Klik Jangan Tak Klik

Monday, November 1, 2010

Khayal dengan ulik mayang

Tetiba rasa cam perempuan melayu terakhir dengar lagu camni
Aku bukannya suka sgt nak layan drama2 ni
tapi aku terpukau & terleka dek kemerduan suara
ELLY MAZLIN
nyanyi lagu ULIK MAYANG
(mmg sesuai tul watak tu dgn dia ayu gitu)
tapi diubahsuai kepada rentak yang lagi sedap compare to original songs
teringat masa muda remaja dulu

lagu ni cukup pofular untuk kitaorg buat konsert masa penyampaian hadiah akhir tahun
paling tak lupa kenangan tok bomoh tu saja2 buat ker atau betul kena histeria
dek sbbkan syiok sangat nyanyi lagu ulik mayang

meh kita hayati lagu ni kalau nak aku nyanyikan pun boleh
huhu

Umbut mayang di umbut
Umbut dengan jala-jemala
Ulit mayang diulit
Ulit dengan puterinya satu

Puteri satu berbaju serong
Puteri satu bersanggul sendeng
Puteri satu bersubang gading
Puteri satu berselendang kuning

Ulit mayang di umbut
Ulit dengan jala-jemala
Jika sambut mayang disambut
Sambut dengan puterinya dua

Puteri dua berbaju serong
Puteri dua bersanggul sendeng
Puteri dua bersubang gading
Puteri dua berselendang kuning

Ulit mayang di umbut
Ulit dengan jala-jemala
Jika sambut mayang disambut
Sambut dengan puterinya tiga

Ku tahu asal usul mu
Yang darat balik ke darat
Yang laut balik ke laut
Nasi kuning hamba sermbahkan

Pulih mayang ku pulih
Pulih balik sedia kala




Asal usul ulik mayang

ialah dari Terengganu...persembahan yang dimainkan dgn menggunakan mayang pinang
dipercayai untuk membangkitkan semangat

Penceritaan berkisah 7 puteri yang mengubati seorang lelaki yang terkena sampuk
7 puteri ini berasal dari Bukit Puteri yang menjadi tumpuan orang kampung untuk meminta
bantuan mengubati orang sakit melalui jampi,seru dan mantera

Tetiba puteri syiok sendiri nak menyelit jugek!!!
cuma tak bersanggul ajer hehe


Psst: Harap2 budak zaman la ni boleh mengenali mitos melayu zaman dulukan

11 comments:

Jia Sensei said...

x kesempatan nak tgk pon..

rATu kEBaYA said...

lahai.. x pernah tgklah citer ulik mayang versi baru ni.. mesti menarikkan.. mcm mana nak tgk asik berebut remote dgn en. suami.. sorang nak tgk berita sorang lagi nak tgk drama.. mestila drama yg kalah... huhuhu

Mimy Hamid said...

comel je puteri berbaju biru...ahaksss...dah geng puteri jugak ko ni..heheh...aku malas nak terjebak citer drama...tgk hari tu layan siti kelembali pastu episod last aku tak dpt tgk..frust tau

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

cantik baju beb...

mummysyafie said...

ada statement arituh kater ada yang tengok magika kater tak kenal mahsuri. harap benda macam ni lebih banyak diberi penekanan waktu kat sekolah kan.

Shu Shinju said...

wow...puteri yg berbaju kebaya biru tu cun aaaa....

ieda said...

uik .. den x pernah lagi tgk .. cam best jer .. huhuh tapi seyes mesia skrg nie tgh musim buat cite2 dogeng dulu kala .. ermm entahlahh

layan jerlah .. aper2 punn den x der masa nak tgk huhuh

Softtouch [Hanim] said...

xbape tgk sgt cite ni sis sbb mcm slow sikit mgkin baru2 lagi kot..
ada org ceritakan ada lah org ni (lelaki) main gitar n nyanyi lagu ni kat tepi laut tiba2 dia mcm khayal n terus masuk ke laut..mcm ada org paggillah tapi xtaulah betul ke x..

suzie rahman said...

hahaha..bwh sekali tu pelakon ulek mayang ke..ngee2

sis, tlg vote suzie erk http://akaltunjang.blogspot.com/2010/10/senarai-calon-egbb.html

NUNU EERA said...

kite da g bkt puteri 2.. tpi xjmp pun puteri bkebaya biru tu.. huhu..

ALoNa Cintamaniszlite said...

posh jd puteri santubong pun leh cenggini..ngee