Klik Jangan Tak Klik

Tuesday, April 20, 2010

Pernah cuba tak

Nak duit mcm "nuffnang" silala klik2 CATCHEYE
Korang thanks sbb still sudi klik2 my nuffnang

Tengok apa breakfast aku hari ni
korang pernah try tak
"Roti arang aka charcoal bread"


Ha ni ler rupa roti nyer
hitam melekat
walaupun hitam tapi rasanyer sungguh sedap
boleh dimakan begitu saja


Sedap oo makan sambil minum dgn nescafe


tapi for health purpose harusler
berjinak2 dgn "Equal" lak...
kene la kurang2kan gula ni
habehh dah heboh nak kuruih
tak habis2
hehe

Yang ni pun 1st time aku jumpa kat
"bread story"
tu yang macam jakun nak terai tu
dulu organik bread
la ni roti arang ler pulak
sbb aku mmg avoid langsung
"roti putih"


So inilah kebaikan "charcoal bread"

The edible charcoal is made from the Moso bamboo which is naturally black in colour. It’s first carbonised over high heat, then ground into powder before mixed into the bread dough with sunflower seeds. They claim it can prevent cancer. This isn’t a strange concept, having originated from Japan and now a popular health food in South Korea and Taiwan.

This edible charcoal powder, also known as The Amazing Black Diamond, has been used in soba noodles. It’s also used to purify water and to brush teeth with, as it is rich in natural minerals, lowers the body’s acidity levels, improves blood circulation and has cleansing properties.


Nak ker????
sukerla tu Mr Y dah balik

Psst: Rindu nak melawat blog kengkawan......mintak2 boss aku tak kacau aku huhu

35 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

hai...salam kenal,

e'eh, pes time laa lieya tgk roti arang ni..tgk kaler takut....tapi kalo dah ckp rasenye sedap ...tingin gak nak cube.....

A D I A said...

erk tak penah makan roti charcoal, tapi pencuci mask charcoal i penah la pakai.

saya_arief said...

ingatkan roti hangit td..hoho..xpenah jumpe.

atty's said...

posh ni 1st time kty ..tgk ..hah

fikaryna said...

sis..x penah rase..

Delimasari said...

xpernah juga wehhhh!!!!!!

sisdee said...

my doter tak suke roti..tak kira apa roti unless roti ada coklat...
klu dia tgk roti ni sure dia lari jauh2 hahahahahhhhhah

a d r e y n i e e l i s y a said...

sedap ke tu yang..
lain ja rupa dia..
huhuhuh

ira_kecik said...

sis... tak pernah ler jumpa roti arang nie...... rasa camner? pahit tak?

rasp said...

soba noodles pernah le makan...
tapi 1st time tgk charcoal bread nie....
cam nak terai gak aaa nanti...

Ms AiReEn MoHd said...

ROTI LEGAM DIBERI NAME..HEHEHEHEHE

makdara terdiva said...

beb, ko dah kurus dah tu..

Fia Abas said...

xpnah jmpa..mane nak beli nih?hehe =)

ratusiput said...

hitam itu menawan la...tak semestinye hitam tu sme buruk...tp ade jugak yg lebih berkhasiat drp yg putih...ehehe...(ke sebb aku hitam tak putih..?ahaha)

TopsyTurvyMum said...

1st time tgk..hehehe...jakun beno haku..

ingatkan pumpernickel bread tadi, pasal dia pun hitam legam gak!

rizal jabai said...

wahhh..roti ini sgt itam legam..nnt nk try hangoskan roti,nk tgk jd x cam nih..erkk

Mimy Hamid said...

roti arang ni mana nak dapat..aku nk makan gak..legam pun legam la...janji tak mau gemukk

Dee said...

ada org ckp equal tu pun x brp bagus..yg bagusnya brown sugar..nti cek facts on this eh..

itu roti itam charcoal selalu nmpk kt lavender bakery..tp x pernah beli..sedap eh?

Azmiezas said...

Akak penah nampak roti ni,..tapi tak rase pun nak beli,..mungkin pasal warnenya kot..hihihi...

ieda said...

aah x pernah makan roti nieh ..

nampak cam sedapp .. leh cuber nieh ..
beb kuruih utk sihat beb .. janji hubby suker dan pujii .. tu yg x tahann beb .. ehhe

noradzlina.kamdani said...

mak oi..itam tp klu dh u ckp sedap, mkn je le...kt mana dpt tu?

SwEetForEst said...

roti arang???ishhh xpnah jmpe pon..
betul ke sedap???

^___^

y@n@ M!B said...

waa xpnh dgr..mmg 'equal' eh brand dia??nak try aa..hehe~

Rinna said...

Baru nie tau ada roti arang..kat mana nak dapatkan roti nie Posh?.. Nak le cuba..rasa hehehe..dah Posh kata sedap terasa plak nak mencuba..nya.. :)

Lady of Leisure said...

canggih la beb roti ni serius tak pernah tgk and tahu kewujudan dia.... lepas ni harus i teraiii punya...

NeenaAnuar said...

hah! I dlm minggu lepas first time tengok roti nie.. kat bread story gak rasanyer.. dah pengang dah.. tapi tak beli pun.. sbb takot terlalu legamm sgtt colour nyer... hehehe.. since you kata sedap.. nak kene try lah! :D

LiAnA said...

uihhh rupa roti tu mmg tak hensem.. tp biasanya yg buruk tu le baik hihi

NUNU EERA said...

itamnye..mcm xblh mkn je..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

eh xpenah lak aku makan...sedap ke beb...nanti leh la aku try..klu berani nak makan..hehehehhe

MeMHalid said...

ari tu jumpa kat mid valley roti nih,.takut lak nak makan...hahahaha

MeMHalid said...

ari tu jumpa kat mid valley roti nih,.takut lak nak makan...hahahaha

MeMHalid said...

ari tu jumpa kat mid valley roti nih,.takut lak nak makan...hahahaha

MeMHalid said...

ari tu jumpa kat mid valley roti nih,.takut lak nak makan...hahahaha

MeMHalid said...

ari tu jumpa kat mid valley roti nih,.takut lak nak makan...hahahaha

kak dila said...

topik dah lama ni....tapi baru jumpa....jadi nak komen jugak....hehehe

selalu beli roti ni kat bakery pasaraya hero...first time tengok terus terpikat....mintak resepi tapi tak dapat....cuma di kata memang guna serbuk arang....siap bagi petua lagi kalao sakit perut minum air arang segelas...tapi arang tu satu sudu teh jelah....paling sedap roti ni dia letak buttercream...memang sedap...tapi mahal....tahun lepas beli Rm3.60....skang tak tahu plak harganya.....roti paling laris kat pasaraya hero....