Klik Jangan Tak Klik

Monday, January 24, 2011

Kata 1 Malaysia Tapi kenapa masih ada sifat penjajah!!!!!

Salam
korang mungkin perasaan atau buat2 perasan
yang akula ni jarang2 nak update blog
tak macam dolu2 semangat berkobar2
tapi mmg la kalau tuan punya diri tak berapa nak happy kekadang
terbabas gak kat blog

setiap kejadian mesti ada sebabnya
tapi bukanla aku nak bersedih ker nak meratap ker
tapi hanya nak berkongsi kat sini
betapa aku tak faham dgn masyarakat la ni yang katanya
"ONE MALAYSIA"
tapi masih ada sifat2 penjajah dimana
"racist" masih terjadi...bukan aku nak buat cerita ini betul2 terjadi depan
mata & terjadi pada diri sendiri

Aku ingatkan panas sampai ke petang tapi tetiba
ribut datang melanda....orang yang tak bersalah jadi korban...
tapi kami takkan mengalah walaupun ditindas sebegini...walaupun
"rice bowl" tergugat demi maruah takkan nak dibiarkan
"dibuli" begitu saja....

Manusia boleh berkata apa saja....
"alaaaa ikut jelah"
Tidak!!!!!
apa perasaan korang kalu dah bertahun keje kat situ tiba2 ditindas sebegini
hanya alasan bodo "racist" atau "diskriminasi"

Ingatkan dapat new mgmt aka very well known company
bolehla moving forward
tapi hampeh moving backward jadinya
janji manis sebelum setup everything
bila dah settle semua
orang baru mai cuci kaki
dapat semua privillege
bila ditanya semua transparent
jgn tanya semua mgmt decision
wah!!! dah mcm diktator ni

Mmg dah melampaula jawabnya
masa nilah baru employee nak fight for their rights
so far company buat per diam ajer...tak komplen
sebab apa paham status company

bagi yang sebangsa pulak kalau nak jadi
"pengkhianat"tu terpulangla
cuma fikir2kanla tak kemana
"sipenjajah" tu nak naikkan ko...kot mana pun dia akan pilih bangsa sendiri
jangan kena puji sikit dah terperasan semacam
lainla kalau janji ada
"black & white" baru boleh percaya

Kadang2 aku pun tak faham
kenapa susah sgt nak "adil"
kepada pekerja...kenapa mesti ada politik
yang remeh temeh macamni...
& kenapa masih wujud
"racist"
I mean kalau pekerja dilayan dgn baik bukan akan
bawa kebaikan pada company ker....

Itu yang aku semenjak dua menjak ni kena baca buku law...
kalau ada knowledge senang nak fight....
walaupun kekadang aku tak brp nak paham dgn
"bahasa law" tapi usaha gak ler...
lama kelamaan bila baca rasa syiok pulak...
Senang2 jer habis manis sepah dibuang

Aku hanya inginkan
KEADILAN
cam parti keadilan pulak....hehe

Kalaulah ada badan2 kerajaan atau organisasi yang boleh memantau
issue2 seperti nikan bagus...jgn ingat boleh jer buat sesuka hati
kalau nak buat sesuka hati pi balik negara sendiri...

Issue ni tidak ada kena mengena dgn sesiapa
tetapi sesiapa yang terbaca kalau terasa seperti
"who eats chillies he feels hot"
terpulangla yer...

Psst: Aku tak minta korang faham mende ni semua...tapi inila issue yang sedang aku hadapi..tu yang kekadang nak blog ada kelaut sikit....

28 comments:

Kak Mah said...

beb..cam company aku jek...tapi bukan bangsa penajajah la...... malas nak cakap pasal bangsa nieh...tapi tue la umpama beruk dapat bunga.....

YanaMIB said...

klu kompeni private mmg byk la isu racist nih..ada org tu dpt privilege lbh tp x diwar²kan sbb org len x dpt privilege yg sama..len org len privilege..gitu lerr cr dorg smpn staf..lgpun dorg tau kita perlukn keje..so dorg pk sukati la dorg nk buat apa pon..janji dorg bayo gaji..aa cemtu la kut minded dorg nih...hehh~ =_=

-aNida OtHmaN- said...

kasihani kamu sis.....sabar ya..
dalam diam siap kan rencana....KENAKAN balik manusia yg suka diskriminasi tuh....

mummysyafie said...

walau pun tak minta, tapi ai faham dear. smeua nya terjadi kat mana² ofis..termasuk la katsini.

rasp said...

i faham sis...kat sini takde lah pasal racist tapi pasal 'crony' & pasal ofis politik...yg mangsanya org2 bawahan cam i nie...
tapi tu laaa rata2 mana ofis pun gitu kan...isk isk isk..

