Klik Jangan Tak Klik

Thursday, May 12, 2011

Cat flea medicine & new food for Mr Poposh

Dek sebabkan aku puasa hari ni tak mo cakap
bnyklaa yer...lagipun pagi2 dah bz
tak sempat dah nak menghapdate...

kalau biasanya 2 entry perday
lately ni dpt buat satu entry pun jadilaa
itupun tak habeh entry makan...makan...
harap2 korang tak bosan yer

So hari ni citer lain pulakla yer
bagi menghormati owner blog ni yang berpuasa hehe

Mesti ada yang teringat dgn Mr Poposh yang bam bam tu
dah lamakan tak update citer
psl dia

So recently ni monyok semacam
aku pun tak tau apa sebabnya
rupa2nya Mr Poposh terkena
jankitan kutu...alahai siannya
tak sangka lepas dia "terlepas" keluar hari tu
terus terkena
padahal dia jumpa kucing betina (outdoor cat)
tu sekali jer terus terjangkit
aduiii sian betull...monyok...bulu gugur teruk...
dia ni mmg kucing sensitif betullah
lepas ni tobat aku tak kasi dia keluar lagi
tu pun sibuk meow meow cari awek betina tu
nasib baik kucing tu pun dah tak mai ...

Biasa guna brand Frontline spot on..harga dalam RM20 satu tiub
lani dah tak jual satu pulak
jual 1 box consist of 3's
harga dalam RM49
mula2 desperate gak nak beli sian kat Mr Poposh
last2 pikir membazir pulak...

Nasib baik pet shop tu rekomen brand lain
yang lagi murah RM12 ajer

Tapi sgt berkesan taww...satu tiub tu pakai sekali ajer...
alhamdullilah la ni dia dah ceria
kalau tak satu badan penuh telur kutu...
cepat berkesan
letak sekali the next day dgn telur2 kutu tu pun hilang

dek sebabkan Mr Poposh pun dah baik dari sakitnyer itu
so aku pun tukarla brand new food...
under same brand....tak larat aku nak ke VET Shah Alam
yang jauh tu...

Since Mr Poposh pun mengalami keguguran bulu yang teruk
aku pun pilih yang ini...mana taw kot2 bulu dia leh jadi cam persian cat
hehe....

Harga pun boleh tahan....nasib baik pet shop ni ada 10% diskaun
& leh collect point real rewards lagi

Oklaaa utk 4kg leh ler tahan dalam sebulan lebih
tah yah nak beli frequent...

Yang bagusnya psl brand ni...poo poo or air kencing dia tak berbau
mmg sesuai sgt utk indoor cat

Psst: Sekadar tips utk peminat kucing


15 comments:

ieda said...

bagusnyaaa poposh nie .. disayangi sepenuhnya oleh cik puan posh nie .. haiii bertuahhh bdn !! :)

syanasaid said...

tiub kecik tu cukup ke 1 badan?
mmg power la kan..

cute la poposh ni

daddyzkool said...

dulu ada sepasang parsi ,tapi mati kedua2nya termakan racun...

MrJocko said...

Kawe tak dok kucing,,, jadi kawe tok reti nak komen,,, hehe

rasp said...

ooooo botol kecik tu cukup ek utk poposh...tak sangka tul...

Mia-Ina said...

ooo..posh pose ek...ptt xde gmbr mknn...tp suke gak tau cite bab mr poposh tue..bulu dia..umph

klik all ur nuffnang

cucu umie said...

bertuahnye kucing tu..makanan pon sampai seratus lebih gitu..huhu tpy ayie xmint sgt bela kucing tpy suka tgok kucing..huhu

~~zAnAfAhMi~~ said...

Assalam...Posh, kutu kucing bahaya tau, kena kat kulit kita, boleh berkudis. Akak ada pengalaman masa bela Tomy dulu. Ubat yg Posh bg tu kena letak beberapa bulan sekali kan? Jgn bg dia bercampur dgn kucing lain, mudah jangkit kutu.

Softtouch [Hanim] said...

bkn sennag kan sis nk jg kuving ni..nk bela kucing kene betul2..xleh cincai2....yelah brgn dia bkn calang2 ..kalu salah beli nnti dia sakit...

Ena Qalinsya said...

alahaiii cayang bebeno ko ngan kucen ek...

Mimy Hamid said...

demi kucing tersayang...harga ratus pun sanggup kan...bagusla ko ni posh

ieda said...

uishhh ada kutu kucing kan .. huhuh tu yg buat geli nie ..
ermm tapi beb mu memang best lahhh mu cayunk sungguh kat poposh nie .. kucing peliharaan nie mendoakan kita tau :))

Dee said...

mahal gak ye..tp mujur kutunya suma hilang..

puterinuraqiliah said...

kucing! bestnya dapat bela kucing!

Delimasari said...

mujarab yer ubat tu ===