Klik Jangan Tak Klik

Friday, September 9, 2011

Kes penderaan kucing Petknode ~ Tuntutan Hak!!!!

Thanks ler kengkawan blogger yang support entry

Walaupun bukan "penggemar" kucing tapi still support
sayang korang sgt2
terharu taw....

Takper kalau tak suka kucing mungkin sbb geli...takut ataupun alahan
janji jgn "mendera" sudah!!!
sbb tu kalau nak bela kucing mesti ada minat
bukan takat bela sbb nak suruh tangkap cicak..tikuslaaa
please treat them like a family member...

Back to kes Petknode yang masih belum selesai
dek sbbkan ketidakpuasan hati
pet's owner yang terlibat dan juga
persatuan kucing Malaysia
dan semua2 la yang prihatin
ramai yang tertanya-tanya apa tindakan
yang akan di ambil kepada pengusaha Petknode
(mmg tak leh kasi muka ni)

Apa akta yang dapat digunakan berhubung dengan kes ini?
Mungkin ramai yag tak tau bahawa, jika di sabitkan kesalahan, seseorang yang membuat kejahatan terhadap haiwan akan dikenakan denda
RM200 dan/atau penjara tidak lebih dari 6 bulan mengikut Seksyen 44 Akta Haiwan 1953.

(dah lama sgtlaaa akta ni kena renew daaaa...RM200 tu ciput sgt nanti buat lagi dah tak kira dosa pahala)

kebanyakan di Negara-negara membangun seperti United Kingdom dan United States of America, kepada sesiapa yang ingin membela haiwa peliharaan, merekan hendaklah treat those pets like their family. Amat jarang sekali kita lihat haiwan-haiwan tidak terbela berkeliaran di jalanan di United Kingdom dan United States of America. Lihat perbezaan dibawah:-

Akta Perlindungan Haiwan

Jadi, adakah denda sebanyak 200 untuk pengusaha Petknode wajar dan munasabah? Sesetengah NGO ada member pendapat supaya mereka di kenakan denda RM200 setiap kucing. Dan ada yang memintak mereka di penjarakan 2 tahun dan denda RM100,000.00 (yang ni aku SETUJU sgt!!!!!!)

Alhamdullilah undang-undang untuk peliharan haiwan telahpun di buat menunggu masa untuk dikuatkuasakan . Kepada sesape yang bersalah akan dikenakan denda RM100,000.00 dan/atau penjara tidak lebih 6 bulan.

Aku sendiri kalau jadi owner kucing yang terlibat mau meroyan kalau kena camni....so mmg aku faham sgt kalau owner yang terlibat nak saman balik owner PETKNODE ...jgn ingat sbbkan binatang suka2 jer nak buat macam2 yer!!!!

Aku sendiri pernah mengalami macamana rasanya Mr Poposh yang tinggal nyawa ikan (kira vet cakap mmg tak leh diselamatkan...kira kalau manusia standby jela baca yassin) tp aku tak putus asa tetap berdoa ....

jgn tak tahu siap aku buatkan air yassin untuk Mr Poposh and amik EL untuk beberapa hari...lagi bess siap kena perli dgn opis
"ala pasal kucing pun nak EL"

sabar jelah...alhamdullilah doa aku dimakbulkan Allah kasi peluang kedua untuk Mr Poposh hidup dan aku diberi peluang kedua untuk menjaga dgn lebih baik...tu sbb kalau aku marahkan Mr Poposh Mr Y mesti perli "kang dia sakit balik baru tau...siapa yang melalak siap malam"

itu sbbla aku prihatin sgt dgn kess macam ni

Pernah juga survey nak ngantor Mr Poposh kat "Pet Safari Hotel~Ikano" sbb nak gi vacation and kunun2nyer nak dia dijaga dengan baik...

Mr Y ada gak suruh bawa sekali Mr Poposh kalau nak vacation tp lecehlah

mana nak letakkan...hotel kan tak allowed pets

tp atas nasihat Mr Y better tinggalkan jer kat rumah...mintak anak jiran tulun tengokkan adalah lebih baik & selamat....lagipun aku dah pi tengok tempat yang katanya

"hotel kucing" tu cam hampeh...dah ler penjaga yang kerja kat situ sakit & cam tak hygiene jer..pastu kucing kena duk dalam kotak kaca..kalau nak jalan2 cuma jalan2 dalam tu...itu yang aku nampak..yang aku tak nampak wallahualam...incase jadi apa2 confirm depa tak responsible...

