Klik Jangan Tak Klik

Wednesday, August 3, 2011

Resepi Kacang Buncis Telur

1Doa Hari - 3

Yaa Allah! Berikanlah Aku Rezki Akal Dan Kewaspadaan Dan Jauhkanlah Aku
Dari
Kebodohan Dan Ke sesatan. Sediakanlah Bagian Untuk Ku Dari
Segala Kebaikan Yang Kau Turunkan, Demi Kemurahan-Mu, Wahai Dzat Yang Maha
Dermawan Dari Semua Dermawan!

Takdelah resepi mana pun saja jer nak tepek kat sini...
kalau bulan puasa ni mmg tak lalu lauk
"Param"
selalunya kalau beli tak habis alamat ke tong sampah ler jawabnya
membazir jerkan...
before puasa dah sound Mr Y jgn nak beli macam2 yer
kalau makan tak apa...

tapi tifula kalu tak belikan...beli pun lauk ikut selera Mr Y jer
aku bulan puasa suka lauk yang simple2 ajer

nak masak mmg tak sempat
So yang wajib masak pun
sayur jelah....tapi yang simple2 sudah

So aku masakla Kacang buncis

Lagi pun kacang buncis ni bagus
untuk menurunkan berat badan
kerana mengandungi serat dan enzim
(kunun2nyer...pagi tadi bersahur makan biskut dgn susu ajer...tak lalu dah nak makan nasi)

Bahan~bahannya
  • kacang buncis - dipotong serong
  • ayam cincang (kalau nak letak udang pun bley...tp dlm fridge ada ayam cincang guna jerlah)
  • 1 cawan air.
  • 2 sudu makan kicap masin.
  • 2 sudu makan sos tiram.
  • 3 biji bawang merah - dimayang
  • 4 ulas bawang putih - dimayang (tp aku suka letak lebih)
  • telur
  • Serbuk perasa maggi
  • 1 sudu makan minyak...tapi aku prefer guna olive oil lagi healthy
Cara-caranya

~Panaskan kuali, kemudian masukkan bawang merah, bawang putih ...tumis sampai naik bau
~Masukkan ayam cincang, kicap masin, sos tiram, ecukup rasa
~Kacau rata kemudian biarkan sekejap.

~Masukkan kacang buncis. Letak air sikit
~Masukkan telur
~Kacau dan biarkan selama 2 atau 3 minit kemudian angkat.

Siap sudah...cuma kurang kuah....mungkin telur tu dah serap
lain kali kena letak air lebih sikit

Seronoknyer memasak ni tak perlu nak ikut resepi kalau pandai modify sesuka hati...macam mak2 kita masak campak2 ajer pun sedap...janji cik abg kata sedap tu yang pentingkan hehe

Psst: Dek sbbkan aku dah guna kicap...takdela aku guna garam...tapi ikut suka ati korangla nak modify sesedap rasa korang yer

16 comments:

Shu Shinju said...

kacang buncis leh turunkan berat badan ke?? ooo.... baru tau... Thanks POSH for the info..;)

SELAMAT BERPUASA....

el said...

betul tu main campak2 jek ikut suka suki resepi..asal mr. hubby kata sedap hehehehe...

febret gak tu sayur buncis telur :)

saharinasaharudin said...

salam ramadhan :)

mama tisya said...

lama tk mkn kacang buncis+telur..tp smlm pn masak sayur campur ltk kacang buncis gk

YanaMIB said...

sayur campak2 mmg best sbnrnya..haha mlm td berbuka mkn broccoli..pn campak2 gini jugak..campur dgn telur and kobis sikit..sedap! tp cik abe sy x mkn sayur lah plak..ngee~ ^__^

rasp said...

baru i tau kacang buncis leh tolong kurangkan berat badan...
tapi nie antara my favvy sayur & masakkan..

ikiqzana said...

betul tu posh.. klu kita masak en abg kata sedap dh kira ok dah tu x yah beli lauk kt param mmg membazir.

DaZzlingLilLy said...

ni antara sayur feveret ai..senang nak masak..

Dee said...

dee smlm baru buat..tp guna kacang panjang..lagi simple..tumis bwg putih, bwg kecik..masukkan kacang panjang..boh garam, pastu pecahkan telur..gaul rata..agaknya kalo buh sos2 semua tu lagi sedap eh..hehehe..

lieyalatif said...

simple tapi sedap....terliur sis....

ALoNa CintamaniszLite said...

bg akak sekeluarga..kalo bulan ramadhan ni hidangan lauk pauk mcm biasa aje lah..mcm bulan2 yg lain gak, heheh..
Tp bab kuih ni lah yg kalah sket. Kkdg agar2 & kuih sri pandan (letak peti sejuk..makan, uish..sejukkk jer tekak, hehe), tepung pelita, popiah sambal..ish..ish..pastu mesti nk ada buah tembikai ngan air tebu...

Isteri Encek Bard said...

hihihi sedap-sedap..... masak pepadas pun sedap

Rinna said...

Wow resipi yg menarik pas tuh leh turunkan berat badan plak tuh..nyum2 sedap plak tgk sayur buncis tuh.. :)

Mr feckry said...

gua suka beb ni, simple tapi sangat sedap

Softtouch [Hanim] said...

sy suka jgk sayur buncis ni sis...sedap!

Mimy Hamid said...

lauk kegemaran jugak...sedapp ni