Klik Jangan Tak Klik

Friday, November 25, 2011

Hat Yai ~ Tukar RM ke BAHT


Bess kalau naik coach ni walaupun perjalanan jauh 
tak terasa sgt....pastu leh cuci mata dgn pemandangan yang sungguh indah
beselah org key ell kalau tengok kampung 
mesti ala2 jakun sikit...nak2 tengok sawah padi lagila teruja!!!


Ni nak citer pulak pasal tukar duit RM ke Thai Bhat (THB)
Based on forum mmg advice tak perlu tukar duit awal2 kat KL
so kami tukarlah kat Changlun 
(border Malaysia ke Thailand)
depa kata kat sini leh dapat lebih sikit...

tapi sebenarnyer  TAK BETUL rugi!!!
kalau masuk Thailand lagi teruk...
sbb masa kat KL aku tengok RM100 leh dapat 1050THB...
nyesal tak tukar dekat KL
Kami tukar THB6000 equal to RM600++...siap aku mintak diskaun lagi
apek tu kata sudah diskaun maaa yolah tu ...
yee haaaa acik kayo kejap...duit ribu riban!!!tp naper duit depa cam duit monopoly ajer

               Pengangkutan jenis apa pun akan berhenti kat sini for registration
kalau nak masuk ke Hat Yai dengan kereta..prosedurnya
kena amik insurans kenderaan.
Paling penting bawa geran
Isi borang sebelum ke sempadan. 
Bayar RM17.
Semua dokumen registration akan disiapkan disini
Cuma yang aku tak puas hati
dahler aku kebulur masa ni...
nak makan kat sini ...
my fren kata tempat ni tak halal.....
so beli roti jela...

 yang lagi tak bess perjalanan  ni...aku ingat mesti ada berhenti untuk makan lunch ke apa
1st stop berhenti kat tempat rehat yang ada jual buah buahan tu.
sempatlah nak solat dan makan buah jelah sepuas puas2nya...

 Changlun ni adalah last stop untuk pengurusan dokumen dan kalau nak makan...
for non muslim lepaslaa 
takper dah nak dekat sampai masuk Thailand...so tahan sikit perut untuk makan
sedap!!!!!!!
So sementara menunggu proses pendaftaran pilah jenguk harga2 hotel yang ada
mulanya ingat nak booking jer kat sini
tapi bila pikir base on forum better book kat sana
murah sikit
Inilah form yang kena isi tu...make sure simpan yer sampai nak balik yer...

Tak lama lepas tu kami gerak pulak ke Kompleks Bukit Kayu Hitam Imigresen
nak cop passport
bess masa ni tak ramai org....depa kata kalu weekend penuh ni
masa tengah beratur tu nampak signboard
"Mangga dilarang keluar masuk"
aiik mangga pun barang terkawal...tp setahu aku mangga Thailand yang harum manis tu kalau
bawak keluar Malaysia mesti masam
ada sumpahan kot hehe





Alhamdullilah sampai jugak kat Imigresen Thailand di Danok...sini mmg dah terasa suasana kat Thailand...
sini pakaian abe seragam kastam semua pakai seluar ketat..tak kira size apa
muka lak ganas2 belaka
takut aku tengok!!!

Psst: Hampir 5 tahun kot tak jejak HatYai...nantikan kisah seterusnya

17 comments:

YanaMIB said...

xpernah smpi lg hatyai, danok tu..b4 ni pi chiangmai, chiangrai and bangkok je..huhu~ =)

lieyalatif said...

info yg sgt2 berguna sis...lengkap betol....oo baru tau mangga takleh nak bawak keluar kan.....kalo mcm kat langkawi, batik takleh bawak keluar...ade limitnye...rupenyekat sane, mangga pun leh jadi bahan....

el said...

en somi ku sllu g sn..sbln 2x
so buat ms skrg ni el xdpt nk join sm
ada anak kecik..may taun dpn..after banjir semua dah ok..rege pun dah turun..sbb skrg rege mencanak mahal gara2 banjir ritu

en. somiku amek brg kt sn..hehe buat bizness kt sini...so dia dh biasa kt sn..xsabar nak ke sn sopin mopin

ratusiput said...

seronok tgk kawan2 dah sampai tmpat yg kite lom sampai.atleast bila tgk gambar2 seolah sendiri dh pegi tmpt tu :)

rasp said...

syiok tul baca ur story nie sis...
bagus byk info...
leh buat reference kalo nak ke sana...

Pepel BoNda AmaNi said...

hatyai...bestnya soping toto...kekekkeke

DaZzlingLilLy said...

bukan jer mangga,tapi semua pokok or binantang tak leh bawak masuk msia..kena wat dokumen segala bagai..i pn lama dah tak gi hatyai..skang duit thailand mahal..

SyaNa said...

mmg adventures sungguh la korg
best!!

Jericho said...

Tak sabar nak tunggu entri seterusnya.. nak tengok keadaan dekat sana macam mana

Mimy Hamid said...

excitednya beb citer ko ni....aku teruja nak tau sebab tak pernah jejak hatyai...tak sangka ek leh naik bas ke sini

adarnadzmie said...

bestnya jln2 hatyai... hehe... akak org kedah x yah pakai pssport klu nak masuk sana.. pakai boder pass jer... hehe

ieda said...

selalu masalah ke tmpt2 mcm nie makanan lah kan beb .. eii kena mcam aku yg kuat makan nie harusss ! :)

Dee said...

biasanya sis, orang advise utk tukar duit kat sini..mcm gi indon pun..baiklah tukar sini..better rate..huhu..

Eri-chan said...

info u sgt berguna....

Cik Ina Do Do Cheng said...

posh terserlah muka happy muka dapat duit thiland:) .teringin nak pegi satu hari nanti kat ini, cam seronok je.

nuriz said...

menarik semua gambar2 kat sana..wayar tu banyak sgt huhu kalau kena liatr pintas naya

NUNU EERA said...

klu g thai jdi org kaya.. klu g indon jdi jutawan.. hehe..