Klik Jangan Tak Klik

Thursday, October 6, 2011

Dokoh & keronsang 3 serangkai ~ Kembali ke zaman silam

Saja jer nak "menggedik" edit gambo2 ni jadi
black & white
60 an kan katanyer

Walau semodennya & sebrutalnya aku ...
aku tetap sukakan pesen zaman dolu2 ni
nak2 kebaya....especially the accessories
paling suka "pinggang kerengga" perut tak berlapis lapis
pakai baju ketat2 santek!!!
dah merewang pulak citernya.... tp mmg betul makin
mudah hidup ni...makin malas nak menguruskan diri
kalau dolu2 sanggup jer berjam2 pakai corset...tak pun bengkung ikat2 jahit sendiri lagi
makan berjaga
minum tak bersulam and no ice...takut nanti perut muncit....
ini berdasarkan pengalaman my mum...tak terikut aku pantang larang tu

Untuk pengetahuan korang aku mmg minat sgt kumpul
aksesori fesyen lama2 camni...
nampak klasik & tidak ditelan zaman...

Brooch pesen besar camni mmg popular masa time raya ari tu....
tengok retis pun ramai yang pakai dgn baju kurung songket
pakai satu ni pun dah cukup menyerlah
tapi kalau pakai dgn baju plain lagi menyerlah
tak perlu susah2 nak jahit manik bagai...

Ayu tak!!!!feeling perasaaan jab....terasa seperti balik dizaman
50an....

Dan inilah dokoh....juga boleh dikenali
kerongsang 3 serangkai



Psst: Nanti aku cerita mana aku beli keronsang & dokoh lawa2 camni dgn harga berpatutan

25 comments:

Pepel BoNda AmaNi said...

cantik nyer beb..hari tue aku tengok kat mydin..cantik2 jugak...

lieyalatif said...

mmg cantik sis...lagi2 kalo free hair..cantik nak gayekan....mmg dah kembali popular dah bende ni....makin berseri kalo berkebaya kalo pakai bende nie....

SURIA AMANDA said...

along pun suka ni...sebabnya nampak sgt klasik..selalu beli kat ampang park..

Mama Gee said...

dokoh tu dh lama berkenan nk beli..tp nnti takut bila dh beli tak memakai lak...tak over ke pakai dokoh? tp tgk org pi beraya pakai selamba je..iskkk nk gak...

cha said...

hi sis, ingat i lg tak? br je on balik blog dh bertahun lamanya tak bukak huhu. miss u :)

el said...

keronsang bulat tu el suka..tgh dok cari keronsang bulat tu ada 3 serangkai...uhuhuhu..mmg felin2 60an tgk pic posh hehe

Mimy Hamid said...

yup beb trend sudah keluar semula...cantik dan nampak vogue tu pasal tak lapuk...aku ada keronsang besar je...beli kat pameran kraftangan...beli kat sini murah gak...

ZanaNordin said...

tak lekang dek zaman kan..

ieda said...

aah dah kembali ke zaman skrg nie kann :)

Dee said...

dee tgk kat jalan tar murah je..hehehe..tp serius sgt cantik..

-oP_ida- said...

nice sis..... dokoh tuh nmpak tradisional........

Azmiezas said...

Posh, ada tgk rege keronsang tu x?..mcm lawa jer..hehehe

diana said...

pakai dengan kebaya yang kosong memang lawa la...

Cik Ina Do Do Cheng said...

cik ina suka.klasik kalau pakai ngan baju kebaya ni cantik.

monreo said...

cantikk.. nampak elegan..

makdara TERdiva said...

dah jatuh cinta dgn dokoh ni..cantik :)

YanaMIB said...

dokoh tu sy pakai ms kawen hr tu jek..sbb pakai songket mmg lawa la padan dgn dokoh ni..aa nnt cite skali bli kat mana ye..bley cari nnt..hihi~

Eri-chan said...

mmg cantik..teringin nak beli. hajat dihati tak sampai2 ni

kakchik@ella said...

Klasik. Cantek. Menarik. Tertarik. Mmg Da Boom la. Bila Posh yg pakai lagi cantek.

DaZzlingLilLy said...

ai pn suka aksesori lama camni

Yati said...

Arwah opah saya dulu selalu pakai keronsang 3 serangkai tu. :)

lily lotus said...

yerlah thanks u sis sebab gemilangkan benda ni balik :)

mamaNoriz said...

mahal kan brooch besar tu!

and u look gojes la :)

Rinna said...

Cantik laa kerongsang besar tuh.. sesuai jerk.. :)

Softtouch [Hanim] said...

cntik sis....n sis nmpak sgt klasik.lawa!