Klik Jangan Tak Klik

Thursday, August 12, 2010

Bersahur itu ibadah

our 1st day sahur..
simple2 jer aku masak..
Telur dadar ...naper sebijik ajer
sebab aku tak berapa suker sgt
Sambal sardin
Ikan kering goreng bawang
(Mr Y suka makan bawang)
cendawan goreng sos tiram

Selalunyer kalau bulan puasa aku priority untuk Mr Y
tanya dia apa dia nak makankan...
almaklumler kalau hari biasakan aku jarang2 nak memasak
so time ni la kalau dia nak rasa air tangan aku hari2

Kalau bulan puasa memang makan kat rumah ajer
cuma kalau weekend tu jer tngk keadaan baru JJCM
yelah nak gak terai buffet apa yang besskan

Sebabnyer bulan puasa ni tekak lagi prefer air tangan sendiri
dari kat bazaar ramadhan tu
cuma kalau teringin sangat mungkin beli kuih jelah...
sebab dek kerana rambang mata ikut nafsu
makanan tu jadinyer membazir bukan makan sgt pun

tu sbb bulan puasa suka makan yang simple2 ajer
kalau boleh makan kurma...minum air masak segelas...pastu terus solat maghrib
lagi afdal...tak ler perut tu sarat sgt
SETAN mmg takde kene jail
tapi diri sendirila kene praktiskan...

Dah lepas maghrib makan baru syiok
lepas tu berat lagi.....tu yang bagusnyer solat Terawikh...
ringanler balik disamping dapat pahala
tu kira macam exercise jugakkan

Begitu indahkan agama islam
semua yang kita buat bersebab

Psst: Lepas jer sahur takdenyer nak bobom terus siap pi kerja

17 comments:

ieda said...

yes .. sahur itu ibadah .. kalau x bersahur kuranglah pahala pada hari tuu ..

beb haku punn simple2 jugak kalau bersahur .. kdg tuu lauk yg ku beli ku panas kan ajer .. :)

A D I A said...

wahh best nya tgk menu bersahur u. ikan kering goreng bawang tu pun dah cukupp. haah i pun bulan pose suka homecook dari beli2 ni.

Diarihatiku1976 said...

lauk sahur yg menyelerakan.. terutama ikan kering goreng bawang.. makan ngan nasi panas.. wowww... terangkat....

qellissa said...

same lah kita klu sahur mmg mkn simple2 je..klu pg bazar mmg kena tahan nafsu je..almaklum incik Ary i tu semua kuih dia nak beli..sampai i kena pantau..hahaha

☆ lieya latif ☆ said...

wow! not bad menu sahur sis......berselera kalo camtu...ye laa pagi2 nak mkn gulai ni tak lalu sgt...lauk2 sis mmg membuka selera pagi2....

y@n@ M!B said...

bln pose gak kena tido awl..kang liatttt nk bgn sahur..huhu~

atty's said...

banyak gak menu sahur posh ..semuanya pembuka selera.

NeenaAnuar said...

I pun suke makan air tangan sendiri & lauk yg simple2 jerk during bulan puasa niee..

sama lah dear... I lepas sahur... terus zazzzzzss gie kerje! ngatokkK! :(

Flo said...

Selamat berpuasa daling!

Shu Shinju said...

ikan kering goreng bawang sedap ooo.. shu suke..hehehe...

el said...

sokongggggggg
el pun prefer msk sndiri dr beli kt param tu...kalo nak beli pun sbb nak rs kuih yg felik or x leh buat jek...
then msk simple2..kalo wiken tu leh la msk spesel skit..ikut kerajinan gak ni
msk simple2 tu yg membuka selera hehe

Lizzie Yasmin said...

kalu sahur msti prefere lauk simple jer..contoh.. ikan bilis masak kicap.. n telur dadar.. tue pun dah sedap...

ratusiput said...

aku bulan pose dok umah mak aku....kang kalau aku dok umah aku...buka pose ngan sahur air mata je kang...ehehe...

SURIA AMANDA said...

yes setuju..sahur itu ibadah..tapi nape manjang xde selera time sahur erk?

CiKaYu said...

lauk cm gitu je dh menyelerakan...

salam ziarah...1st time singgah.

mummysyafie said...

saya kalau sahur amik yang simple je dear. selalu nya amik nesvita or roti je. tapi hubby prefer makan nasi ngan sup.

Eri-chan said...

x dan sahur lagi takat ni..hehe
tapi kalau pose i minum air cukupla..nak makan2 ni takdela...taktaula tak selera sgt pun pepagi nak mkn. plg tinggi minum oat dgn coklat panas kot..