Klik Jangan Tak Klik

Sunday, March 4, 2012

Tip Nak Sedapkan Cempedak Goreng!!!

Aduhai teruja tengok cempedak 
gebu2 bagai
tapi kali ni bukan takat nak  
kasi resepi siap kasi tips sekali taw!!!
Bahan~Bahan
 1 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
5 sudu besar santan pekat (santan kotak lebih healthy)
1/2 sudu baking powder
1/2 sudu kecil serbuk kunyit (nak letak boleh takmo pun takper)
1 biji telur dan air secukupnyer
2 sudu marjerin dicairkan (bila nak guna make sure dah sejuk yer)
garam sesedap rasa (1/2 sudu kecil)
Cara~Cara
 1. Cairkan marjerin....bila dah cair letak tepi dan biarkan sejuk
2. Masuk semua bahan seperti tepung beras, tepung gandum,
 telur, santan, baking powder,serbuk kunyit dan garam kecuali marjerin cair dan air
3. Gaulkan hingga sebati dan letakkan air sedikit demi sedikit (kalau nak hasil yg terbaek guna tangan jer)
4. Setelah betul2 pekat masukkan majerin cair dan kacau lagi
5.Seterusnyer celopkan dgn cempedak dan goreng dgn minyak panas

Bukan takat cempedak boleh jer guna utk 
gorengan yg lain cam pisang ...keledek or ikut suka koranglaa
cuba taw jgn tak cuba!!!

Tips yg penting penggunaan santan dan tepung beras adalah untuk menjadikan tepung rangup
manakala marjerin cair utk menjadikan tepung rangup tahan lama
Baking powder menjadikan batter lebih kembang apa digoreng dan lebih rangup 

Nanti nak cari 
"Pisang Tanduk"
pulalaaa

Psst: Memang sodapla....aku makanan goreng ni prefer goreng kat rumah...sbb minyak yg aku guna sekali jer...yg jual kat luar tu entah apa2 minyak and tak berapa kali guna pun aku tak yakin....





18 comments:

Princess Feyqa said...

sedapnye kalau dpt mkn sllu huhu

ieda said...

yes beb .. selalu gak buat macam nie .. tapi kat sini skrg cempedak mahal sikit .. ;)

ratusiput said...

uishh cam sedap je...mmg nampak cam crispy...

Spudin said...

nyum3 ..haha .nak sikit boleh ?

Ayumi Comot said...

ayu suke cempedak goreng yang xbersalut byk tepung...sedappppp~

JMR said...

cempedak x leh nak masuk, pisang goreng okkey.."-)

adarnadzmie said...

suka tgk cempedak goreng posh ni...rangup jer..:)

Neeza.Areef said...

ada rahsia disebalik kerangupan nya rupanya...good2 bley try

SURIA AMANDA said...

tp syg i x leh makan cempedak..semput..

mamaNoriz said...

all time feveret mmg cempedak!

kekadang nk jumpa cempedak yg byk isi pun susah kan,

mamaNoriz said...

all time feveret mmg cempedak!

kekadang nk jumpa cempedak yg byk isi pun susah kan,

Rinna said...

Wow rangup jek tgk cempedak tuh.. TQ share resipi. :)

el said...

ni kalo buat pisang goreng ni sure krup krap krup krap x henti2..mau ari2 mkn benda ni sj ahaks

atty's said...

goodtip, thanks a lot sharing is caring

Reena said...

Woww.. selalu petang-petang buat goreng pisang je. Nak test masak cempedak pulaklah lepas ni. Thanks tau!!

thomas said...

singgah makan cempedak goreng,
jemput pisang tak ada ke?

-oP_ida- said...

makaiii....sodappp erh...
bak sbijik cempedak..hehehhehe

mekasih share tips resepi

Anonymous said...

resepi nie macam sama Hairul punya