Klik Jangan Tak Klik

Friday, August 13, 2010

Hati Hati Nak berbuka puasa di hotel

Hujung minggu ni mesti ada yang nak berbuka kat luarkan
Tapi rasanya minggu pertama ni kurang sikit
nak berbuka kat luarkan
Mesti nak together with family
or maybe ada yang nak balik kampungkan

Aku pun belum planning lagi nak pilih hotel mana
any idea???kat mana buffet hotel yang bess2

Ini aku dapat email bnyk2 hotel kat Malaysia
Hanya senarai hotel ni yang disahkan HALAL

1) Cyberview Lodge Resort & Spa, Cyberjaya
2) Hotel Evergreen Laurel , Pulau Pinang
3) Hotel Grand Dorsett, Labuan
4) Hotel Pan Pacific KLIA
5) Hotel Legend , KL
6) Hotel Grand Bluewave , Shah Alam
7) Tradewinds Hotels & Resorts, Johor Bahru
8) Hotel Istana, Kuala Lumpur
9) Hotel Ancasa Kuala Lumpur
10) Hotel Cititel Pulau Pinang
11) Hotel Crystal Crown, KL
12)Hotel Grand Seasons, KL
13) Hotel Armada, Petaling Jaya
14) Hotel Seri Malaysia, Alor Setar
15) Hotel Ming Court, KL
16) Hotel the Summit, USJ Subang
17) PNB Darby Park, Executives Suite, KL
18) Hotel Brisdale International, KL
19) Hotel Dynasty, KL
20) Hotel Seri Malaysia, Genting Highlands
21) Hotel Seri Malaysia, Marang
22) Hotel KL, Jalan Raja Muda
23) Hotel Nilai, Negeri Sembilan
24) Hotel PG, KL
25) Hotel Puteri Park, KL
26) Hotel Quality, KL
27) Hotel Residence , Kajang
28) Hotel The Paramount, Sibu
29) Hotel Plaza, KL
30) Hotel Seri Malaysia, Kuantan
31) Hotel Seri Malaysia, Sungai Petani
32) Hotel Seri Malaysia , Bagan Lalang

Bagus jugak JAKIM ni dah bergerak aktif
Semalam baru dengar berita
"OLD TOWN KOPITIAM" minta JAKIM
siasat yang makanannya semua HALAL

kekadang bagi NON MUSLIM
dia ingat HALAL tu janji takde khinzir (guna istilah sedap sikit)
dia tak fikir ayam tu sembelih cara islam ke tak

Harap orang kita pun jgn ambil ringan soal
HALAL ni...aku pun selalu kalau was was aku akan
hantar email
pada Jakim
nak tahu status HALAL ke tak...

ada jugak terbabas tak tahu samaada HALAL ke tak
wallahualam tapi aku tengok ramai org melayu pastu bertudung
aku pun masukla cuma Mr Y fussy sikit

kalu tak letak tanda HALAL kat depan restoran sorry dia nak masuk
Macam hari tu aku teringin nak naaa makan
one of the restaurant kat The Curve
elok jer dah masuk kat dalam

tapi bila dia tengok lain macam
pastu ada liquor terus dia cancel
padahal kat dalam tu ramai jer prg melayu makan
tu sebab kalau aku betul2 plan nak pi better aku find out
HALAL..kalau tak jgn mimpi nak masuk
huhu

Psst: Aku dok ingat hotel gah2 ni semuanyer dah memang HALAL....tapi hampeh

18 comments:

atty's said...

betul kan ..kita kena cek dulu , halal ke tidak

kakngah said...

kdg2 ada gak tmpt yg guna sijil halal yg palsu...

:(

-NiD's- said...

thank's POSH....sebab menGingati... makLom laa makan minum nie akan jadik darah dagin..kalO dtg dr sumber yg was-was...kehidpan pn kacau biLau...

y@n@ M!B said...

hotel Singgahsana tak listed? ish slalu buka kt sana...-__-

sy pn ingt hotel yg mmg laku and makanan sdp ni mmg dh ada HALAL approved by JAKIM..hurm..

kena makin waspada pasni..org mcm dh amek remeh hal² halal ni...

Rozita said...

ye..kita yg kena berhati-hati waktu pilih tempat makan. KFC semua tu..sahih ke halal nya???
cara sembelih ayam juga kena pertikaikan...

Dee said...

baguslah mr Y hang..patut suma org Islam mcm dia..tp yg ada tanda halal pun skrg ni lum tentu lagi sah..

Bitter Sweet said...

tq posh share info nih

☆ lieya latif ☆ said...

TU LA sis...mase bace paper pasal hal ni...mmg tekejut laaaa.....ye la kdg2 buat kek pun dieorg ade guna arak.....ape2 pun kene hati lepas2....nak mkn kat mane2 tu kene jeling2 dulu tanda halal...makesure dari JAKIM...

diana said...

nak berbuka kat hotel ni
kena rancang le dulu..tengok betu2
hotel mana yang boleh kita percaya..
tapi lebih selamat makan kat umah kot..

Eri-chan said...

betulla kena hati2 kan...
yg i tau bebaru ni serbuan kat Papa Rich tu..i tak penah masukla sana p mkn2..
pepun mknn kat rumah gak yg halal..

Eri-chan said...

betulla kena hati2 kan...
yg i tau bebaru ni serbuan kat Papa Rich tu..i tak penah masukla sana p mkn2..
pepun mknn kat rumah gak yg halal..

mummysyafie said...

alamak dear..esok nak berbuka kat tempat best. tapi tempat tu takde lam list lak..camne erkk??

black_mel said...

kena hati2 dah skrng ni....old town pun byk yang xde sijil halal lagi..yg ada pun kebanyakkan dari negara lain...

Mia-Ina said...

sememangnya kena hati2x sekarang. takut kte termakan minum yg x halal...

rasp said...

i pun dah lama tak jejak kopitiam sis...
i pun kalo dah was2...
baik tukar tempat je :D

ieda said...

yes .. memang kena hati2 beb ..
di pahang punn dah ada list hotel2 yg dah dpt sijil HALAL .. yg paling pelik .. hotel VISTANA dan HYATT x der .. hermmm memang hairan tul

ALoNa Cintamaniszlite said...

Akak pnah dpt emel forward iaitu list soal jawab dari JAKIM..psl big apple pun takde sijil halal, erm..
Pegawai JAKIM tu jawab big apple tak penah pun mendapatkan sijil halal dari pihak dorang..

NeenaAnuar said...

I pun ingat camgitu.. geramm betoi ngan gomen kite yg amik mudah perkara2 camgini.. senang ckp... diaorg yg sebagai pemimpin... tahu lah nasib diaorg nanti kalau amik isu nie sambil lewa.. kite sebagai negara islam.. sepatotnyer tak worry about this isu! *emo jap*