Klik Jangan Tak Klik

Thursday, August 13, 2009

Aku Tak Mau lagi

Haloo morning.....kasik entry lite2 sikit...hehe....Tajuk yer yer ajer....sbb later aku nak nak masukkan entry "berat" sikit....yelah kang asik letak muka aku...korang nyampah lak...hehe

La ni aku mau citer yg aku sudah tak "addicted" to any kopitiam....naper yek????

1. mungkinkan aku sudah boring?

2. atau aku sudah kembang tekak sejak bacer citer pasal "nasi lemak kopitiam"(nama dirahsiakan...kang tak pasal2 aku kena saman) kat blog InaAchik tapi aku tak pernah lak order nasik lemak kat kopitiam....kalu noodles tu adalah...bukan apa aku sgt "takutttt" nak makan nasi lemak.....huhu...

3. atau pun aku tak tahan odernyer tak seberapa tapi bil ngalahkan restoran 5 bintang....melampau2 siap dgn service tax laa...service chargela....entah apa2 yg depa service pun aku tak tau....dahler waiter/waitress dia biler aku tanya cam hampeh sumer pun tak tau...dan kebanyakkan pekerja kopitiam ni imported punyer...at least ko leh cakap omputih pun kiraoke ler...ni cam cakap dgn ayam & itik pastu buat muka blur.....sabar jerlah.....lain ler kalu aku makan kat "the ship" ker "victoria station" ker...bayar "tax" oklaaa tngk ler service depa camner...how they "welcome" the customer..

Semua jawapan di atas adalah betul sebetul betulnyer....haha...

Dulu mmg aku ngaku (ngaku jelerr) yg aku mmg crazy with "kopitiam" name it kopitiam mana aku tak p...pantang dgr...terus bg tau Mr Y mau pigi (Mr Y ikut jelah walaupun aku tau muka dia senget benget sbb tak minat).... sumer pun aku mau redah...lama2 dok terai punyer terai...

"kopitiam" ni sebenarnyer promo jer lebey & one thing yang aku "pantang" tok nenek aku biler bnyk "penipuan & konspirasi" berlaku...fuyoo ayat baik punyer...mulalah aku sudah tak syiok lagi...so aku quitla...ala lagipun banyak lagi restoran kat mesia ni...sbb tu org mesia ni sampai "terlebey makan" & known as one of the "obesiti country"...terlampau bnyk choice of food.....

Ya ampun yer ini adalah my own opinion tidak ada kena mengena sama ada yg idup ataupun mati....akunyer opinion pun not base on buta2....mestilah base on my true experience & observation (saper tah bayar gaji aku buat kijer camni)....

La ni baik aku bikin "kopitiam" sendirik kat umah....lagi best, sedap & jimat....Nak feel ala2 kopitiam aku beli jer "sekaya uncle lim" tu pastu aku sendirik bikin...pulak tu minum dgn kopi cap " hang tuah" (tak yah nyer mahal...so far niler kopi paling sedap compare to " kopi cap kapal api") lagiler bess ....

Nak "sihat" lagi or sesuai utk yg takut "gumuk" cam aku ler....aku tak guna roti bese....even Mr Y dok suruh aku beli "roti benggali" tu nak sjibik cam kopitiam...aku tak mo...sbb la ni for my health purpose aku cuma makan "Roti breakthru" saja...."Roti Putih" is No No to me...kalu Mr Y "terbeli" either dia makan sorang or aku suruh dia pulangkan balik....hehe....

La ni kalu lalu jer depan "kopitiam"Mr Y mesti tanya "tak nak makan kopitiam lagi ker???"aku kan bab2 menjawab ni nombor satu...."Sayer tak perlukannyer lagi..siap dgn gaya2 ala2 iklan tu ler...iklan apa aku tak ingat dah...hehe.." kat umahnyer lagi bess....hehe...

