Klik Jangan Tak Klik

Friday, November 25, 2011

Dari Sadao~Danok ke Hat Yai

Sampai je border siam di Bukit Kayu Hitam, 
kita akan sampai ke bandar kecil namanya Sadao~Danok
Finally sampai pun ke Thailand.....
ataupun juga dikenali dgn nama
"Negara Gajah Putih"
ini adalah kali kedua aku jejak negara ni
tapi still pi tempat yang sama tp tu belum kawen 
dah kawen experience dia lain sikit..
tingin jugak nak ke Koh SaMui ke...Phuket ke..Krabi...
tapi hajat lum kesampaian lagi...insyallah one find day!!!

1st trip pun dah lama sangat
lebih kurang 8 years back...so confirmla tak berapa nak ingat 
tapi yang pasti banyak betul perubahan 
dan jugak rules yg strict
Kalau tak silap aku sebelum perjalanan nak sampai ke HatYai akan melalui 
Sadao....masa ni dah over excited lupa segala penat lelah....
Dari Danok ke Hat Yai ni ada dalam 60km lagi perjalanan

Sepanjang jalan tu jugaklah korang akan nampak muka
Raja Thailand
"Bhumibol Adulyadej "
nampak sgt aku jarang tengok berita...so nama dia pun aku tak tau hahaha
Mr Y sibuk dgn rekabentuk bangunan kat Thailand...heboh suruh amik gambo 
kot2 nak buat rumah pesen kayu camni...tapi mmg unik
Nak lagi unikkan....hamek ko!!!
pandangan dari jauh dan dekat
mak aii berseliratnyer
tak kena litar pintas ker....
Paling femes kat Hat Yai dan tak sabar aku nak mencuba 
"Ayam Goreng" yang katanya sedap sgt dan wajib rasa kalau dah sampai sini
sedap ker...nanti kita continue story yer...

Last but not least...awek Thailand dasat tu...budak sekolah tu...kalau merempit tak pakai 
helmet aku dok wondering polis tak tahan ker...
pastu paling bess rata2 naik moto 3-4 orang boleh....

Alhamdullilah kat sini tak banjir...walaupun hujan gak ler cam Malaysia
tapi still kami boleh berjimba
yang banjir teruk tu cuma kat Bangkok jer..
alhamdullilah perjalanan kami dipermudahkan

Sedikit info kalau nak ke Thailand yang aku pun baru tau
(untung depa leh senang keluar masuk yer)


Sesiapa yang dari negeri-negeri yang bersempadankan Siam, seperti Kelantan, Kedah dan Perlis, boleh memohon untuk memasuki Siam tanpa passport. Masa apply tu pastikan kita ada photostat IC, gambar dua keping dan 10 hengget dan bukan penjenayah yang dikehendaki oleh kerajaan Thai atau Malaysia.

Psstt: Aku peliklaa depa kata sampai imigresen Thailand depa kata kakitangan imigresen akan mintak tip dalam RM1 ke RM2 kalau THB10 - 20 untuk chop passport tapi kami tak kena pun...masuk pun smooth ajer...tapi kalau betul...melampau ...bukan pasal kedekut ke apa...tp cam tak baikkan...kalau ramai...mau bnyk dapat tu

9 comments:

Rozuan Ismail said...

amboi,berjalan sakan ye

Mimy Hamid said...

ooo gitu rupa hatyai...ni pinggir thailand la kan..bangkok tengah tengah kan

Rinna said...

Tak penah lagik sampai.. best2 sambung lagik yer.. :)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

best best!:) jenjalan kat tempat org smbil cuci mata apa yg ada, kan?

DaZzlingLilLy said...

Kat thailand penunggang motosikal yg bawak motor je wajib pki helmet..yg belakang tu tak wajib..hehe..

Nieda said...

Wah,,, hujan pun jalan ke sana. Teringin nak ke Hadyai tapi tak sampai lagi.

Eri-chan said...

info berguna ni...tapi i dari pahang..kena ada passport gakk

Cik Ina Do Do Cheng said...

komen ayat yang bawah ; setuju kalau sorang seringgit pun, 100 orang dah RM100, pandainya mencukai:(


sempat lagi ambik gambo minah rempit ye:)

Softtouch [Hanim] said...

takut tgk wayar elektrik dia tu...berserabut...xsabar nk tau cite lanjut pengembaraan sis ni..