Klik Jangan Tak Klik

Saturday, February 25, 2012

Resepi Bubur Jagung Bersagu!!!


Hari ni layan resepi 
"Bubur Jagung Bersagu"
yerrr..

Sesuai utk minum petang!!!
aku mmg sukalaaa apa2 food yg berasaskan 
jagung sedapnyer

Tingat kecik2 dulu kalau dapat jagung dlm tin aku ratah jer bley!!!
tapi mmg sodaplaa cubalaa yer
 berani sbb Mr Y kata sodap!!!!

Bahan~Bahan
  • 2 tongkol jagung manis mentah ~ dihiris nipis 
  • 1 tin jagung (yg dalam tin...saja nak kasik "kick" lagi
  • 4 sudu besar sagu 
  • Secubit garam
  • 100ml santan pekat ~ pakai santan kotak jer...kalu mak aku bising ni dia santan ori siap perah lagi hokey..patutla mak aku masak sodap!!!
  • 1.5 liter air - dicampur dengan santan pekat..ataupun pandai2 sukatlaaa
  • Gula kabung atau gula merah - sukatan ikut sukalaa
  • 2 senduk kecil gula pasir - pun ikut suka ati nak manis...tambah ...nak secukup rasa pandai2 agak yer
Cara~Cara
  1. Basuh sagu dan toskan (Rendamla sekejap)
  2. Masukkan jagung yang telah dihiris, santan pekat yang telah dicampur dengan air, dan juga garam ke dalam periuk.
  3. Masak di atas api sederhana sambil dikacau hingga mendidih.
  4. Masukkan pula sagu, gula kabung dan gula pasir. Kacau hingga sagu bertukar menjadi jernih.
  5. Siap untuk dihidangkan.

Psst: Bess ni layan makan bubur jagung sambil tengok "Dokumentari Wedding Yusri dan Lisa" ni

6 comments:

Reena said...

Perghh... sama lah kita peminat jagung... Tapi kalau jagung seketul tak pandang pulak... hahaha... sebab malas nak gigit... especially bila jagung tersangkut celah gigi *tension*

Thanks for recipe... nampak nyam-nyam!

el said...

el igt bubur jagung bersagul..rupanye bubur jagung bersagu hahahah..makan panas2 sedap tu..rajin posh ahaks

eh kalo dibuek eskem jagung..mmg bestttt

ieda said...

sejuk2 taruk peti lagi umph beb ..
rajin mu buat ;)

fatin amalina husna said...

sedap!!
hari tu husna dah prnah buat..lg sdap tmbah gandum..pekat je rasa..hehe..

Ayumi Comot said...

dulu air jagung mmg feveret giler..tetiap hari air jagung. 1 hari tu ayu demam..minum air jagung...then, uweekkkk..muntah, habis kuar air jagung...start ritu, mmg anti mnde2 berasaskn jagung. kalau jagung yg fresh je cam jagung rebus, baru leh makan:P

obat mata herbal said...

sip muantap..