Takde ler resepi apa pun....saja mau kasik tau ini adalah fav Mr Y...laki den mmg suker sgt makan "jeli"....cam "kanak2 riang:.....so asik dok merengek2 nak makan jeli aku pun buatler....alah aku taula korang mesti cakap eeleeh ni "budak kindergarten" leh buat...hehe...aku asal nak dekat poser or raya rajin ler sikit nak kuar kan skill memasak....sebab kalu bulan ramadhan mmg aku tak lalu nak makan lauk kat bazar ramadan tu...

biarler aku masak simple2 janji masakkan tu "fresh" sbb selalunyer disbbkan rambang mata...bukan aku yer...Mr Y laa....sumer pun mau beli pastu tak larat nak makan...last2 ker tong sampah...membazir ajer....patutnyer bulan poser leh berjimat......hehe..tapi tahun ni tak tahu lagi....masih dlm planning sbb aku tgh sibuk nak "pindah keje"...timing lum tau lagi...tp mmg kena control Mr Y ni...dia ni kalu bab membeli "food" mmg fail....cam nak makan tuk sepuluh org.....hehe

Back to my "jeli" dah siap terus masuk ker peti ais...pastu lum lagi "keras" Mr Y sudah mintak mau makan...

Tapi aku mende2 cam gini mmg aku tak suker..so aku buat just for my Mr Y ajer...tanyer dia sedap ke...sedapppp...k laa tu...Mr Y aku ni mulut ala2 laser jet printer..kalu tak sedap sound selamba ajer...kalu sedap dia kata sedap......dulu masa baru2 kawen adalah majuk...tp dah lama2 aku leh accept...mmg ler "menanah" tinger tapi for my own good to improve myself.......lama2 less komplen fr Mr Y...la ni my turn lak "komplen" hehe

siap sound aku nanti buat lagi....yolah tngk aku nyer "mood kerajinan" la...insyallah aku buat lagi....tp nak buat cam chef eryn punyerla kaler2 gitu...hehe...rindu nak jengok blog minah ni nak pulak dekat bulan poser......hehe

So korang layan jerla...Inilah my true character...cepat "jemu"... nak2 kalu mende tu tak mencapai tahap my "satisfaction" so kem salam ajerlah...hehe..tp kalu ianyer mencapai tahap kepuasan aku and make me excited..."sumpah tak carik lain" hehe...not refer to my Mr Y yer...

Psst: Setakat waktu ni alhamdullilah tiada "gangguan" dari "geng gagak itam" lagi....so leh ler aku aktif berblogging & skodeng blog korang...amik ko komen aku berjela2......hahahah...

k lah back to work...hehe...brapa banyak "atau" & "nak2" daaaa...hehe

25 comments:

ieda said...

waaaaaaaaa bagueh2 beb ... mender baru kalau x cuba x tahu kan
anak2 aku memang suker jeli2 nieh ..
pueh ati kalau kita buat .. org habis makan .. ahakssss

POSH76 said...

Ieda~tulah kalu samer jer boringla...hehe

aku pun kalu dah beranak pinak...tak koser ler selalu nak makan kat luar baik aku masak sjibik cam restoran nyer.....

ni berdua ajer...sapo lak nak makan...huhu

Lady of Leisure said...

oi, aku suke gak jelly tuh.. nak skit.. heheheh

Rinna said...

Wahh teror laa Posh wat jelly siap wat lam mangkuk lagik iye laa senang kan nak makan gituh.. Caya laa.. Baguslah kalau dah ada skill tuh bila lagik nak praktikkan.. :)

Iena said...

nmpk cam sedap... aku tingin nk wak benda2 cam jelly n puding bagai tp aku rase mau beranak pinak dlm peti ais jerla kot sebab laki aku mana layan2 benda2 camni... dia tau mkn nasik ngn lauk pauk... very da village tau...

nway, suka aku tgk ko dah bebas dr cengkaman 'gang gagak itam'. hahahaha...

Ms AiReEn MoHd said...

alal posh bukan susah nau...ko tuang jerk kekalu jadik la..ko ingat aku rajin nau ker hah..aku pun da diserang virus p3mAlAs..Heeheheeh tetibe aku pun macamnak wat jelly gak weh...

aku da beli selambak agar agar tuk bt bulan pose nnti...semangat aku kan...tapi gule lak tak der neh

sweetfiza said...

wah sekali sekala mengarang entry panjang berjela sungguh ...
tp mmg sedap je tgk jeli mu itew...
lagi berbaloi kalau habis di makn ...

CINTAMANISZ Lite said...

Posh..hang leh wat time Ramadhan gak nanti jeli tu. Mesti jd penyedap tekak time bukak pose, kan? hhe..

