Klik Jangan Tak Klik

Tuesday, August 24, 2010

Masa nilah nak berkumpul

Semalam tak dapat nak update
sibuk bebenor...

Niler yang nak citer hari tu
yang kata berbuka kat luar tapi stil kene masakkan....
Habis kalau dah berbuka rumah PIL takkan nak lenggang kangkung
harusler kasik PIL aku rasa air tangan akukan...
walaupun bukan teror masak pun
beli2 tak main huhu

So pagi2 dah ajak Mr Y pi pasar
tapi pi PJ dulu sebab stock makan Mr Poposh dah habis
kunun2nyer nak masak bubur lambuk tetiba Mr Y kata dia dah muak
sebab ari2 gak jiran sebelah tu kasik bubur lambuk

Last2 tukar menu masak yang ringkas2 ajer
sbb katanya adik beradik dia semua turun
& masing2 pun masak
& sah2 depa pun ada beli macam2 foodkan

Sampai jer rumah lepas solat zuhur dah bersilat kat dapur
so aku decide masak sambal tumis udang
senangkan...udang tu kene togel sebab Mr Y suka makan camtu
ikut jelah kehendak dia
kalau ikut aku suker ada kulit tu maniskan

Dah masak ajer sejukkan kejap masuk terus dlm tupperware
nak bawak rumah PIL

Pastu ni lawannya...pak mentua aku suker mee jadi aku pun masakler

air rebusan daging ni penting sebagai penyedap

dah pun siap mee gorengnyer...aku buat tak pedas sgt sbb nanti budak2 pun boleh makankan
& family depa ni pun tak berapa suker pedas...cuma tambah cili potong ajer
kot ada yang nak pedaskan

Kitaorg sampai balik lambat walaupun rumah paling dekat
tengok2 rumah mentua aku dah penuh
& riuh rendah...so aku tulun susun atur jelah

Kalau dah ramai tu macam2la yang ada

Ini jelah satu gambar family yang dapat aku snap
tu dia adik beradik Mr Y semuanyer hero
dah ramai2 tu masing2 pandai2la bawak diri
yang perempuan makan kat dapur
yang anak2 buah aku semua makan kat living...
tak banyak gambar aku ambil...sebab semua dah sibuk nak berbuka
yang Mr Y lak sibuk nak ais...nak airlaa...kan main kalu depan mak dia
mintak itu mintak ini...melekat terus kat kerusi tu
bila masa nak bergambonyer

Psst: Tapi mmg seronok sekali sekala berjumpa ramai2 camni.....

16 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

sis, pelik tau semalam sis tak update blog.....ingatkan nape laa tadi....

amboi sis, pegi pasar pun tatap maintain vouge tau....i like taaaaauuuuu heheheeh

wah meriah hah....penoh atas meja...rajin sis masak....menantu kesayangan nieh heheeheh

Mimy Hamid said...

seronoknya MIL duk area dekat dekat...weeeeeeeeee

atty's said...

berbuka ramai2 sama adik beradik mmg besh..lagi kalo amalkan konsep portluck.mcm2 ade.

Softtouch [Hanim] said...

rasa lama sis xupdate blog..ni mesti menantu kesygn nie..siap bwk food yg sis masak..

sy pun suka udang yg xbuang kulit, rasa manis je smbal tu..

meriah lauk pauk..mcm2 ada...best buka rmai2...berselra je makan..

rasp said...

true sis...
mmg best bila ada family gathering gini...

ratusiput said...

tu la...ini la beso hikmahnye bila bulan pose kan.leh selalu berkumpul sekeluarga...

makdara TERDIVA said...

memang seronok..i baru nak balik mggu ni..yeehaaaaa!

ALoNa Cintamaniszlite said...

pergh!! berbuka ramai2 ni..diet pun leh lupa laa, posh, hoho..(tu akak ler, ngee)

Family akak tak ramai..cuma dua beradik..campur semua sekali ada ler 9 org kalo berkumpul, hmm..

Tp kalo family belah suami akak ni...mmg ramai. Adik bradik je dh 8 org, campur induk, pasangan masing2 dan anak2...huii...kena buat khemah satu, hoho...

Dee said...

bila mkn ramai2 begini mmg seronok..

~AmyLiana8886~ said...

i lke satay..huhu..

y@n@ M!B said...

yela sis xupdate semlm..huhu~

ish nk kawen kena blaja msk ni..ngee~ ajar sy msk leh sis =p

mahira oya said...

meriah sesekali kumpul kan..

-NiD's- said...

memang BEST kalO balik umah MIL....sebab ramai..riuh rendah jadiknya.....tuhlaa best adik beradik ramai...kena adik beradik sensorang..alalalal sUnyi jaaa

ikiqzana said...

meriah dpt berkumpul ramai2 mcm ni..

mummysyafie said...

kalau kumpul kat rumah mak.. yang pompuan nyer kena makan kat dapur kan. macam faham2 je..kasi kat lelaki makan dulu or tempat best

ieda said...

kalau duk dekat nieh memang best dpt lah selalu berbuka bersama .. meriah nyer ..

makanan punn manyak wooo x larat nak habiskan nie ... :)