Teringat masa kecik2 dulu my mum selalu pesan

jgn aniaya binatang...nanti dekat akhirat apa yang kita lakukan pada dia

dia akan balas macamana yang kita buat...

Dekat Malaysia ni kesedaran terhadap penjagaan kucing yang betul mmg kureng berbanding dgn oversea...Malaysia ni kebanyakkannya pandai bela jer

tapi penjagaan mmg kelaut...asal kucing tu buat hal ajer

ataupun tua asik kencing merata rata terus buang kat pasar

Kalau kat oversea aku tengok kat youtube depa punya sayang kat kucing layan macam anak sendiri..padahal diaorang tu bukan islam pun

Sampaikah hati nak mendera "muka" sicomel ni (comel kerrrrr)

16 comments:

ieda said...

yelah aku pun sakit ati bila baca kisah kucing yg terbiar dah mcm hampir nak mati .. adehhh
walau aku x minat kucing sbb geli , tapi banyak kucing kat belakang umah aku tumpang makan makanan yg aku buang .. tu dah kira mendoakan kita kan sbb kita bagi dia makan ..

hermm nie ada pula didera mcm tuu kalau x sanggup nak tgk kan jgn diambil kucing2 tuu .. nie memang kes nak kaut untung
memang punnn dikenakan denda yg setimpalnya !!!! erghhhhhhhh

Eida said...

memang bencik betul pada Petknode owner ni,mcm otak letak kat kepala lutut tak tahu fikir.menangis tgk seksanya kucing2 tu.elok kurung jerk owner jgn kasi makan minum mcm dorang buat kat kucing tu.

rina mazlan said...

Berdosa besarkan menganiaya binatang.Diorang ni amik mudah je. Anyway salam kenal...

Mr feckry said...

cube yng kene dera tu manusia, baru dorang tahu

YanaMIB said...

saman/denda je tinggi sket..biar owner tu sentap..at least dia sedar dia di tpt yg salah..klu bg muka denda pn ciput mmg dia pndg sebelah mata je..and akn jd lg kes yg sama pasnih..wallahualam.. =)

rasp said...

memang kesian tul dgn pets tu semua sis...
owner petknode tu mmg hampeh & bodos...
pikir profit je....eeee geram tul i with this matter...
mmg patut saman kaw kaw kat dorang tu....

lieyalatif said...

lieya ni pun walau bukan cat lover tapi bab2 ni tetap lieya amik kire gak.....mane boleh menidakkan hak utk haiwan....

Rinna said...

Setuju sgt..kalau 'penjenayah' tuh didenda RM100,000 tuh bior padan ngan muka.. Dah bagi amanah menjaga nie dibiarkan kucing2 tuh.. kalau tak mampu nak tolong jaga jgn ler bukak tempat penjagaan gitu.. Ikss..bila baca pun mmg sakit hati..

el said...

mmg bgs lah undang2 tu diperbaharui
biar org yg x perikemanusiaan tu dpt hukuman setimpal

Nazatul shima said...

mmg kejam btol derang.. nk untung je..tp aniaya haiwan cmni.. mmg %E*&&^%! derang ni..

Wanita2u said...

Jom join giveaway dari Wanita2u pula. :)
Hadiah mmg sangat menarik. Berbaloi-baloi join. Hehehe.

http://portalwanita2u.blogspot.com/2011/09/wanita2u-2nd-giveaway.html

lily lotus said...

mmg takleh diterima akal apa yg 'binatang' tu buat. semoga keadilan dapat ditegakkan..

Softtouch [Hanim] said...

xde hati perut lgsung org yg dera tu...gila lah dornag tu..

smpai hati dorang dera kucing comel mcm tu..

FarEast said...

agak terkejut bila dgr berita tu ... tapi kalau tgk dkt video youtube, ada byk binatang kena dera ... kalau tak suka tu, jgn la pegi seksa ... sakit hati juga bila dgr berita2 mcm ni ...

HazwanDotCom said...

semoga yang sape yang tak ade perikemanusiaan buat macam tu dapat balasan dan hukuman yang setimpal

ikiqzana said...

tu la kesian dgn kucing2 yg kena dera tu.. mmg patut org yg buat dajal kt kucing tu di hukum dgn setimpal nyer.