Klik Jangan Tak Klik

Wednesday, June 23, 2010

Masalah hormon

12Dek sbbkan korang dah phening dgn entry JJCM
haruslah aku letak entry kisah Mr Poposh pulak
kang bosan lak asik2 muka2 aku

Inilah tablet yang Mr Poposh makan
selepas dia sakit teruk dulu
hampir2 nak kene HIV dah masa tu
ibarat tinggal nyawa2 ikan
tapi Allah masih sayangkan dia
so sampaila ni alhamdullilah dia makin
sihat

cuma aku kene mentenla kasik dia tablet ni everyday
1 bijik sehari....sian gak kalu tengok dia kene telan tablet
yg punyala besar ni
dgn bau ubat tu lagi

dah ler aku kalu kasik bukan macam VET siap
alat bagai...aku jolok ajer...pastu katup mulut dia sampai telan
& make sure katup lama sikit...kalu tak tetiba aku nak menyapu
jumpa tablet tu...maknanyer dia pandai kelentong aku
dia tak telan ubat tu...tp so far kalu dia dah telan dia tak muntahkan...teknik kene betul

Ko tengok muka tak suke makan ubat ni
asal nak makan ubat jer dia hilang...tau jer pulak time nak makan
ubat tu...
Mr Poposh terpaksa amik ubat ni
sebab lepas dia sakit
bulu dia ada problem keguguran sgt..
so bila bagi ni kurangla sikit
keguguran...& nampak dia aktif..

pernahla jugak aku stop sbb kunun2nyer dia dah okey
rupa2 nyer tak bley menjadi2 keguguran bulu
dia....so la ni continue jelah
nampak jer cam okey ni
tapi kene jaga betul sbb antibodi dia
tak berapa kuat & sbb tulah jugak dia tak bley bercampur dgn kucing yg tidak divaksin
la ni kalu aku groom bulu dia pun dah kurang lekat kat sikat
kalu tak mak aii banyak nyer
selang sehari kene sikat & lap dgn warm water
mandi sebulan sekali jelah
tak galak sgt selalu mandi
lagipun dia "clean" sbb indoor cat

yang ni kunun2 VET kata treats for cat kalu dia buat "good things"
hampeh dia tak layan pun last2 tersimpan dalam peti ais ...
saper nak makan ni...tp aku pun pelik gak
ada ker kucing nak makan "milk drops" ni

Psst: Ubat ni tidak terdapat di mana2 PET SHOP....jenuh aku cari tak jumpa...ubat ni hanya dibeli atas nasihat VET...

17 comments:

Azmiezas said...

amboi si poposh pun kena makan ubat..

☆ lieya latif ☆ said...

alahai sis, sgt comel tgk kucing sis....pic yg ngan ubat tu yg comel tu...muke cam pasrah jek kene mkn ubat heeheheheh....

bagus bela pet ni kan sis...terapi utk kite...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

sian poposh kena makan ubat...xpa demi tuk kesihatan poposh telan la jugak nyek....gud boy la poposh nie..

Delimasari said...

mcamana nk bg c poposh tu mkn ubat yerkkk..
mesti dia tau kan....

qellissa said...

bagus nya u beb, bela poposh sebijik cam anak..siap bg antibodi lg..untungnya poposh dpt mama cam u..hihihi...pastu pandai plak dia mkn ubat...=)

::@.L.I.N:: said...

hish...pandai dia kelentong yer...membuat kan saya ketawa terguling2 baca ....<----TIPU3

A D I A said...

i rasa poposh lagi rajin dari i makan ubat heheh

ieda said...

bukan main bertuah si poposh haaa dpt tuan yg betul2 prihatin :))

NeenaAnuar said...

untung poposh have you as a mommy! hihihi... tapi memang kite perlu jaga haiwan peliharaan nie sebaik mungkin kann... nak2 pulak kucing kesayangan nabi....

y@n@ M!B said...

memang teliti aa sis jaga kucing..siap ks tablet lg..huhu~

Dee said...

control med kot sis..sbb tu x jumpa kt PET SHOP..

sian poposh..kena mkn pil ye..tp biar betul posh..xkanlah kena HIV..

Mimy Hamid said...

poposh dah macam pompuan le..maintenance tinggi...semua ada ..jgn memain pil la..itu la ini..gempak tauuu

sI tEDI said...

macam mana bg dia makan ek?

campur dlm makanan dia? suap begitu sahaja?
hancurkan?

pernah try bg vitamin kat kucing aku yg tablet ni. campo dlm makanan dia. haremmm die nak makan. boleh dia tinggalkan benda alah tu.

amek yg jenis cecair jek.

terus tembak dlm mulut

Softtouch [Hanim] said...

ciannye poposh kene makan ubat tablet..tp utk kebaikan dia jgk...muka dia sebelah ubat dia tu mcm muka takut..tau jerkan dia ubat dia tu..he eh he

black_mel said...

poposh sakit mkn ubat...org sakit pun x makan..hehe..

niesz said...

mkn ubt ye mr poposh...hihi..

Lady of Leisure said...

treats tu arri n molly ada tapi sama gak dengan poposh depa tak mau makan hehehe... manja dorang ni kan