Klik Jangan Tak Klik

Monday, July 25, 2011

Biar derma darah jangan derma dara!!!!

Statement!!!
mmg tak syg jari jemari
sebab menaipkan...kalau cakap
barulah tak sayang mulut...

betulkan baik derma darah
sakit sekejap pahalanya bnyk
dari derma dara...dosa dapat
silap2 datang dtg dgn bonus
tak ker niaya....

Memang tak terkejar la ni nak update
blog cam dulu
2 entry perday...kirim salam
1 entry per day pun payah...

Ni nak storylaaa company aku organize
"Blood donation"
every year without fail...
baguskan charity cam ni
nak nak aku pulak jenis suka derma darah

Antara kebaikan derma darah

~Mengurangkan paras ‘iron’
di dalam darah. ‘Iron’ adalah oksidan yang akan meningkatkan radikal
bebas di dalam tubuh. Jadi apabila anda menderma darah sekurang-kurangnya sekali dalam setahun, anda akan mengalami penurunan tahap ‘iron’ dan ini turut mengurangkan risiko serangan jantung pada

~Penderma akan lebih berasa segar kerana sel baru berkeupayaan membawa oksigen lebih baik berbanding sel lama.

~Antara kepentingan menderma adalah dapat menyelamatkan nyawa seseorang tertutamanya mangsa kemalangan, pesakit yang menjalani pembedahan, ibu yang mengalami banyak pendarahan dan lain - lain perkara yang memerlukan darah.

So sebelum nak derma darah
kenalah isi form dulu
nak tahu sejarah kesihatan
kalau ada penyakit mmg tak perlulaaaa

Lepas tu kena timbang berat badan...
kalau under weight
mesti lebih 45kg
mmg tak boleh
masa ni pegawai perubatan akan cucuk kat jari untuk test darah
jenis apa...
dan juga check tekanan darah kalau tinggi atau rendah mmg tak dibenarkan

macam aku jenis darah
penderma terbaik
tapi tak boleh menerima darah dari jenis golongan lain
sebab tula stock darah O
selalu berkurangan....
& susah nak dapat

Lagi satu korang kena make sure hari sebelum derma darah
jgn makan ubat (drug) especially antibiotik
kalau jamu2 takper herbakan...
kalau depa tau time tu jugak kena rejek...
yelah kalau nak kasi darah pun biarlah darah yang bersih
kalau tercemar kesian pada penerimakan

Sebelum nak derma tersengih2 la
walaupun tahu sejarah ambil darah mmg problem
sebab jenis urat halus ni mmg menyukarkan
untuk cari urat
sebab tu kalau korang ada experience sama dgn aku
kena bagi tau kat depa awal2
cuma yang pakar je boleh buat
kalau tak mau lebam2 tangan....

Alhamdullilah nurse kali ni mmg pakar
sekali cari dah jumpa...
habis semua nurse aku bg tau yang urat halus
tapi masalah yang berurat halus ni orang lain derma lewat dari aku dah habis
aku terkial kial tunggu nak penuhkan bag tu

Finally penuhkan...lega habis sudah
tapi lepas derma tak leh bangun terus kena rehat
dalam 5-10minit
kang pengsan pulak!!

Selesai jer menderma darah dapatla sijil penghargaan

paling suka dapat goodies.....
macam budak2 rasanya...

Vangga rasanya lepas derma darah
sekurang2nya derma darah pun satu ibadah
sebab kita dapat menyelamatkan nyawa orang lain
bayangkan kalau kita atau family kita perlukan
darah....darah tak mencukupi...camno tu....kesiankan

so pada sesapa yang masih takut atau was was
kununnyer derma darah ni sakit la
atau leh buat badan gemuk
(mmg terasa selera makan tu tapi kita kenala kawal)
itu semua
mengarut..yang penting lepas derma darah
badan akan rasa lebih segar & sihat

pengalaman aku dulu
masa ada jerawat bnyk...lepas derma kurang sikit jerawat...

Keistimewaan ini diberikan kepada penderma yang menderma di Pusat Darah Negara dan lain-lain Tabung Darah di Hospital Kerajaan.
Kekerapan menderma
Keistimewaan rawatan

1 kali Percuma rawatan pesakit luar dan rawatan perubatan (tidak termasuk bayaran X-ray dan pembedahan) dan wad kelas dua untuk tempoh 4 bulan.
2 kali (dalan tempoh 12 bulan) Percuma suntikan pencegahan Hepatitis B
2 ~ 5 kali Percuma rawatan pesakit luar dan rawatan perubatan dan wad kelas dua untuk tempoh 4 bulan.
6 ~ 10 kali Percuma rawatan pesakit luar selama 1 tahun dan rawatan perubatan kelas dua untuk tempoh 6 bulan.
11 ~ 15 kali Percuma rawatan pesakit luar selama 2 tahun dan rawatan perubatan dan wad kelas dua untuk tempoh 1 tahun.
16 ~ 20 kali Percuma rawatan pesakit luar dan rawatan perubatan dan wad kelas dua untuk tempoh 2 tahun.
21 ~ 30 kali Percuma rawatan pesakit luar dan rawatan perubatan dan wad kelas dua untuk tempoh 3 tahun.
31 ~ 40 kali Percuma rawatan pesakit luar dan rawatan perubatan dan wad kelas satu untuk tempoh 4 tahun.
41 ~ 50 kali Percuma rawatan pesakit luar dan rawatan perubatan dan wad kelas satu untuk tempoh 6 tahun.
Lebih 50 kali (bagi penderma darah penuh) dan Lebih 150 kali (bagi penderma aferesis) Percuma rawatan pesakit luar dan rawatan perubatan dan wad kelas satu untuk tempoh 10 tahun dan wad kelas dua seumur hidup selepas 10 tahun di wad kelas satu.


Psst: Ingat sebelum derma darah kena makan yer....kalau tak ada yang pengsan...selepas pun kena makan yer...mmg phening2 lalat sikitla lepas tu...dan jgn lupa mesti cukup tidur....


10 comments:

AYuNG said...

ehh..sama la kita, jenis darah O..:)
tp kan, ayung takut betul nak derma darah...xberani...hehe

FatinFirdaus said...

tak pernah derma darah lagi.. takut.. hehe

Mimy Hamid said...

derma darah mmg bagus beb..tp aku tak boleh ..ada penyakit kan..so diam diam sudah...lagipun aku takut jarum..sejak peknen kena cucuk fobia aku...

atty's said...

kty pernah derma darah 3 kali je..tu pun dah lebih 5 thn tak menderma darah

Dee said...

dulu nak derma berat kurang..skrg terlebih pun tetap takleh derma..low blood..dee pun darah type O..

CikLilyPutih said...

nak derma darah but takutlah. takut nurse tu tak jumpa urat, maklumlah lemak2dah tutup isi kan hahahaha

Softtouch [Hanim] said...

byk ye kelebihan derma darah ni..spernah derma darah sbb takut...

zures said...

mummy tak pernah derma darah sebab berat badan tidak mencukupi...sedey gak huhuhu tapi sekarang dah lepas dah tahap tu...dah boleh kut...

lieyalatif said...

uih...berani posh derma darah yeak...lieya mmg tak berani...ngeri tgk jarum die yg berlobang besar tu ekekeekekek.....hubby jek rajin derma darah....so bagi sokongan moral ajek laa dari belakang ngeh ngeh ngeh

Rinna said...

Tak pernah derma darah..lagi pun susah nak cari urat sama laa kes nya dengan Posh. Sama laa kita darah jenis O jugak.. :)