Kopitiam kat umah sebenarnya lagi best, kan?? Hmm..mesti poket korang lebih berat sket bln ni pasal dah tak pi minum kat kopitiam yg harga tak sepatutnya tu, heheh..

Softtouch [Hanim] said...

sis posh mcm asben sy..kalu dia suka satu tempat mkn tu dia akan pegi makan kat situ jer n order bnda yg sama..lepas dia dah boringkan dia xkan jejak dah kat situ. MCm kat gulam mee KD tu..La ni dah xpegi dah..he he he

xpernag plak try buat jelly..manja ooo mr Y nie...:)

jebat_durhaka said...

pasti lepas ni tokey KOPITIAM menangis bergolek-golek depan umah ko posh....wkaakakakaka

POSH76 said...

LOL~ ooo ko minat gak yer...leh dgn syarat aku mau "arry" stay dgn aku sebulan leh...hehe...geram jer kalu aku tngk tuceng ko ...hehe

POSH76 said...

Rinna~Terer mendenyer..blogger lain berduyun2 letak resepi...tp posh...jarang2...tak pun kadang2..hehe

psst: itu permintaan ngada2 si Mr Y nak cam kedai punyer...sabo jerle

POSH76 said...

Iena~ko tak baek cakap "nampak cam sedap"...mmg sedap tau...padahal aku pun tak tau sedap ker idak...kalu laki den tifu hantam sajalah..hehe
Tulah kalu buat ada tukang makan takper...kalu takdo membazir ajerkan..

Alhamdullilah tq geng....lege aku...tapi lum la lepas sepenuhnyer till new mgmt amik alih...so far depa tunggu ajer mau "attack" aku...so aku amik langkah berjaga2..hehe

POSH76 said...

Eryn~ala beb mmg ler sng sbb ko "pangkat chef mentor" gue ni "protege" ajer...hehe

beb hang malesss2 pun amik ko berduyun2 entry hang pasal makan...hehe

buat la aku suker tngk apa ko masak kat blog ko...hehe..takper nanti aku tulun anto guler umah ko...hehe

POSH76 said...

sweetfiza~beselah sis merapu nombor satu...i kalu takde yg "mengganggu" rajin mengupdate....

Mr Y sorang dia leh habiskan dalam 1 minggu sajer...suka sgt...entah apa yg sedap tak taulaa...hehe

POSH76 said...

Cintamanisz~mmg kene buat pun...dipaksa....Mr y dah ckp buat dia nak makan lepas buka poser...saber jela...hehe

Betullah sis....takde maknanyer makin ringan adalah...mana taknyer dah beralih selera lain ler pulak...hehe

Psst: Tapi bulan ramadan insyallah leh cut cost utk budget raya...hehe

POSH76 said...

Hanim~samalah dgn sis...fyi i pun dah band GHULAM...sajer tak mo citer...reger mengarut2...bukannya sedap sgt pun....

Psst: Buatlah ur boy mesti suka sgt...hehe

Bukan manja tu...ngada2...hehe

POSH76 said...

JebatDurhaka~kalu dia golek2 takper tapi kalu dia pakat p panggey "Along" mai umah wa...kantoi...wakakaka

Kaseh said...

bebeh..rindu aku kat ko ni.. lama tak jengah2 sini.. takper..weekend ni aku pulun kaver baca balik semua entry ko yg aku da terlepas...muashh2

POSH76 said...

Kaseh~gue pun windu sama hang..nak buat lagu mana dah sama2pun bz giler hehe

░♥si lampu neon♥░ said...

alahaii aku benci tol la makan kat kopitiam tu..dala tak sedap, mahal plak tu..tak reti masak ke hape tah dorang tu hampes sehhh

Dee said...

dh lama mkn ala2 kopitiam kt umah sendiri..lg best n jimat..

POSH76 said...

SiLampuNeon~betoi2..aku sokong ko seratus persen...boikot jer..biar owner tu makan sorang....nak tifu pun agak2 laaa...hehe

Dee~Betoi2 lagi..udah cam UPIN & IPIN lak aku nie...hehe..nak2 kalu dtg ramai2..pengsan nak bayo bil...huhuhu

n.u.r.u.l said...

aku suke dadih...leh x ko tolong buat utk aku.

POSH76 said...

Nurul~bulih2 mai dtg omah aku....hehe