Klik Jangan Tak Klik

Friday, October 29, 2010

Panduan untuk peminat kucing

Terima kasih lagi pada yang sudi mendoakan Mr Poposh
yer...so far keadaan dia masih macam tu lagi
kejap2 nak pi toilet
cuma yang campur darah tu sikit jelah
bukan betul2 keluar darah
(nak sedapkan hati..)

So far alhamdullilah semalam pun aku call tanya
VET dia kata takper cuma kalau aku worry sangat maybe boleh admitted kat klinik tu
cuma dia risau takut Mr Poposh tak happy pulak
tinggal kat sana
Aku akan tengok sampai antibiotik ni habis
kalau tak okey maybe bwk balik ke klinik

yang penting dia ada appetite untuk makan
& meow pun kuat
at least takde la aku risau
nak keje pun tak leh fokus
dok heboh call sana sini get advice

Ada blogger yang bertanya apakah perbezaan
antara premium food & Commercial food
kalau untuk manusia ibarat makanan "sihat"
dgn fast foodlaa...

Premium Food
~ Tidak diiklankan di TV. Hanya dijual di pet shop ataupun
veterinary clinic
~ Tiada pengawet
~ harga agak mahal
tetapi berbaloi kerana tidak perlu di beri dalam sukatan yang bnyk
~ najis takler berbau harum tapi takler teruk baunya sebab hanya 15% daripada
makanan dikumuh menjadi najis..yang lain menjadi zat pada kucinglaa
~ Menjimatkan penggunaan pasir kucing
~Tiada kesan sampingan

Commercial Food
~ Siap masuk TV lagi takmo cakap brandla yer nanti tak pasal2 aku kene sue pulak
yang menggunakan effect kucing yang gebu2 tu
~ Ada pengawet supaya lebih tahan lama
~ Kandungan garam yang tinggi
~Tidak menggunakan bahan mentah yang tulen tetapi dari organ2 tertentu seperti
hati atau limpa yang kalau dimakan oleh manusia pun tidak bagus
(Siapa yang suka makan fast food berhati2 especially burger sbb daging or ayam tu kdg2 bukan isi sebenar tapi diambil dari organ2 binatang..sbb tu tak elok diamalkan selalu...shekali shekala takper huhu)
~ Murah...mana2 pun leh dapatkan
tetapi cepat habis kerana perlu diberi dalam sukatan yang lebih
~ najis berbau sebabnya 40% daripada
makanan dikumuh menjadi najis
~ Pasir kucing harus ditukar selalu
~Menyebakan kesan sampingan seperti batu karang & lain2 penyakit
disebabkan kandungan garam & MSG yang tinggi

Harap maklumat ni berguna untuk cat's lover
untuk memilih yang terbaik untuk kucing anda
walaupun mahal tetapi berbaloi untuk long term
investment compare kena keluar duit for medication kalau aku habaq mai
mesti korang terkezut.....duit spital kucing lebih kurang macam manusia
takpun lagi mahal huhu

So dek sebabkan kesakitan yang dialaminyer ni
kenalah korban kan ke premium yang brand lain pulak
khas untuk
kucing yang mengalami masalah kencing
1.5kg ni pun rege mak aii RM68
tu....

Since dia dah kena camni lagi la food dia kena catu
bukan takat catu tapi kena timbang
untuk berat cam dia cuma boleh ambil
80gram saja..

Inilah rupa makanannya...nampak sedapkan hahaha
tulah bagusnyer Mr Poposh bagi la brand apa pun dia makan ajer
cuma dia tak reti nak makan makanan biasa jer
macam ikan or ayam ...sebab tu kalau kitaorg makan dia tak kacau

Pastu sian lagi sebab dia tak amik dinner lagi belikan pulak wet food
biasa dia makan whiskas tp VET tak galakkan sangat
yang ni jer dah RM2...siap ada beras perang & OAT
kucing pun lagi dasat berdiet...
tulah macam kita gak tengah sihat2 ni bukan main makan macam2
bila dah sakit apa pun tak leh nak makankan

Inilah ubat2an...antibiotik supply untuk 10days
lagi dua tu maybe for 1 month supply

Ini resit ubat2an jer tak termasuk makanan semua
semua sekali RM160..pengsan...takper lah janji Mr Poposh can recover

Actually nasib la kucing pun macam manusia ada strong antibodi ada yang tidak
cam Mr Poposh mmg dilahirkan antibody yg rendah tu sebab dia senang jer nak kena penyakit
apapun aku redha jela

Psst:Agak2la kalau ada insurans for cat mahu aku ambil....hehe

18 comments:

DaZzlingLilLy said...

thanks for sharing..really appreciate...

