Klik Jangan Tak Klik

Friday, May 6, 2011

Cara Cara Buat Passport Antarabangsa

Ini adalah entry yang dah lama berkepuk dalam simpanan aku yer
tapi aku tetap nak share dgn korang or kot sesapa yang tak tahu
camno nak buat International Passport
meh aku ajar step by step
yang dah reti tu dok diam diam jelah
hehe

Silala ke cawangan terdekat...aku prefer buat kat HQ
Pusat Bandar Damansara...

Tulunler datang seawal pagi yang boleh sebabnyer nak beratur amik borang
jer punyala panjang berjela
kalau lambat kekadang 11.30am kaunter dah tutup
especially month end
yang untung untuk wanita mengandung...kurang upaya
or warga emas ada kaunter khas disediakan
yang sihat waalfiat sila beratur yer

lagi satu kalau korang download form dari website Imigresen buat penat jer
tak boleh pakai...still kena ambil borang kat situ
& kena pulak fill in balik
tapi yang bagusnya tak perlu nak isi banyak column...

Jangan lupa 2 keping gambor , photostat IC
& passport lama for renewal
kalau tak nak amik siap2 boleh jer ambil kat situ
bnyk je ulat menunggu

Owner blog nak enterprem....

Confirm siap 1 jam....yerker itu kalau korang pakai
KIPPAS

Inilah Kippas...

Ini pulak syarat syarat kalau nak guna kippas
tak berani nak cuba lagi

Senangkan guna mesin kippas ni cepat & pantas tak yah nak beratur
panjang panjang

Inilah mesin Kippasnya
senang ikut arahan masuk
duit...terus dpt nombor giliran
datang balik selepas 1 jam...

Sementara tunggu passport nak siap kita breakfast dulu...
kedai mamak kat depan imigresen tu banyak
siap kalau nak shopping kat Giant pun bley

Dah lepas satu jam mai balik tunggu nombor naik blhla amik
passport....habis sudah
mudah & cepatkan

Aku buat untuk 2 tahun jer
RM100
Kalau selalu over the seas bolehla
apply untuk RM300
5 tahun terus
cam MIL dia amik utk 5 tahun
sebab dia jalan non stop
besskan....

Psst: Tapi bagi akulaaa senang gak buat awal awal passport ni walaupun nak pergi oversea entah bila tah...hehe

19 comments:

Shu Shinju said...

panduan yg sgt2 berguna... tq posh..:)

Dee said...

pernah teman kawan gi buat passport pakai kippas..cepat dan mudah..dee takde passport..mmg x penah ke luar negara lagi..hehehe..

Just Call Me Bitt said...

nak tanya kakak counter, yg 2 tahun rm100 tu kan p overc pon boleh kan? tapi tak selalu sekali nak p jek? akekekeke eh serius meh jawap eh

qellissa said...

tahun lepas buat passport antarabangsa gak..tp yg utk 2 tahun je..cepat gak sbb guna org dlm..hihihi

Azmiezas said...

amboii..nak pg mana tu??..hehehe

fathiah said...

bile la aku nak wat nih... aish :)

-oP_ida- said...

wahhh g bikin paspOrt...ni mesti nak kemana-mana jauh nie..beshnyaaaa

Rinna said...

Penah wat passport tapi tak penah guna..lagik.. TQ for sharing info.. :)

POSH76 said...

Bitt~of coursela boleh ajer nak pi overseas....in the seas tak yah pakai passport pun bley hehe

ratusiput said...

aku pun aritu buat utk 2 tahun je.tp nampak cam sekejap je kan nnti dh nk genap 2 tahun.bercintanya nk renew.serupa apply baru.tp kalau nk buat 5 tahun terus pun byk tu.kalau 3 kepala berapa dah...ehehe...botak pale..

Mr feckry said...

jap, bukan hq kat putrajaya ke

rasp said...

i rasa 3 years ago i buat kejap gak sis...
coz i buat utk sapphire sekali...
so dorang process mine & hubby terus...
tak yah nak q teruk2 sangat...
coz time tu, utk kids tak ramai...
selamat....

ieda said...

adehhh x buat ayie nieee .. camne nie .. nak ke obe the sea bulan 10 nie huhuhuhu

Softtouch [Hanim] said...

thanx sis share info..xde passport lagi nie...

mummysyafie said...

tapi tuk yang macam nor ni, asal sarawak tapi buat kat semenanjung amik masa beberapa hari jugak.

beberapa tahun dulu nor buat dalam masa 2 minggu baru siap. sekrang je paling cepat 3 hari n lambat 7 hari bekerja.

Delimasari said...

akak pun pakai kippas juga = mudah,senang dan pantas
1 jam menunggu lending d kedai mamak...

Mimy Hamid said...

aku buat passport rm100 JE..tak de plan jalan jauh sgt pun

syahid kira said...

Memang lau nak buat pasport antarabangsa punya kena pergi kl ke?? Kat perak xde ke?? Sy akan pergi ke Korea bersama2 rakan.. Tp xtau buat pasport cam mane..

syahid kira said...

Nak buat pasport memang dkt kl je ke?? Dkt perak xde??? Sy xpernah buat pasport,, lgpun sy akn pergi korea dgn kekasih bulan 5 ni.. Sy xtau nk buat cm mane.. Heheheh.. Tlg jwb ye. Tq