Klik Jangan Tak Klik

Friday, August 19, 2011

Beza patchwork mahal dengan yang murah

Salam hari Jumaat
Dah terasakan bahang nak beraya
harusla rumah pun nak
"deko raya"

Aku kalau bab2 hiasan rumah
suka beli kat
"Living Quaters"
ataupun "SSF"
(Sini pulak munger ala2 English Style santek)

Tapi cam bese kena tunggu
"Sales" kalau tak mmg menangess tengok rega
tak pun tunggu dapat voucher

Alhamdullilah hari tu dapat voucher
dari MJ RM50 hengget
apalagi bersoping sikitla kat sini

Ni yang aku suka sangat soping tu
"Patchwork"

Sebab musababnya ialah dari segi penjagaan
senang nak basuh..compare tu pakai carpet
lagi satu mungkin sbb aku bela kucing kot kalau pakai carpet
nanti kalau kena bulu kucing nampak macam tak bess
sakit mata
Carpet pulak berat...patchwork ni ringan tapi bila pijak sedap jer...

Ni pulak aku tak tau apa functionyer
maybe untuk lapik kusyen or coffee table kot
last2 aku tawaf satu
"Living Quaters"
nak cari lapik peti ais boleh tak jumpa sakitnyer hati...
dulu ada tapi aku tak beli....tapi bila nak bolehkan takde

aku mmg very particular kalau apa yang aku nak tak dapat aku
akan terus mencari sampai dapat
sbb bagi aku dari main beli hentam kromo
balik rumah sakit hati tak berbaloikan
Itu yang Mr Y kalau ikut aku soping dia phening kepala
yang dia amik bayor takde nak belek lama2
bak kata orang tua2
"biar kalah membeli janji menang memakai"
dari "biar paper asal bergayer"
takdok budget dok diam2...kumpul duit dulu...

Last2 aku jadikan patchwork ni lapik peti ais
santek gak....sementara aku cari pelapik peti ais tu...

Tapi mmg bezalah beli patchwork yang mahal dgn yang murah
yang ni aku beli kat gerai dalam Amcorp Mall
kualiti nipis sikit...Harga murah sikit berbanding
beli kat LQ...

So aku letaklaa kat dapur

Bezakan yang ni pulak aku beli kat
KK Deco home
kualiti pun still tak sama

better lagi yang kat LQ
walaupun harga mahal sikit tapi berbaloi

Mr Poposh pun suka lepak atau tidur atas patchwork ni
bulu pun tak nampak

Ni kalau orang ada asma mmg sesuai sgt...

lain2 barang yang aku beli kat LQ...lapik bantal ni...tapi bukan untuk rumah
untuk opis..lapik montot..
zaman la ni buleh jer dok atas bantal
tak bisol pun hehe

Towel....diskaun 50% baeknya kualiti...salah satu hobi beli
towel...MIL mai rumah tanya suka kumpul towel kerrr???
hehe

So aku nak pi cari cat...nak makeover dining...udah tak lawo naaaa aku tengok...
tingin nak kaler ala2 ni
blue green ker apatah
tapi tak taulah sesuai ker untuk dining...try & error jelah

dapat dining camni lawakan.....hari2 mau buat mkn2
kuang kuang kuang!!!

bab2 deko ni kekadang aku suka gak tanya soklan ala2 bendul
sikit kat Mr Y
"Syg naper yer rumah kat M'sia tak leh buat macam rumah omputeh"
Mr Y speechless tak pun malas nak jawab
lagi satu soklan
"Kat negera omputeh mesti takde cicakkan"
Mr Y kata ada kita yang tak nampak
tifula tu...confirm malas nak layan sbb tengah kusyuk tengok movie.

Sbb tu kalau tengok citer omputeh
aku suka tengok rumah depa
bersih & kemas jer...
bukan tengok citer sgt pun...


Psst: Sekarang ni aku happy sikit dgn Mr Poposh bulu dah kurang gugur...takdelah jenuh aku nak mencuci bulu...



7 comments:

YanaMIB said...

rajin sis deco² rmh..sy ni br nk pindah rmh br xde bajet nk mendeco sgt..tacap gitu² je lah =)

rasp said...

soklan cicak tu i pun pernah bertanya hahahahaha...
sgt suka dgn deko dining tu...
bila agaknya i nak dpt gitu kannn ermmmm....

Mimy Hamid said...

tak mampu la beb nak gi beli SSF or living quater...agak mahal...aku IKEA je pilihan..simple simple

CT NoArIzAh ArIs said...

Paling suka tgk dapur uma omputeh tu still je bersih & kemas klau kita kat sini nauzubillah... klau nak wat camtu gak alamatnya mkn salad jelah kita ari2 !!

Softtouch [Hanim] said...

rajin sis deko2 kan..sy pun suka tgk cite omputih pastu tgk deko umah dorang..bersih jekan..ke dlm tv je mcm tu?

el said...

smlah suka tgk umah omputeh
lg2 tang dapur..besar gedabak..yg style island..ada meja tgh2 tu..depa lg best..kalo msok umah baru semua dah lengkap ado..msia..haremmmmmmm kehkehkeh

mummysyafie said...

suka tengok contoh bedroom tu. kalau la boleh dapat satu mmg syorgaa..