Klik Jangan Tak Klik

Monday, August 22, 2011

Resepi Sardin Roll!!!!!!!!!!!!!

Resepila sgt petang2 ni
Kot dah tau nak makan apa meh kita buat
Sardin ROLLLLLL!!!
aka Sardin gulung katanya

Bahan~Bahannya untuk inti

Limau nipis & bawang merah aka bawang kecik

Sardin cap apa ikut suka ati koranglaaa...
Mr Y suka cap ayam ikutkan ajerlah

Bahan~Bahannya untuk Roti

1. Alamak lupa lak amik gambo roti ...sebaik2nyer gunalah roti Gardenia
tapi kena stem dulu yer
bila dah lembut gelek dgn penggelek kalau takde pakai jer gelas
lenyak kasi nipis..so senang nak gulung nanti

2. Minyak untuk menggoreng...kalau nak jaga badan bolehla letak dalam over bakar jer


3. Breadcrumb....kalau takde leh jer guna kulit roti...bakar lepas tu blender
kalau takde gak leh jer guna cracker

4. Telur jgn lupa yer...scramble letak sikit pepper
tak nak letak pun takper...tp aku suka letak pepper..kalau nak letak garam sikit pun bley
tapi aku tak letak...sbb dalam inti sardin tu dah letak...
banyak2 garam hi- blood nanti

5. Mayones

Cara~caranya

1. Inti tu kalu dah masak...sejukkan dulu..lepas tu campur dgn mayones

2. Lepas tu letak kat dalam roti...untuk resepi sebenar takde letak cheese yer
aku saja jer nak menggedik cuba2 letak...rupenya lagi sedap

3. Lepas tu gulung celup dlm telur pastu transfer kat breadcrumb

4. Pastu jgn lupa panaskan minyak...apa lagi gorengla...api sederhana yer..kang hitam tak lawa
biar ala2 perang gitu

Tara!!!!!!!siap untuk dimakan...
Sabar yer ada beberapa jam lagi untuk berbuka...

Psst:Lucky pi RHB Seksyen 14 ada RM1 baru.....tapi RM5 rasanya mana2 bank mmg tak dapat duit baru...sbb duit tu pun dah baru...


12 comments:

Mimy Hamid said...

yerla tak terpikir nak letak cheese dan look like nyummy...leh tiru

Shu Shinju said...

mak shu suka wat sardin gulung ni.. feberet dia..:)

ikiqzana said...

buat apa2 pakai sardin pon sedap kan.. nmpk menyelerakan dan senang jer buat.

Softtouch [Hanim] said...

letak cheese lg lah sedap kan sis...sedapnya!!!!!

ratusiput said...

kalau ade cheese mmg meletop tekak..syokkkkkkkk je makan.hihi..

rasp said...

ermmmm kreatip la letak recipe...
next time leh cuba try test....

el said...

mengodanya :)

ieda said...

wahhh selama nie kalau akak buat x letak cheese punn beb ! leh cuba nie :)

Rinna said...

Hmm..nyummyy..sedapnyaa.. :)

qellissa said...

eh sedapnya beb..kalau letak cheese mmg lg sedap kan..

Dee said...

wow...nmpk sedap sardin roll tu..duit RM5 mmg takde..sbb bank negara nak print new notes utk RM5..hehehe..tp dee masih dpt yg baru..

Pepel BoNda AmaNi said...

duit rm5 memang dah xdapat duit baru dah...beb..menariknya sardin roll tue...