Dee said...

apa saja utk poposhkan sis..asal dia sihat seperti sediakalakan..moga cepat sembuh poposh..

AiN Z said...

royal canin ni mahal woooo

rasp said...

bagus sis tips nie...
bukan senang kan nak bela kucing...
bajet pun harus diperhatikan...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

pehhh susah jugak kan..nak jaga kucing nie...

NUNU EERA said...

my cat skrg mkn science plan.. xde problem lgi da mcm cat2 yg lps.. nk jga cat ni mmg mmerlukan invstmnt yg agak besar.. nk2 kucing yg imported ni.. huhu..

makdara TERdiva said...

eh! ubat dia cair ke tablet?? tp bila bace kisah poposh ni dh mcm kisah org plak..asik2 pegi toilet sbb nak buang air..kesiannyeeeee...

zura@iwan said...

br bkesempatan BW ptg ni..hehe..

owhhh x minat kucing...so x per layannn je..haha

NoVemBerLaDy said...

mr.poposh cpt la baeekkk..
sian mami kamu risau..
kak.. sy doakan mr.poposh ye..
xoxoxo sma mr.poposh!!

Mimy Hamid said...

tu dia ubat kucing...kalah manusia kan...moga posh cepat sembuh

ieda said...

betul2 ko jaga poposh tuu yer beb .. bagus2 .. moga2 mendapat rahmat doa dari dia :))

Bit Zamri said...

Suka la Poposh dapat tuan yg sgt2 menyayanginya..:)
Woooow, makanan itu mahal..
bila nak kerja, bila nak kerja..bila nak kerja niiiii.....

**NAk beli makanan kucing!!! :) xmau bg fast food tu.. huwaa~ patut mkn fast food xkenyang2..ahahah

Lady of Leisure said...

cian poposh aku doa siang malam supaya poposh sembuh.. frankly speaking aku pun turut susah hati.. bukan apa dorang kalau sakit bukan leh cakap mcm manusia kan huhu sobs sobs..

Lady of Leisure said...

actually anak angkat aku pun tengah sakit ni, kejap2 kencing.. :( kesian dia..

e. indah said...

suka sgt kucing tapi sayang i got elegi ...huhuu

tehr said...

d rumah saya ada 10 ekor kucing
mati la kalau nak beli makanan mahal camni
hehehe

ALoNa Cintamaniszlite said...

Doktor haiwan kat klinik kerajaan mmg penah ckp...makanan kucing yg iklan kat tv tu tak elok. Dia soh bg makan ikan rebus gaul ngan nasik aje. Tp akak tak suka wat selalu cenggitu..sbb najis kucing jd masam dan cair..eii. Tak sesuai bila hidup berjiran cenggini, kan..
Sesekali leh ler wat cenggitu.
Mak mentua akak mmg peminat kucing. Dh berapa ekor kucing jantan yg dia bela dan di'kasi' mati bila sakit batu karang. Kucing2nya makan jenama AEMs (sori tak ingat ejaan betul, hehe) Doktor kata (klinik pakar haiwan swasta), mmg kebanyakan kes kucing jantan di'kasi' akan hadapi masalah batu karang. Petua dia..masa awal2 sakit tu..cepat2 ler bg kucing minum air kelapa. Kalo dh terlambat..bg air zamzam pun dh tak lut!! erm..
Tu skang..mak mentua akak tu suka bela kucing betina byknya. Kucing jantan sekor dua aje. Sbb kucing betina skang pun takyah nak bedah2 dh utk tak bagi bunting. Guna pil pencegahh kehamilan megacat aje, 15 hari sebijik..hehe

Erm..semoga poposh cepat sembuh. Ataupun dhh sembuh skang?? hehe

Anonymous said...

Tq for info. Mintak izin share ye.