Klik Jangan Tak Klik

Sunday, August 8, 2010

Bandar penuh bersejarah

Walaupun Penang antara negeri yang menyimpan
bnyk tinggalan sejarah
tapi apakan daya tak bnyk tempat pun kitaorg dapat
pi...

So ni jelah seciput tempat yang kami dapat pi
paling tak tahan kat sini cuaca adalah sangat2
panas...tu sebab yang keluar lewat
ingatkan petang ok

tapi panas dekat laut ni lain macam sikitlaaa
tu yang bila aku pose...mata makin lama makin kecik
dah ler mata tak berapa nak besar huhu

Clock Tower, Persiaran King Edward

Dibina oleh Jutawan Cheah Chen Eok pada tahun 1897 untuk memperingat Queen Victoria
Mengikut sejarah pembinaan menara ini Queen Victoria telah
meninggal dunia semasa menara ini hampir siap sepenuhnya
pada tahun 1920


Inilah dia Masjid Kapitan Kling
yang terletak di Lebut Pitt merupakan masjid
tertua di Pulau Pinang..

gambar close up huhu nak jugak

Fort Cornwallis
Siannya tak masuk
sebab masa tu dah suntuk rugi pulak kalau bayar tiket
RM1 ajer perperson
open at 8.30am to 7pm
daily yer
rasanyer takde apa pun cuma kubu & meriam ajer

Fort Cornwallis adalah kota lama
berbentuk bintang 5 bucu yang
terletak ditimur laut Pulau Pinang
Ia didirikan pada tahun 1786
dan dinamakan sempena
Charles Cornwallis

Ini gambar pokok besar yang dah berusia bertahun2 gamaknyer
besar semacam ajer
nak pi posing dekat2 Mr Y
tak kasik
dia takut nanti apa2 pulak
Last2 jadila takat ni jelah jelajah sejarah yg kitaorg dapat
pergi pun
ada lagi yang termiss
sebab masa pun dah lewat bnyk tempat dah nak tutup
so kene rushing nak pi tempat yang lagi besss
hehe

Psst: Banyak tempat bersejarah kat Penang ni yang aku belum explore...lain kali pi tempat pulak hehe

11 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

alamak....lieya plak sis, kalo pi penang, mmg ingat mkn jek....rupe2nye byk bangunan bersejarah yeak hi hi hi....

cantik maxi sis...suke tgk...org slim pakai maxi mmg cun....

y@n@ M!B said...

maknenye kena ada 2nd trip to penang..hehe..mmg mustahil la nk pi sume tpt dlm ms beberapa hari je kn =)

Lady of Leisure said...

wah ni mcm tour di penang dah ni.. hehe.. btw tempat2 tu semua dekat2 ke jauh2 beb?

mummysyafie said...

gi Melaka last february. masa tu CNY lak..mmg susah sangat cari parking.

kat sini mmg banyak tempat bersejarahkan. paling best bila dapat naik beca..

Shu Shinju said...

posh...awak cun ler... suke tgk awak...;)

black_mel said...

nice...hope png akan terus maju..

Softtouch [Hanim] said...

rajinnyer sis pg tmpat2 sejarah..jarang org suka sejarah2 nie..kalu sy pg penang mesti nk tgk laut dia or tnpat makan2...

Azmiezas said...

amboi..mcm pmandu pelancong terdiva..

akak sendiri pun blum habis ronda Penang lagi..selalunya akak pegi makan jer..pas tu balik..hehehe...

ieda said...

heheha memang best kan beb .. haku kalau dpt peluang ke penang nanti sure kena gi nieh ..

memang banyak tmpt menarik kat sini kannn pueh ati .. cam gi melaka lakkk :))

qellissa said...

u look gojes babe...=)

NeenaAnuar said...

paling suke gambar yg last & second last tu! cantik tempat posing... and org yg posing pun cun abisss! hehehe...