkan kepala
pastu wrap dgn hot towel 
ko tengok la rambut mesti hitam dan lembut
cubalah..tp kalu ko buat sekali dan nak kesan yg cepat kirim salam jelah

lagi satu rajin2 la trim rambut at least 3 bulan sekali
ataupun hair treatment  


Selain dari tu yg aku rajin amalkan sapu ais kat muka lepas jer cuci muka
utk mengurangkan pori kulit terbuka dan juga untuk awet muda
lagi satu sapuan eyes ni membantu mengekalkan mekap
so bile mekap lagi ler berseri
aku notice sejak amalkan...jerawat segan nak tumbuh
beselah kalu peyed mesti tumbuh jerawatkan tak leh nak lari

 Sekian...kalau ada apa2 lagi pertanyaan sila la kasi tau
kalau aku ada free time mmg aku akan buat special entry!! 

Psst: Rindu lak entry pesen2kan dah lama tak buat...korang windu tak???

21 comments:

ibh said...

Tq Kak Posh..Banyak tips tu.
Sue setuju tu..Kalau dalaman terjaga..tentu terserlah kecantikannya tu secara luaran juga.
letak ais kat muka ya..kena buat jg la..Sbb muka ni kalau piyet mmg kuar jerawat. Walau sebiji pun, tp kalau dah kluar..punya lah payah nak hilang..huhuhuu

Bitt (double IS) said...

lebih kurang sama jek selera product n posh...hehehe

rasp said...

byk tips2 nie...
tapi tul sis...
kalo dalaman cantik...
luaran mesti cantik kannnn...

adarnadzmie said...

siyess memang cantik rambut posh...suke tengok tau....hehe...
tq share info pasal jaga rambut ni...nnt leh cuba shampoo loreal pulak...:)

Sheqynne Hotloverzs said...

nak try pkai loreal larr pas ni ..

Mimy Hamid said...

banyak tips..sukeeeeeeee...nak try ais batu la..maintenance rambut ko pehh..banyak gak rajin tul ko posh..aku syampoo je la..hihi malas

Rtp Farra Arisha said...

yap, you originally got such beautiful hair. :) this entry means lots to me hiks. thx sista!

ieda said...

dalaman cantik pasti terserlah luarannye ..
x yah tenyeh banyak2 kan .. original tuu penting ..
den x susah nak jaga rambut sbb dah pendek sedia kala sbb senang nak pakai tudung ;)

Cik Ina Do Do Cheng said...

tips yang baik. loreal memang terbaek. cik ina dulu pernah guna produk penjagaan muka loreal mmg berkesan.suka ngan rambut posh hitam panjang.

cha said...

sis, i dulu penah pakai loreal tau tp lepas syampoo terus sakit kepala agaknya tak sesuai kot. thanks kasik tips. tp kan rambut i ni tebalnya lahai. panas rasa haha. ais tu ok eh? nak try la padahal bukan mekap pun.

Reena said...

I pun suka tengok rambut u. Memang cantik :)

Nak tambah satu lagik tips untuk rambut kekal cantik, kita jangan bertukar-tukar produk. Sama yang macam u amalkanlah. Macam i pulak setia dekat Himalaya.

JMR said...

ni boleh guna utk rmbut laki gk x?hehehe

LidiaSuraya said...

Luvvv ur entry. Lots of tips.. Tp collagen dusk tu mmg bagus.. I pun pki. I mmg suka makeup tp amat pntg pastikn kulit bersih. Loreal mmg terbukti berkesan.. :)

ALoNa CintamaniszLite said...

timakasih kongsi tips....

aima said...

ku memang suka rambutmu...tips yg bagus....tq

IxoR@ said...

Wooww... rajinnya buat treatment rambut sendiri... sy adalah malas!

huhuhuu...

CD tu sama... tapi skrg sy stop sbb peknen kan....

:)

Softtouch [Hanim] said...

byk tips ni..leh try....

mrs adam said...

saya suke entry ni.

Neeza.Areef said...

mcm nk try la hairspray yg masa rmbt basah tu..cam best je..

QasehSuci said...

kena cuba nih....

Anonymous said...

Cantik sgt....