Klik Jangan Tak Klik

Wednesday, August 18, 2010

Tradisi setiap tahun

Dah menjadi tradisi keluarga aku setiap tahun menjelang puasa mesti ada solat berjemaah satu family & berbuka puasa

Cuma tahun ni agak keciwa sikit sebab my brother & sister tak dapat joint..sorang outstation...yang sorang lagi ada kerja...katanya nak datang tapi atas sebab yang tak dapat dielakkan tak dapat ler datang...so cuma adik bongsu aku jerlah yang ada...nasib baikla ada my niece yang dua org ni...lagi 2 org tu tak mai....ingatkan dapatla jumpa pengubat rindu...
takperla takde rezeki nak jumpa nak buat lagu mana

Mula mula kasi tengok hidangan yang mummy aku sediakan
dah berapa hari puasa kiraoklaa letak gambo makanankan
kuatkan iman amin
hehe

Ketam goreng kelapa

Udang goreng

Ni antara fav aku my request
suka suki ajer aku request kat mak aku suruh masak hehe

Asam Melaka....entah fav saper tah tapi aku suker gak hirup kuah tu sedap
ikan dlm kuah mmg sah2 aku tak makankan

Masak lemak labu...aku suker kuah gak isi dlm tu sori aku tak mana
Ini fav Mr Y...mak aku mesti ingat menantu dia punyer


tak cukup dgn itu siap buatkan lepat pisang & serawa durian untuk menantu dia

Aku pun ada request for my dessert...badak berendam
sedap sgt

Penuh satu meja...ingatkan my bro dtg...takpe tak habis leh tapau
untuk makan sahur

Mum's cooking mmg terbaik laa
aku tak masak apa2 kalau datang rumah my mum
dia dah cakap biar mak masak semua
aku pun apa lagi yeeeehaaa
tapi kalau my house aku masakler
hehe

Nak jugak tu aku tau kang dah start makan & lepas solat konpom takde masa
nak amik gambo sbb masing2 sibuk nak makan
termasukla Mr Y

Inilah "pak imam" rock yang jadi imam untuk solat terawikh
aku pun terpaksa tengok schedule adik aku
sbb bulan puasa pun dia ni fully book jadi imam kat tempat dia
buat 8 rakaat + 3 witir
amik ko adik aku bantai surah panjang tu
hehe...tp bessla dpt jemaah camni

Gambo solat takde..sebab semua pun solat

Terima kasihla to my mum yang sudi masakkan makanan kegemaran kami
we luv u mak
tapi mmg ler mak kalau masak campak2 pun sedap
hehe

Mr Y pandai puji mak aku melambung2...sedap...sedap
pastu dok jeling2 kat aku huhu
tauler aku tak seteror my mum
hehe

Psst: Insyaallah tahun depan panjang umur buat lagi....harap2 tradisi ni dapat dikekalkan amin

21 comments:

cha said...

aaaa bestnya tgk sume lauk best.sy pn kalau balik kg tak pyh request mak dh tau nak masak apa heee :P

Softtouch [Hanim] said...

banyaknya lauk....macam2 ada...betul tu mak masak yg terbaik lah...bestlah solat jemaah sekali semua...mengeratkan silatuurahim...

ratusiput said...

air tangan mak mmg takble lawan...aku pun bln pose dok umah mak aku...perghhh...mmg tambah gemukla jawabnye pasni...

SURIA AMANDA said...

makan ramai2 memang seronok...especially bab berebut kan..

☆ lieya latif ☆ said...

ya Allah sis kecur tgk sumemenu....mmg sume best2 wooo...lagi2 plak air tangan mak sendiri kan....aduh...heaven sungguh kan sis......

tang mr Y dok jeling2 tu yg lawak tu sis...takpe sis...belaja slow2...sok2 pun sis teraa masak masakan ur mom.....

Shu Shinju said...

mmg nampak rock la pak imam tu..hehehe...

cik helena said...

kem salam kat pakimam tu :)

ieda said...

best beb berbuka ramai2 niehhh .. meriahh dan leh menyelerakan .. heheh

meriah menu beb .. makan ramai2 niehh
asam melaka tuu kalau di johor org panggil asam rebus .. kalau taruk tempoyak lagi best .. perghhhh menjilat jari ..

ikiqzana said...

seronok dpt mkn berbuka dan terawih sama2 seisi keluarga.. setahun sekalikan.

masakkan mak la paling sedap kan.. :)

Azmiezas said...

amboi..meriahnya..
biasa la tu kalau bukak posa ramai2 best kan??..

atty's said...

seronoknya dpt jemaah kat rumah ..sama2 adik beradik yg lain ..kty g masjid je.

badak berendam .tu my feveret..lagi bulan posa nie

TopsyTurvyMum said...

Bagus Posh tradisi cam ni..merapatkan silaturrahim:)

tak tahan tgk menu ko tu beb...syok!

zarin said...

1st time dengar ketam goreng kelapa...macam best je...halamakkk siapa suh ko tengok makanan tengah2 hari buta ni?kang dah terliur ni zarin oii :)

a d r e y n i e e l i s y a said...

banyaknyaaa menu ko babe..
adeh... sedap2 lakz tuh...

qellissa said...

cantik u berbaju kurung..adik u pown hensem..ngeee..sib baik i da kawen..hahaha..best kan dpt solat berjemaah sesama..meriah je.

Dee said...

nak resepi lepat pisang tu posh..mesti sedap tu masakan maklah katakan..

Eri-chan said...

bestnya..i takdela dpt mcm ni..adik-beradik ramai tp masa kecik2 selalu la..la ni memasing dah kawin..dok jauh2..haha yg best my mom dok dgn i..terawih dgn mom jelah

mummysyafie said...

betul..betul..masakan dari air tangan mak mmg yang terbaek walaupun menu nya simple2 ajer..tak sabar nak balik kuching

rasp said...

byknye lauk...
i have to agree...
masakan mak2 kita mmg sedapkan..
walopun bila tanya "ala campak2 je" tetap terbaeeeekkk!

NeenaAnuar said...

eh ade masak lemak labu gak lah... hehehee..

Ketam kelapa tu sungguh mengamit perasaann... apa recipe? hihihi...

biler berkumpul camgini memang bestt kann.. dpt mengeratkan hubungan keluargaa... :)

Mimy Hamid said...

masakan terbaekk air tangan mak weh...walaahhhhhh