Klik Jangan Tak Klik

Wednesday, November 9, 2011

Resepi Sihat Ayam Masak Merah Madu

Minggu ni entry aku all about recepies yer.....
dari simpan meh kita share kan together gether 
walaupun aku tak ler teror masak tapi ada hati gak nak 
kasi resepi...
Besela .. la ni kan musim 
"MasterChef Malaysia"
suka naaa tengok....better aku tengok Masterchef dpt gak ilmu 
memasak dari aku
layan 
"Vokal Bukan Sekadar Rupa"
yang mmg entah apa2 
sakit mata ...sakit telinga

Lagi pun minggu ni mmg kena kejar waktu nak settlekan keje
sbb next week nak pi HOLIDAY!!!!

Bahan~Bahan 
~ 1/2 ekor ayam
~ Garam
~ Serbuk kunyit
~ Cili kering kisar takde cili boh pun boleh
~ 1cm halia - blend
~ 3 ulas bawang merah - blend
~ 3 ulas bawang putih - blend
~ 1 ulas bawang besar - blend
~ 4 sudu besar sos tomato
~ 4 sudu sos cili
~ 2 sudu Madu
~ Minyak Masak

Hiasan
~ 1/2 biji bawang besar - potong bulat mcm gelang
~ 1 biji tomato - hiris
~ Kacang Peas


Cara-cara
1.  Bersihkan ayam dan toskan.  
~Masukkan garam dan serbuk kunyit dan goreng.  Jangan garing sangat yer.
2.  Kisar bawang besar, bawang merah dan bawang putih.
3.  Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga terbit bau.
4.  Masukkan cili kisar dan kacau sehingga cili masak dengan api sederhana.
5.  Masukkan sos cili dan sos tomato dan sedikit air.
6.  Setelah itu masukkan madu dan tambah lagi sedikit air.
7.  Masukkan ayam dan bawang besar dan kacau sehingga kuah pekat sedikit.
8.  Masukkan garam jika perlu dan bolehlah di angkat.
9. Hiaskan dengan kacang peas, hirisan tomato dan bawang besar....

Psst:Aku suka dengan resepi ni sedap ada kelainan instead of guna sugar ...tukar guna madu...kan lebih menyihatkan..cubalah sedap!!!tak percaya tanya Mr Y ..hehe

17 comments:

lieyalatif said...

WAH sis..dah nak jadi blog masakan plak ni heheeheh...tapi takpe, i loikeeeee...sebab resipe sume mmg dabomb......

Niza Romli said...

boleh try ni :)

mummysyafie said...

siap ada resipi..best ni kalau nak cuba. selalu buat ayam masak merah biasa je..

el said...

wahh menu jaga badan nie
tapi kalo mkn bertambah..bkn jaga badan hahahaha...tul tu posh
el pun tgk MC..suka dgn komen chef ritz

Rinna said...

Suka jugak ayam masak merah.. gini..kalau letak madu lagik sedap..nyum2.. :)

Mimy Hamid said...

aku pun suka ayam masak merah letak madu..rasa dia lain skit...ok nnt aku selak resepi ko ek nak masak..tq

LydSunshine said...

Awat gambr kelam ja tu? Amik guna henfon ka? Heheh...

syanasaid said...

suke gile ayam masak merah
kalo kenduri ade lauk ni mmg aku tuju teros

tp mmg kalo msk xpernah menjadi
bleh try resepi ko ni
umah aku madu berlambak

Delimasari said...

taruh madu x manis ke?

misya said...

bole try ni

Mr feckry said...

nak soh bini wa buat la

Dee said...

menyelerakan lah..

ct rahani said...

cam senang je resepi nih.. one day leh try.. tq sis share resepi.. :)

mamaNoriz said...

best lah posh...

ai mmg cari resepi madu ni sbb nak uat masak daging...byk beno dpt daging korban tu tak de idea dah nak masak apa...

TQ yea

SURIA AMANDA said...

hui...lapar balik dah perut ni baca entry nih...

-oP_ida- said...

larikkk kena g makan laaa..tgk sume ni lapaq sudaaa

Fabulous Me said...

Wah! Bole terai!