Klik Jangan Tak Klik

Wednesday, September 7, 2011

Jika di Saman MBPJ dan sewaktunya tapi bukan saman POLIS yer!!!!!!!!!

Actually aku buat entry ni sbb nak berkongsi dgn u all
cara nak bayar saman MBPJ kot2 ada yang tak tahu
dari buang masa bercakap dgn CS yang tak berapa mesra alam tu
& jugak
yang kekadang menyakitkan hati
lebih baik google masuk blog aku ni for easy reference

Actually saman Majlis Perbandaran ni tak yah nak gabra
sgt sbb bukan saman polis trafikkan
kalau polis ko tak bayar niaya nanti nak renew roadtax tak lepas
silap2 kalau terlebih had kena waran tangkap

Pernah jugak dgr rumous Majlis Perbandaran
la ni dah link dgn polis
tapi my fren baru jer renew lepas jer...
siap buat collection tiket saman MBPJ ni
(tak takut punnnn)

tapi kalau ikut aku pun tak kesah
dari bayar saman baik aku beli mekap
tapi dek sbbkan Mr Y jenis "GOOD CITIZEN"

menda kecik2 camni pun dia tak suka
harusla kasi clear jugak...
kalau boleh hari ni kena saman hari ni gak pi bayar
mmg pantang dia...nak rekod clean katanya

Ini jumlah yang harus dibayar mengikut tarikh sebelum tamat
tempoh....kalau tak nak sampai saman mahkamahlaaa
tapi kalau dah lebih tempoh notis ke-3 ko merayu camno tak leh nak buat apa
mmg takde pengurangan
Untuk notis pertama tak melebih 14hari....kalau nak dapat pengurangan

Paling menyampah!!! & menyusahkan kalau kena saman MBPJ ni
tak leh bayar online yer...jenuhla pulak nak ambil nombor kena bayar kat kaunter
dah ler open weekday
Mon-Friday jer
kalau nak pi pun time lunch jer

lepas je amik nombor tunggu nombor pi kaunter untuk kurangkan jumlah saman
lepas tu nombor akan dipanggil semula
pergi pulak kaunter untuk buat bayaran
mmg buang masa....

kalau nak datang sini jgn main belasah jer parking kat sini
sbb ni kawasan MBPJ kalau park kena bayar parking taw...
kalau tak elok saman dah clear keluar balik kena saman lagi daaaa
aku highlight ni pun sbb dah ada yang terkena

Tapi kalau tak nak terkena saman leh parking kat sebelah bangunan MBPJ ni
bangunan apa aku tak hengat
tapi sini SELAMAT!!!!!

Lagi aku menyampah dgn saman camni ialah menyusahkan hidup rakyat
sbbnya ko bayangkan mana nak cari syiling
banyak2...naper tak buat jer mesin menggunakan ringgit
kan senang
imagine satu hari kena cari RM5
dah ler saman tak kasi can langsung
lewat 5 minit pun suka ati jer nak saman nyampah!!!!!!!!
( kess aku ler tu)
lepas tu kalau amik kupon bulanan merugikan pulak
RM100....kalau tolak hari tak keje & cuti rugi beb

Paham ker korang explanation aku ni...kalau tak meh tanya yer

Psst: Tulah yang aku menyampah kat sini bab parking ajer....company parking ada tapi kena tunggu ballotla pulak



17 comments:

puteraduyong said...

wah...bagus gak buat hobi kumpul surat saman kan... ;)

AZLIYA COLLECTION said...

Assalamualaikum dan salam sejahtera, terima kasih kerana sudi melapangkan masa melayari AZLIYACOLLECTION.BLOGSPOT.COM

Apa itu SAUNA OZON INFRARED dan kebaikannya kepada anda

http://azliyacollection.blogspot.com/2011/09/sauna-ozon-infrared.html

iszieylyanziy said...

senang je,,on9 je semua :)

delarocha said...

next time jadilah pemandu yang berhemah :-)

Sufia Mahzan said...

Yelah.. kalau check thru portal PDRM ada saman PBT tapi bila nak renew, lepas je..hehe

EL MARIACHI said...

tq membalas kunjungan cik POSH

SYANI said...

MBPJ boleh bayar saman online kan??? Kawan aku selalu bayar online jer.

renjerkabloi said...

info menarik ^_^

Softtouch [Hanim] said...

tp org kata kalu saman dbkl mmg kene byr sbb dah link ngan polis..xtaulah betul ke x..

sy kat tmpat kerja pun kene byr parking tp nasib company yg byr..semua staf dpt free...sy under MBSA

aNIe said...

Bayar saman...jgn tak bayar...heheheh

SELAMAT HARI RAYA...Maaf Zahir batin...

sUe UnniE;) said...

leceh jer saman ni. hapuskan saman bole tak?haha

rasp said...

mmg nyampah kan kena saman2 nie...
kalo yg leh bayar online ok gak...
jenis yg tak leh tu yg bosan tu...

| SUE | said...

dulu slalu parking tepi jalan, yerla dok umah flat jenuh cari parking.. jadinya byk gak terima saman camni...tp tak penah bayor...dah 6 tahun berlalu pon...hehehe tkde masalah.

Mimy Hamid said...

megat pun plg tak suka kena saman kalau majlis perbandaran..leceh nak pi bayar la...hr tu kene area subang jaya...adehhhhhh...bebel2 dia..tp saman ttp kena bayar...tak leh di abaikan

ALoNa CintamaniszLite said...

ingatkan Majlis perbandaran taiping aje yg takleh nk bayar online, huhu..
Leceh ler kalo takleh bayar online. Kata dh zaman teknologi..Dulu penah ada sbb penah byr cukai taksiran online..tp tahun lepas dh takde..psl pe ntah. Mmg nk bayar apa2 yg berkenaan ngan MPT tu kena gi kaunter..takde dh online2 ni.

Anonymous said...

Akak nak tanya..
kalau kereta yang saya beli ada saman mbpj pemilik terdahulu macam mana?
kena bayarkan jugak ke?

Myvitrd said...

BAru je kena minggu lepas.. huhu.. sebelum 14 hari tu kena gi bayr jugalah nampaknya..