Klik Jangan Tak Klik

Friday, April 30, 2010

Denggi Memang Takde Ubat

Rindu tul dgn korang
tangan ni gatal jer
nak update blog & blogwalking
tapi dlm hati dok gundah gulana
yelah mak kan...

So atas nasihat korang semua
smlm my mum is getting better
fever dah reduce & platelet pun dah naik sikit
tapi belum sembuh sepenuhnya
still under observation
sbb denggi ni mmg pandai auta
kdg2 dia ok kang tiba2 jadi balik


Thanks jugak pada blogger yg kasik advise
suruh kasi my mum minum
"sup ketam"
Lepas jer minum alhamdullilah
she's getting better
tapi aku nyer sup ketam ni utk
org sakit so garam & minyak pun kene kurangkan
aku senang ajer pakai sup bunjut
Yang penting sekali ialah supnyer
Hebatkan tulah setiap penyakit itu pasti ada ubatnyer
kecuali mati & tua

Lagi satu utk pesakit denggikan digalakkan
minum 100 plus
tapi bukan beli2 terus minum ajer
kenelah keluarkan gasnya dulu
kalau boleh goncang & buka penutup botol takde buih naik dah

Aku sendiri pun takde mood risaukan my mum
aku lak yg rasa nak demam & takde selera nak makan
huhu
Semalam pun one of my staff kat sini dah 4 hari demam
tapi takmo pi clinic
sbb katanya demam dia ok lepas makan ubat
pastu jadi balik
lepas aku bising2 hari ni baru nak gi klinik

Jgnla degil sgt kalu demam sikit2 pilah jugak
la ni mcm2 penyakit "silent killer"
kalu dpt cegah dari awal
insyaallah leh diselamatkan tp kalu dah teruk
kem salam jerlah too late already

Terbaru ni bukan takat denggi mengganas
si H1N1 pun mengganaskan
dgr2 sorang lagi jadi mangsa
dah meninggal dunia

Psst: Terima kasih sekali lagi sbb sudi doakan my mum cepat sembuh.....sori sbb tak dapat nak lawat blog korang...nanti kalu dah ok insyallah aku akan terjah blog korang....

27 comments:

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

xpa beb..yang penting kesihatan mak ko lagi penting k..nanti bila ur mum dah sihat...pastikan balas dendam..blogwalking taw..heheheheh..take care ok...ko kena jaga kesihatan ko jugak beb...kang mana nan mak ko lum full recover ko lak demam..mintak simpang k..take care dear...

ME said...

i dah lama tak blogwalking, baru perasan ur mum kena denggi. last year my son, pun nak msk 1st may kena denggi. My version of sup ketam, i cuma ambik isi ketam fresh tu buat sup .. bagi/paksa dia minum .. alhamdulillah lepas tu kulit jadi kemerah2an & okay.
Hope your mum cepat sembuh

msrh's said...

alhamdulillah yr mum getting better :)

RaMa2UnGU said...

eh, ur mum skit ke?laa..i tak tau plak..heheh

mmg sup ketam bagus ut pesakit denggi..smoga mak u cpt sembuh...:)

Nashays said...

semoga ur mom cepat sembuh... :)

I_Hate_Lolipop said...

pengomen terdiva??? hihi aku le tu ek. owh actually ada je ubat, dah tertulis "setiap sakit ada penawarnya".. cuma belum jumpa lagi je.

P/S: harap bonda anda cepat sembuh.

Mia-Ina said...

semoga akak juga akn sihat..begitu juga mak akak ye...sedap nampak sup ketam tu..pandai msk

atty's said...

semoga ur mom cepat sembuh
sedapnya lahai nampak sup ketam ..

sweetfiza said...

semoga ur mom cepat sembuh ....
& utk ko gak ...jga kesihatan tu ...

Dee said...

syukur..moga ur mom cepat sembuh ye..

SuRayA^i. said...

las 2 weeks pun sy dmm. dmm bese je tp suhu tggi smpi x larat nk mkn -.-"

☆ lieya latif ☆ said...

mmg bahaya denggi nie...H1N1 pun same....nasib baik cepat bawak ur mom gi cek...kalo lambat tu yg tak baik tuh.....ape2 pun semoga terus sihat dah pulih dari denggi...amin

Mimy Hamid said...

info sup ketam tu berguna la..thanks dear..hope mak ko sihat..amin

Lady of Leisure said...

kesian yr mom n u gak.... mesti susah hati kan... takpe posh setiap sakit sure ada ubatnya insyaAllah everything will b ok...

leen hussain said...

jaga diri u juga posh...
cuaca pun tak menentu sekarang ni... leen pun batuk2 masih ada sikit2...

~Bloggerina~ said...

moga2 selamat semuanya..

adikmanje@ellyazarmilia said...

sorry dear...baru dapat tahu kisah u mum...almaklum la sekarang ni jarang masuk blog...banyak citer ketinggalan...semoga mum u cepat semnbuh ye...

y@n@ M!B said...

klu ada anak cam sis rasanya xde masalah kut ur mum nak cepat sehat..hehe..amin amin ^_^

sis jgn la terlebih riso smpi sis lak yg demam..nanti ur mom sehat,dia lak kena jaga sis..haha..cannot be like that oke sis...huuu~

pak long said...

salam...
teringin nak makan sup ketam..memang sup pebret tu...
pak long doakan moga mak cepat sembuh

Ezad said...

bismillah....
ya allah sembuhknlh penyakit nya.. sungguh die berusha ats sgala... ya rahman ya rahim...

ieda said...

beb semoga ur mom gett well soon .. insyaallah x akan aper2 ...

anyway ur soup ketam bikin den panassss beb .. sedappp jugak tuh ... dah lama x masak dan pekena sbb hubby x berapa suker ketam masak soup ... hehehe

Azmiezas said...

Akak pun dengar,..denggi ni tak de ubat,..kalau admitted pun diaorg cuma masuk air jer dlm badan..kan??..

Mommy Lily said...

salam. ye betul kalau denggi kena minum sup ketam banyak-banyak sebab bisa dia akan keluar. semoga cepat sembuh your mum ye

NeenaAnuar said...

so sorry to hear that dear! I was away for 1 week.. so tak tau pun you mom was sick!

alhamdulillah.. you mom are getting better kan... yg penting take a really good care of your mom keh! jaga dia baik2... insyallah... she'll be fine! I doakan semoga your mom cepat sembuh keh! ;)

sisdee said...

x pe dear..yg pnting ur mom dulu .. kami sentiasa doakan yg terbaik okay..

jangan susah hati kay :)

rasp said...

syukur ur mum is recovering...
take ur time ya...
u pun kena take care tau!

Delimasari said...

mmg bahaya denggi ni...