Klik Jangan Tak Klik

Saturday, February 18, 2012

Resepi Bihun Goreng Sesuka Hati Sesedap Rasa!!!!

Antara bnyk2 makanan aku paling suka 
"bihun goreng"

tapi kalu boleh mau goreng yg dibuat sendiri
oleh air tangan sendiri
sbb kalau aku masak aku ikut sesuka hati tekak aku jer nak letak apa
Bahan-bahan:

600 gm bihun ~ rendamkan lembut dan toskan
200 gm hirisan daging/isi ayam
2 sudu cili kisar
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 biji bawang besar ~ ditumbuk
4 sudu cili sos atau ikut sesedap rasalah
2 sudu sos tomato atau ikut sesedap rasalah
Taugeh...
(aku suka letak bnyk lagi crunchy
tapi kalau nak kasi org makan agak2 sesedap rasala)
Sawi
Minyak
Tauhu goreng
chicken ball
Garam dan gula
Serbuk pati ayam ~ ikut suka kalau takde pun still sedap!!!

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan tumiskan cili, bawang putih dan bawang besar sehingga wangi.
2. Masukan hirisan daging/isi ayam, chicken ball, tauhu goreng dan kacau rata.
3. Bila nampak masak masukkan cili sos, sos tomato, garam, gula, serbuk pati ayam dan air.
4. Masukkan bihun dan kacau rata sehingga sebati.
5. Bila nampak bihun lembut masukkan taugeh.
6. Gaulkan rata dan bolehlah diangkat.



Aku tau semua org pandai goreng bihun tp tak kira
sbb masing2 dgn resepi masingkan...
Sedia dihidang!!!

Psst: Tengok gambo ni buat lapo ajer...hehe

5 comments:

el said...

mmg bihun goreng ni pun febret el
stok bihun cap tesco mmg ada kt umah tu wajib beli...kalo xde crunchy tu pun xpe just tumis bwg putih cili kering taruh sos cili sos tamato n kicap skit siap..then tabur ngan telur dadar cincang sedapnyeeeeeeeeeee...

Cik Ina Do Do Cheng said...

terus akak lapar.feveret tu bihun goreng, lagilah goreng cam ni punya style : )

Positive Girl said...

pagi tadi dah sarapan nasi lemak tapi bila tgk bihun goreng ni lapar balik..hehe..tgh hujan pulak tu skrg ni...lapar...

ieda said...

eh same lak menu kiteeeeeeeeeee ;))

IxoR@ said...

Berjaya membuat ku lapar!!!

:)