Klik Jangan Tak Klik

Thursday, April 29, 2010

Jangan biar Si Betina ni hisap

Semalamkan aku ada kecemasan
dari office terus pi rumah my parents
coz my mum tak kebah2 demam dia
sampai 39 celcius
(tinggi tu)

Ingatkan demam bese
sbb my father bawak gi klinik kata takde apa2
(semedang jer takde apa2..padahal cek entah apa2pun)

Rupa2nya my mum suspect denggi
but beginning stage


Nilah nyamuk betina yg gigit my mum


Sian tngk my mum coz my mum mmg alhamdullilah
jenis yang takde penyakit yg teruk2
so kalu sakit2 bese tu adalah
tapi nilah demam paling lama
my mum pernah kene
so aku dah suspect ni mesti ada yg tak kene ni

So sempat jugak aku get some info from internet

"antara lokasi yang dikesan menjadi kawasan nyamuk aedes aktif membiak di sekitar Kuala Lumpur ialah Cheras, Setapak, Kepong, Gombak dan Klang Lama"

Demam denggi klassik berlarutan selama enam hingga tujuh hari dengan demam kembali memuncak pada akhir demam (dikenali sebagai pola biphasic). Secara klinikal bilangan sel darah pembeku (platelet) akan turun sehingga hilang demam diikuti dengan kehilangan bendalir plasma darah dari salur darah ke dalam tisu perantara atau ruang ke tiga (third space loss di antara selaput paru-paru, ruang peritoneum dan sebagainya), kerana kapilari darah menjadi rapuh (capillary fragillity). Pada peringkat ini pesakit terdedah kepada renjatan dan risiko perdarahan.

Antara tanda-tanda demam denggi ialah:

  1. Demam kuat yang mengejut dan berterusan
  2. Bintik merah pada kulit
  3. Sakit teruk pada tulang-tulang, otot-otot, sendi-sendi, biji mata dan kepala
  4. Berdarah pada badan, hidung dan mulut
  5. Hilang selera makan
  6. Muntah-muntah
  7. Sakit perut
  8. rasa pahit pada lidah
  9. lemah dan tidak bermaya
Since my mum still in beginning stage
so the doc advice utk follow up daily
till platlet naik semula & no fever ...

Thanks to u all yang doakan my mum

Psst: Keep on follow up with my father conditions of my mum...sbb aku keje hari ni...hopefully my mum can recover soon..aku lak sgt2 mengantuk ni....

19 comments:

Janggut said...

buat sup ketam cepat yer...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

ya allah mintak2 ur mum pulih sepenuhnya..klu btoi denggi...bahaya kan denggi nie...harus la u worried kan...insya-allah dun think too much k..ur mum kuat semangat punya..cam u jugak..

rasp said...

ask your mum to makan sup ketam...
leh cepat recover lah sis...

Dee said...

a'ah sis..buat sup ketam..ketam tu xyah mkn pun xpe..but the soup kena abiskan..mcm my hubby dulu denggi berdarah..Alhamdulillah..cepat platlet tu naik..

ALoNa Cintamaniszlite said...

oo..baru tau sup ketam tu antara penawar denggi..

Posh, Alhamdulillah..disedari pd peringkat awal. Semoga cepat sembuh ye, makcik...

sisdee said...

buat sup ketam plus minum air 100plus..moga2 ur mom cepat smbuh ek...

mmg bahaya denggi nie..dah makin teruk dah...kat jb pun leh tahan gak tinggi

Azmiezas said...

Akak tak tau apa ubatnya,..tapi kena minum banyak air..

Semoga ur mom cepat sembuh ya!!...

-niD's- said...

MAKCIK...saya doakan makcik cepat sembuh.......

Lady of Leisure said...

oo kalau demam makan sup ketam cepat baik ek new info for me ni... i hope yr mom cepat sembuh beb... alamak banyak nyamuk ek dah la aku dok cheras nih...

ieda said...

beb .. hubby den demam gak ..dah 3 ari termasuk ari nieh .. pahang skrg nieh dah ada kes H1N1 .. hopefully x mendatangkan bahaya to my family ..

den doakan ur mom kembali sihat dan sembuh seperti sediakala .. :)

Mimy Hamid said...

risau risau risau...take care ur mum..denggi ni virus bahaya tau..

ratusiput said...

aku doakan smenye ok...iskk aku lak yg risau..!~

☆ lieya latif ☆ said...

sekrang mmg musim denggi sis....harap2 takde ape2 la yg serius.... bagi minum sup ketam dan 100 plus byk2......moga ur mom kembali sihat....

Delimasari said...

semuga mum cepat sembuh ....

jane said...

gile seram tgk nyamuk betina gajah tu
hahhahahhah

>>______<<

hahhaahahha
tiru

Rinna said...

Didoakan semoga your mum cepat sembuh..dan kembali sihat seperti sediakala..

lily lotus said...

semoga ur mom cepat sembuh..amin

Izan said...

semoga ur mum cepat sembuh...
take care

NeenaAnuar said...

memang cukup sakit hati kan kalau gi klinik2 senggal nie! why lar diaorg nie susah sgt nak check bebetoi apa penyakit org.. dah teruk2 esok baru nak kata itu ini! ishh!! memang I geram tol ngan part2 camgini taw!

apa pun.. i doakan you mom a speedy recovery keh! Insyallah....