Klik Jangan Tak Klik

Wednesday, November 2, 2011

Oreo Truffles Sedap Dimakan Senang Dibuat!!!

Meh nak kasi resepi 
"Oreo Truffles"
yang sgt sedap ikut tekak aku yer
dan yang penting mudah nak dibuat

Mula2 sekali kita tengok bahan2 yang digunakan yer

Bahan~Bahan 
~ 1 paket Biskut Oreo (keluarkan intinya) 
ataupun yg jenis dah siap hancur
la ni ada jer jual confectionery
senangkan
~1 paket(250g) Keju Philapedhia
(biarkan pada suhu bilik)
Kunun2 tak nak gumukkan...so gunala yang fat free
masa tu lak ada promo kat Cold Storage murah lagi
tu pun ada kesah disebaliknya bila punch kat cashier boleh lak keluar harga asal
dahler nak check balik rega tu punya la jauh...

so apa aku buat kalau kes2 murah camni better
korang amik gambo terus dari nak tunggu2 cashier nak pergi balik check harga
buang masa ajer....tunjuk terus kat cashier as a proof

 ~ 8 oz semi-sweet coklat masakan
~ Sedikit minyak sayuran dimasukkan dalam chocolate masakan 
~ Parutan white choc,kekacang walnut or almond hancur atau cheese untuk hiasan...
ataupun ikut kreativiti masing2 ..

Cara~caranya
 
1.kisar biskut Oreo hingga halus
tapi aku guna Biskut Oreo yang dah siap dihancur senang kerja bah...
tapi kalau takde yang jenis ni boleh jer guna oreo biasa .. hancur guna food processor
2. Masukkan biskut Oreo kedalam mangkuk dan gaulkan bersama Cream Cheese
3. Akan jadi doh camni
 
4. Bentukkan doh menjadi bulat



5. Celupkan adunan Oreo kedalam chocolate masakan


6. Akhir sekali hiaskan ikut suka ati nak tabur parutan cheese ke...nak tabung any type kekacang ala2 Ferrero Roche ker...or white choc pun bley...tapi jgn ler biar togel camtu tak bess
nak letak dalam paper cup pun bley
masak kena berseni barula nampak berselera
ala2 Masterchef kannn!!!

Pastu jgn lupa masukkan dalam peti sejuk selama lebih kurang 20 minit
 supaya chocolate dapat mengeras
lepas tu barulah masuk kedalam bekas kedap udara

So dah penat2 aku taip ni silala cuba yer

Psst: Tu yang untung masak sendiri sbb kita boleh tentukan bahan yang kita nak letak...bukan susah pun nak masak cara yang sihat....remember YOU ARE WHAT YOU EAT

25 comments:

Rinna said...

Tengok pun dah tau sedap.. Boleh cuba nie.. :)

Shu Shinju said...

sedapnyeee...mesti cuba nih..

Lya Colours said...

wahhh very nice !

syanasaid said...

aiyoo beb ayat last sekali tu gerun baca

you are what u eat
huwaaaa nangis

Mimy Hamid said...

aku pernah buat gak dulu..heheheh senang je kan...bulat bulat celup...nyum nyum sedap...

ratusiput said...

oo ni bru first time aku tgk cara buat dia...kompem anak2 aku ske ni...ble cuba la nanti..

mama tisya said...

menarik ni..sebab mudah disediakan

Cik Ina Do Do Cheng said...

nak jugak nak jugak, ada cheese, cik ina loike, nak ambik resepi ye. tima kacih.

Masni Syafie said...

nak cuba la...hehe senang

mamaNoriz said...

eee...cam senang jek..

tapi senang2 pun nak uat nye lemau...huhu

baguslah idea psl amik gambo harga tu kan..
mmg leceh nak patah balik bagai smeua tu..huhu

Isteri Encek Bard said...

huhuhuh serius nampak sedap ni

Adi Zhaf said...

sedap2 hee

azzifarunnurafizza said...

sangat senang la..boleh cuba mcm ni..tq for sharing sis..

el said...

main baking2 lak posh skrg....rajin noks..el skrg malaihhhhh...

cikkempas said...

mcm best jak... cheese dia sgt tak?? xberapa mkn cheese...

Illy Int said...

sedappnyaa! nak cuba lah ! like2 thanks share^^

ieda said...

nak tempahhhh !! ekekek

YanaMIB said...

Idak la susah nk buat ye...antara rajin dgn mls je nih...huhu thanks 4 da resipi sis!^__^

lieyalatif said...

bestni sis! nampak mudah gitu...dah le damia i suke gile oreo...leh try nanti...stok oreo mmg byk kat umah tu...tgl cari bahan2 sampingan lain jek la nanti nie...

Alinx said...

menariksss... sgt menariksss... harus dicuba ni... thanks beb ;-)

Delimasari said...

nyum222222

ct rahani said...

sedapnya.. memang puas hati kalau buat sendirikan sis..

NURULHANIF said...

mmmm sedapnya.. nak jugak..:)

Cho Zila said...

kalau rajin semuanya menjadikan.. sedap lagi... duitpun selamat sikit...

Anonymous said...

Woah... Dapnye... Kite pun nak buat la... Nyam2... Btw, thanx for the recipe sis... :)