Abu Luqman said...

salam..monsun timur laut..memang tak de c box ke

Softtouch [Hanim] said...

samalah ngan opis sy...kami kat cni pnngil dorang ni ikut kaler..sy faham psaan sis...Janji dorang xkaco periuk nasi sy sudah..skrg ni masih ok lagilah...

atty's said...

kty faham perasaan posh
sbb kty pun keje company ****

mcm kty ..kty ler pekerja gaji paling skit kat sini ..sbb sorg je melayu,perempuan dan islam..huhuhuuhuh

nasib bos tak kacau apa aktiviti..

Rinna said...

Pernah rasa situasi gini.. dulu masa keje kat private.. racist nie mmg ada di mana2 aje.. Harap Posh dapt selesaikan apa aje masalah dan harap besabar yer..

Mr feckry said...

company man tu, habaq mai sat, biar gua gegau depa

zura@iwan said...

patut la mood blogging ke laut ni....

kita pon phm perasaan posh....sbr byk2 k..

LiAnA said...

ku penah kena mcm ni.. kalau ku sebut nama company mmg sumer org tau kekeke... akhirnya kami yg otai dlm comp tu berundur diri.. sbb dah tak tahan.. walaupun rasa sayang sgt..huhu

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

tu la...kakD pun tak faham la...apa maksud 1 malaysia klu semua tak bersatu hati...btoi dak?baik tak payah ckp 1 malaysia la..

Ermayum said...

sad to say memang kenyataan tu lumrah yg pahit nak kena telan

Abu Luqman said...

singgah tgh hari.dari Nuf4u..

ieda said...

salam..kat mana2 tempat kerja pun benda2 racist,kroni etc ni semua ada..sabar jelah.tapi jgn sampai tertindas.

ieda said...

paham sgt2 beb .. seperti kata kawan2 lah kan .. mana2 tempat memang mcm tuu specially swasta nie .. beb .. tmpt aku mcm tuu jugak tapi bukan among bos but among staff lagi dasatt huhuhu

Eri-chan said...

aku faham keadaan kau. racist tak kira bangsa. pemberian pangkat pun bukan ikut pengalaman dan pendidikan. yang penting air-cond kena kasi lebih...kerana aku juga merasainya tapi aku cuma fikir dunia ni tak lama pun...semak otak aku kalau fikir terlebih mendalam...bagusla kau baca buku law..ilmu tu beb. tahniah.

Mimy Hamid said...

yer ar aku sokong...racist berleluasa...tgk je la job ..prefer language mandarin...apakah?? tension okeh...

AngahSayang2314 said...

bersabar ye isma... apa yg berlaku kena teruskan juga..namun apa yg bole angah cakap bersabar

qellissa said...

susah nk ckp lah, kat mana2 pun sama jer..mmg racism akan berlaku...kroni, diskriminasi segala..tak kiralah keja swasta mahupon kerajaan ..sama je..yg bawahan ni tetap tertindas..ecehhhh...

mimie1678 said...

aku pun ngadap benda alah nie.... klu bangsa dia yg masuk kerja gaji ribu2, pangkat tinggi2... klu kita, ermmm... grade plg bawah sekali! huhuh...

btw, posh.. aku dah tukar tuan tanah... jemput masuk blog baru... http://mimie1678.com

el said...

company mcm ni mmg berlambak...
kalo rmi geng yg nk tegakkan keadilan mmg berkesan..tp kalo sekadar gitu2 je payah gak kan..x suka tul lah ngan kompeni cam gini

AngahSayang2314 said...

mungkin terlalu sibuk kott isma sampai tak ada n3 ye..tak pe take time

IFA Athirah said...

marilah kte brsama2 brsatu padu!! http://www.geekintherainbow.blogspot.com/

iNa said...

huhu..tu la kan...
skrg ni mcm2 ragam..

Cikgu Yus said...

serious mmg aku x paham beb..hehehhe

Bitter Sweet said...

sabaq la posh, aku pun penah keje swasta, penah hadapi benda2 gini..tp bukan racist, tp bab croni..mmg sakit jiwa jugak..kalu kabel dia, takde cert pun boleh gaji ribu riban..

harap ko tabah, dah setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya..lambat atau cepat je..

take care sis!