Klik Jangan Tak Klik

Tuesday, November 8, 2011

Resepi Jelatah warna warni

Aku kalau datang roh rajin tetiba...
mmg rajinlah dapur aku 
berasap rasap...

Kalu tak mmg kemas manjang...

sampai MIL kalau datang siap tanya
aku jarang masak ke...agaknya tengok dapur kemas ajer
aku besela dgn MIL takde nak cover2 line sgt...
dengan selamba jawab
"masak mak tapi kadang...kadang"
sbb kalau masak pun kami berdua ajer
dan kalau masak pun weekend..

kalau weekday balik dah nak dekat malam 
masak apa nyer ...tak koser aku...
Ini atas persetujuan bersama ...Mr Y jenis hubby tak bnyk ragam and flexible
tapi jgn cuba lak dgn sesetengah hubby ..sbb ada setengah laki tgh2 
malam pun tak kira time suruh gak
bininya masak....lagi huru hara suruh tumbuk sambal sabo jelah

Dek sebabkan roh rajin dah menyerap jadi aku tetiba nak kasi resepila
vangga tul air tgn sendiri...dan ternyata air tgn sendiri adalah lebih sedap dibandingkan dgn kat restoran tu yer!!!
Resepi Jelatah ni aku nak kasi resepi sebab lain dari yang lain....aku modify
ikut sesuka sesedap rasa tekak aku jer
dan telah dicop mohor oleh judge Mr Y....kalau dia tak approve takut gak aku nak kongsi 
resepi haha...
Bahan~Bahan
  • 1 tin nenas...kenapa guna dalam tin sbb lebih manis...tp kalau nak guna nenas pun boleh cuma takut masam jer
  • 2 biji timun (Aku guna timun jepun takde biji lagi sedap dan yang penting tak pahit)
  • 2 biji carrot(kalau tak nak pun takper....aku saja letak sbb nakkan kaler..tu yang nama resepi tu warna warni)
  • 1/2 labu bawang besar
  • 2~3 biji lada benggala (merah) 
  • gula & garam sesedap rasa
  • 120ml cuka makan...kalau pantang cuka leh jer guna lemon pun sodap
  • sedikit gula dan garam ikut rasa
  • 1 sudu mentega kacang (additional flavour yang sedap kalau nak letak dalam salad...tak percaya cuba)
  • Kacang tumbuk (Ini mmg kelainan...dan aku suka sgt rasanya...rasa nak makan lagi dan lagi)

Cara~Caranya

  1. Potong semua bahan2. Nanas dihiris segiempat nipis,bawang dan lada dihiris nipis.
  2. Timun dan carrot dipotong memanjang
  3. Campurkan bahan2 yg telah dipotong dlm satu mangkuk. Masukkan cuka, mentega kacang, gula dan garam.Gaul rata.
  4. Sedia utk dimakan bersama nasi tomato, nasi minyak...tak pun nasi putih pun sedap..ratah cam tu pun sedap
  5. Untuk hiasan boleh taburkan dengan kacang tumbuk...lagi sedap!! tak percaya cubalah

Psst: Jelatah ni sedap dimakan selepas beberapa jam disediakan sbb air nanas dah sebati...lain kali nak buat just sebagai suka2 nak ratah

10 comments:

DaZzlingLilLy said...

Ala2 cam rojak pun ada,cam acar pun ada..makan sambil tengok tv pun best ni..

el said...

hang buh mentega kacang..caner eh rsnye
jelatah2 ni mmg febret..
boleh la torai..mmg ratah aje pun sodap...smpi tau2 dah abis hahaha

Rinna said...

Memang lain dari yg lain sebab ada mentega kacang tuh.. memang warna warni.. :)

Mimy Hamid said...

owh senang je ko buat...leh tiru...aku suka jelatah but preggy ni aku pantang tak makan buat sementara waktu sebab ada nenas...nanti lepas bersalin aku makan..

GreenJade said...

datang bawa tuppeware nih mau tapau hehehe

kaler2 tu nmpk menggoda betul

mimie1678 said...

sedap nie weh!

Eri-chan said...

rajinnya masak...i dok sorang2 lagila malas..

Cik Ina Do Do Cheng said...

JELATAH JUDU NGAN AYAM MASAK MERAH, NASI MINYAK ATAU NASI BIASA PUN SODAP. PEBERET CIK INA NI. RATAH CAM TU PUN SODAP:)

rasp said...

untung kita kan sis...
dijodohkan dgn hubby yg flexible kannn...
pandai sis buat jelatah nie sis..
i pun suka gak makan nie...
ratah je pun sedap kan....

ieda said...

oo nie dia panggil jelatah erkk .. kalau den , den panggil kerabu mentah :) samoo yer bunyi kan :))