Klik Jangan Tak Klik

Friday, October 8, 2010

CCRISS

Mungkin ada yang tau mungkin ada yang tak tahu
kalau nak check CCRISS kena pi BANK NEGARA yer
Manalah tau kot2 ada yang nak buat loan tambah hutang
hehe

CCRIS
ataupun
Central Credit Reference Information System

CCRIS sistem yang dikelolakan oleh Bank Negara untuk mengumpul maklumat hutang dari Institusi Perbankan dan menyalurkan kembali maklumat tersebut kepada bank. Bank akan gunakan maklumat ini untuk memproses permohonan pinjaman bank.

Kot2 korang tak nak jumpa Executive tu dan nak buat sendiri
bolehla guna kiosk ni
lagi cepat tak perlu tunggu system numbering
baca dulu langkah cara menggunakan kioks tu
PC ni mmg private seorang untuk satu PC
cuma tak bagusnyer takde partition
kot2 ada yang skodeng pulak...

Langkah seterusnya masukkan jer
MyKad & wait for the confirmation

yang hampehnya...banyak kali aku cuba gagal
tanya kat officer tu kena check my IC dgn JPN maybe my chip rosak
entah apa2 la diaorg ni...
ini bukan nak menyenangkan tapi menyusahkan betul

Lepas tu pilih which language korang nak kan
kalau cip IC korang ok lepasla print terus masuk dlm envelope
blah boleh terus chow...

Aku dek sbbkan cip ada problem jenuh tunggu pulak
nak kena jumpa officer
tapi jgn risau officer kat situ semuanya ramah tamah belaka

Perkhimatan ini adalah percuma yer kalau jauh boleh dapatkan secara pos

Psst: Just nak share info ni dgn korang....kot2 ada yang tak tahu...sbb aku pun blur2 masa nak cuba system ni..selamat mencuba hehe

16 comments:

Mr feckry said...

tekno sungguh ni

atty's said...

kty dulu jumpa..diaorgnya officer..lom penah lagi try pakai pc.

tp mmg lah ..selalu je..cip kt mykad tu takleh baca lah .selalu kena kat bank kalo nak amik buku cek.mcm indon je rasa..wsahahahahha

Ciklinn said...

ciklinn clear.. hehehehe

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

cip my kad aku lak xleh pakai dekat kwsp...xdapat nak trace..huhuhuhu tension btoi...

☆ lieya latif ☆ said...

e'eh bagus la sis informasi sis nie....ye laa byk gak yg dah kene blacklist dlm criss ni kan.....selama ni lieya tak tau pun boleh cek camni....

qellissa said...

Ooo cenggitu rupenya nak check ccris..baru ku tau..

Mimy Hamid said...

aku dah buat...heheeh senang je kan...mudah je..tapi nak parking bank negara tu..alahai..

y@n@ M!B said...

skrg sume boleh self service..senang kn =)

Diarihatiku1976 said...

wahhh.. senang ni.. leh cuba ni

Lady of Leisure said...

wah bagus posh aku pun tak tau lagi menda ni.. btw poposh cemana skrg?

alin said...

kt mn mende alah ni available???

MOFASAD said...

macam stail

ratusiput said...

mmg tak pernah cube yg ni.yg pernah cube kat mesin yg cek epf tu.tp kalau ade camni sng jugak kan...cepat skit tak buang masa...

AngahSayang2314 said...

1st time baru angah tahu & perasaan kalau tak tak tahu isma oiiii

ieda said...

waaa memang bagus tul nie .. sibb baik den clear beb hehehe

RuSh D said...

thanx 4 ur information