Klik Jangan Tak Klik

Wednesday, August 24, 2011

Checklist Raya....Duit & Sampul Raya jgn dilupakan

finally dapat pun tukar duit raya
saja jer Bank Rimau tu kata takde stock...
Bank lain ok ajer

Aku tukar kat RHB ok ajer
dahlah service terbaek...stok duit baru pun banyak
Cuma mmgla new notes untuk
RM5 tu takde yang betul2 baru
sbb duit tu pun baru lagikan...
tapi yang penting RM1 mesti mau baru

Bab2 tukar duit raya ni mmg dah tugas aku
Mr Y mmg tak amik pusing tau kasi duit ajer...

Yang penting tradisi
"Pemberian Duit Raya"
tetap diteruskan

Walaupun banyak dah berubahkan
Kalu zaman aku dulu...asal umur dah terlebih tak dapat dah duit raya
"dah besar dah budak tu tak yah bagi" huhu

Tapi zaman la ni kalau lagi umur dah besar
duit lagi bertambah sbb ikut umur
& lagi bess pulak selagi tak keje leh dpt duit raya
nak lagi bess selagi tak kawen leh dpt raya
(udah cam style raya cina pulak)

My younger brother lagi bess
dulu selagi dia tak kerojer I still bg duit raya
tapi la ni dah keje takde la yer
Kakak pulak nak mintak kat adik hehe

Lagi satu budak dolu2 tak pandai nak demand
bagila baper pun happy jer
Budak la ni materialistik
kalau kasi sikit duit raya
siap dia pukul canang yang lagi tak bessnyer siap tanya
takkan banyak ni ajer..
sabo jelah
(dah terlampau pandai sopan santun pun hilang..mak ayah pun tergamam dibuatnya)

Apa2 pun nostalgia zaman kanak2 dulu mmg bess
kalau esok nak raya
tak bley nak tido malam...tak sabo nak tunggu pagi hehe

Citer pasal sampul raya pulak...sampul raya pun dah upgrade

paling kreatif & aku suka dari CITIBANK
kelasss simpan nak kasi untuk orang kawen pun sesuai

lawakan...material pun good quality
So untuk sampul raya yang special ni of coursela untuk my parent
& in laws...

Yang penting sekali jgn lupa kasi duit raya kat orang tua kita
sikit atau banyak tak penting yang penting
"KEIKHLASAN"

Meh aku nyanyi lagu raya untuk korang

Suasana Di Hari Raya

A:
Berlalulah sudah ramadan sebulan berpuasa
Tiba syawal kita rayakan dengan rasa gembira
Anak muda di rantauan semuanya pulang ke desa
Ibu dan ayah keriangan bersyukur tak terkira

E:
Bertukar senyuman dan salam ziarah-menziarahi
Tutur dan kata yang sopan saling memaafi
Suasana hari raya walau di mana pun jua
Memberikan ketenangan dan mententeramkan jiwa

( korus 1 )
A:
Kuih dan muih beranika macam
Makanlah jangan hanya di pandang
E:
Ketupat rendang sila nikmati kawan
Penat memasak malam ke pagi

( korus 2 )
A:
Wajik dan dodol jangan lupakan
Peninggalan nenek zaman berzaman
E:
Asyik bersembang pakcik dan makcik
Hai duit raya lupa nak di beri

A & E:
Berlalulah sudah ramadan sebulan berpuasa
Tiba syawal kita rayakan dengan rasa gembira
Anak muda di rantauan semuanya pulang ke desa
Ibu dan ayah keriangan bersyukur tak terkira

( ulang korus 1 & 2 )

Psst: Terima berita tak tau nak sedih ke gembira....2 colleague resign sorang dpt better offer yang sorang lagi berenti sbb hi blood pressure naik...dah ler pregnant pulak tu...apa2 pun aku tetap wish yang terbaik untuk mereka

17 comments:

zailamohamad said...

belum tukar lagi duit raya..huwaaaaaaaaa

zailamohamad said...

belum tukar lagi duit raya..huwaaaaaaaaa

ikiqzana said...

mmg pun budak2 skrg ni materialistik.. bagi sikit bising. x bagi baru tahu..

bagi duit kat org tua kita baru ada kerberkatan. walaupon sikit janji ikhlas.

Shu Shinju said...

alamak..shu tak gi tukar lg duit..rasa cam dah x sempat dah ni...

el said...

ms kecik2 dulu
seronok..dulu2 dpt 10 sen jek hahaha
skrg budak2 kalo dpt 1...siap eh umah tu dpt 1 jek ja..kalo umah yg dpt 3 5 hengget..terus serbo..budak2 skrg byk demand..pas2 siap nak beli mcm2 dah hp..ps2...bukan nak simpan..ish2

Mimy Hamid said...

betul betul RHB bnyk duit lagi dan tak kedekut sampul...aku abah aku tolong...bereh je...sekalidia bgi 8 keping...aku suka RHB

lieyalatif said...

fuh terbaik la sis...siap sume dah hah...tgl nakmasukkan dlm sampul jek...pagi raye di agih2kan heheheh....

YanaMIB said...

sy pn dh tkr duit raya! asben tlg tukarkn..hihi~ utk parents mmg wajib bg..kdg2 sedih je klu bg sket kt makpak..sbb apa tau..teringt time sy blaja dorg xberkira pn nk bg duit byk mana kt sy..iskisk tetibe tacing jap T__T

Joy said...

part nk masukkan duit ke dalam ampow tu best je...dah la duit baru wangi

Rinna said...

Tahun ini hubby yg uruskan tukar duit raya.. kat ofis dia jerk..

Cantik laa.. sampul2 raya yang posh dpt..tuh.. :)

NUNU EERA said...

bru dpt bka blog ni.. i da tukar duit rayer.. smpul rayer pun da ade.. terlebih ckup plk.. hehe..

Dee said...

dee pun suka yg ada lidah tu..khas utk org2 tua je..hehehe..

Si Nuansa Eyqin said...

ehem ehem org di sini pun nak jugak duit raya tu. nak yg not 50 tu boleh?

ieda said...

wah2 banyak checklist mu beb .. selamat berhari raya lah beb .. aku lak yg teruja :))

Pepel BoNda AmaNi said...

tuk amani ada x untie posh?? :P

saharinasaharudin said...

nk duit rayaa jugakk.bleh x?hehe :)

slmat hari rya :)

Softtouch [Hanim] said...

dah tukar dah duit cume sy xmik kat abg sy lagi..tggu weeken nie br amik kat dia..haah sis ntik smpul dr citi bank tu..