Klik Jangan Tak Klik

Tuesday, August 2, 2011

Strawberry putihkan gigi secara semulajadi

Doa Hari - 2

Yaa Allah! Dekatkanlah Aku Kepada Keridhoan-Mu Dan Jauhkanlah Aku Dan
Kemurkaan Serta Balasan-Mu. Berilah Aku Kemampuan Untuk Membaca
Ayat-Ayat-Mu Dengan Rahmat-Mu, Wahai Maha Pengasih Dari Semua Pengasih!!

Ingat nak story pasal masak2 semalam
tapi terlupa pulak bawak camera
hampeh tullah

So postpone jelah!!!

So dari takde citer baek citer jelah
janji citer berfaedah bukan merapu
nak nak bulan puasa ni

Aku rajin gak sebulan sekali beli Strawberry ni kalau ada offer
kalau takde kirim salam jelah
mahal!!!

Bukan apa nak pi cuci gigi or scalling setahun sekali bulehlaa
la ni pun harga scalling pun dah mahal...baru nak cuci gigi jer tu
kalau whitening lagila main ribu riban...

So kalau nak budget meh ikut petua ni
tapi kalau ikut cara aku simple jer aku tonyoh jerkan gigi
pastu biarkan
dlm 10-15 minit...baru cuci gigi tu

tapi kalau nak lagi power lenyekkan letak 1/2 sudu baking soda
pastu baru tampalkan & tenyeh kat gigi
biarkan sekejap baru cuci...

So far aku tengok mcm menjadi jer..
yang penting kena rajin & no chemical
tapi still tak leh lawan scallingler...
sbb kalau nak buat plak still kena buat scalling

Dari sudut kesihatan pulak

~ bagus untuk sembelit....patutlah pagi ni perut aku betul2 kena cuci
~ mengurangkan kolesterol
~ Anti oksidan...nak awet muda rajin2lah amalkan yer
~ Ulcer...caranya ialah berkumur dgn daun strawbery...belum try lagi
biasa guna mentega tak pun bonjela
~ Kandungan vitamin C yang tinggi

Yang tak bagus satu jer...cepat rosak walaupun disimpan dalam peti
ice..sebab tu kalau beli kena makan dalam masa 2 - 3 hari jer
manja sgt...kalau satu dah busuk akan berjangkit dgn buah yang lain...


Psst: Teruk gak kena cerey beri pagi tadi....maybe sbb makan lauk param...nak masak tak sempat sampai pun lagi 5min nak berbuka...

18 comments:

INTAN said...

iye ke..?? boleh putihkan gigi eh..hihiii boleh terai la pas ni!

mama tisya said...

oh br tau tp tula srawberry tkleh simpan lama2 cpt buruk

mr_mrs mikko said...

tulaaa..
strawberry ni x thn lama..
so kena rajin belilah..

eeei, tapi kalo tinggal area kaki gunung kinabalu tu,
boleh anam sendiri.
hihi

el said...

pun baru tau leh putihkan gigi
heheheheh

teringat lak kt mama tisya buat triffle taruh stoberi sedapnye adoiii

SURIA AMANDA said...

my yaya sangat suka strawberry...same goes with me..

ratusiput said...

tak pernah makan sbb masam...takut nk cuba makan walaupun ade yg tak masam.slalu bli utk hias atas kek je...

fiqkbe said...

cm sedap je strawberry tgk time2 puasa ni =P

CikLilyPutih said...

biar betul? tak tau pun.. wah pas nie leh lah cuba ek

Shu Shinju said...

yeke posh... waaa..baru tau ni... lepas ni leh cuba..:)

ieda said...

wah cam x caya .. kena cari stlawwbelyy lah mcm nie ! :))

GaDis BuTtErFLy said...

hem,, ooo, baru tahu.. tp arang yg kita tahu skrunk yg boley putihkn gg pon sebenarnya ia menipiskn enamel gg, jd x elok la lau amalkn gosok arang pd gg selalu... tp, lau strawberry nie, hem.. kena cuba la :)

YanaMIB said...

pernah bc psl khasiat stroberi ni..tp bila dh bli mcm syg nk tonyoh2 kt gigi..haaha mkn laju je telan xsempt nk rata ke gigi pon =P

rasp said...

mmg buah nie manja je kan sis...
kalo i lah .... dlm sehari dah leh settlekan hehehehehe...

qellissa said...

stoberi ni memang manja..aritu beli kat cameron time hujan, sampai bwh je dh boleh buat jem..lembik..dia x leh kena air sikit..trus jadi busuk..tp sedap kalau mkn cicah ceklat kan..nyum nyum

-oP_ida- said...

sok ada stoberi leh cuba nieh...
tips beguna nieh

mummysyafie said...

ada lagi stoberi yang kawan kasi kat dalam petisejuk. jap lepas berbuka nak try jugak la

ALoNa CintamaniszLite said...

stoberi mmg sedap. masam2 manis...rugi lah sape tak reti nak makan, ermm..

tp kalo terbeli yg jenis masam senang aje..hiris stoberi tu..pastu tabur gula icing...makan..nyum2!!

Mimy Hamid said...

oh strawberry banyak khasiat ek rupanya