Klik Jangan Tak Klik

Monday, June 28, 2010

Pudu Jail dalam kenangan

Sayu jer hati aku bila aku tengok PUDU JAIL
yang tengah dalam proses untuk dirobohkan
dan bakal dijadikan
"commercial area"

yelah dah kiri kanan pusat membeli belah
takkan tercongok satu2 nyer tempat diletakkan
banduan2kan
kang ada lak banduan larik p soping bley
mmg tak sesuai

Pudu Jail ni mula di bina pada tahun 1895
bayangkan dah 115 tahun...
mcm2 pengalaman yg mengerikan berlaku di dlm penjara ni
berdasarkan cerita2 & pembacaan...
tragis & menakutkan
mcm ALCATRAZ pulak

Teringat masa dolu2
bila penjara ini dibuka
sebagai muzium...
ABAH aku pi melawat tapi tak bawak kitaorg
tapi ABAH dok kata elokla tak pi
sebab dia tau kitaorg ni kan lemah
semangat...bayangkan tempat
org kene gantung...mesti ada roh2 yg berkeliaran
tulah citernyer...tapi dlm masa yg sama aku terkilan gak tak dpt masuk

Ramai gak aku tengok org dok berenti untuk amik gambo
kok yer pun nak amik gambo jgn ler kat depan jalan tu
ari tu aku dah kene dgn nyonya sorang ni dah ler trafik light kat situ cepat sgt
dia leh slowkan keta semata2 nak amik gambo
mmg nak kene HON kuat2 ler tu...
sabo jerle

Psst: Sekurang2nyer aku ada simpan photo sebelum penjara ni bakal dirobohkan sepenuhnyer...sejarah ni

17 comments:

Softtouch [Hanim] said...

saya pernah masuk sbb masa tu sek ade buat lawatan kat situ..syg plak kene roboh tp terpaksa roboh sbb xsesuai ada kat tgh2 bandar tu...

mahira oya said...

mmg traffic light situ cpt giler..mau hangin..

y@n@ M!B said...

sy kureng setuju aa penjara ni dirobohkan..dh la nk buat commercial area...lg sesakkkk!!

len la klu roboh buat kwsn lapang ke oke gak..hurm ntah la..dorang ni xde sentimental minded ke..sejarah tu -_-

Azmiezas said...

Semalam akak pegi Berjaya TS, nak balik nampak Pudu jail,..pun rasa macam Posh jugak,..kesiankan..

Farah Y said...

Dah tinggal kenangan. My Ma pun tak bagi visit masa dah jadi muzium atas sebab yang sama, risau lemah semangat!

daboo® said...

tapi saya rasa ta patut dirobohkan lah. it is such a historical building. lama kot. ta patut sgt kena roboh. :(

sI tEDI said...

walau kita tak pernah masuks ebagai banduan kat situ.

touching ttp ada!

ida said...

tu la..
da xder la penjara pudu sebagay bangunan bersejarah rg...
huh...
ye la...
tgok pon taw da mengerikan..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

tapi aku seram beb tengok penjara pudu nie..eeeeeeeeeeee scary...

Mimy Hamid said...

dekat ngan opis ko kan..eheeh..ko nampak tak progress pembinaan

makdara terdiva said...

tak ralat..sbb dah penah merasa msuk dlm tu mase dia open 4 public..mmg scary-mary la tmpt tu..

ini pun salah 1 khazanah antik negara..

ieda said...

memang kenangan kan tmpt nieh ... seriau biler tgk .. katanya dah mcm2 hal jadi .. bunyilah dan ada yg nampak lembaga .. ishhhh mcm2 ..

Rinna said...

Hmm..sedih gak tgk dah kena roboh.. tapi sempat laa jugak masuk dulu masa dibuka utk awam.. Tgk penjara dari dekat laa.. Ada dia org tayang video pesalah kena rotan.. ishh ngeri tgk.. Tempat gantung..tak berani laa nak masuk..cuma tgk dari luar jerk..

black_mel said...

x berkesempatan nak masuk lagi pun....tau2 dh xde....xpe..patah tumbuh hilang berganti..bnyk lg penjara lps ni..hehe..

Lady of Leisure said...

lu teringin nak lawat penjara pudu ni tapi i tak allert dengan date time dorang buat bukaan to public tu huhu

NeenaAnuar said...

I memang rasa sangattt ralatt with this issue! sayang sangatt artifak sejarahh yg sangatt berharga nilai nyer! I nie kann pencinta alam & bahan sejarahh... so bende2 camgini memang I sensitipp sikit ler! hehehe..

Actually I dah pun draft about pudu jail nie.. tapi tak publish lagi! :D

ALoNa Cintamaniszlite said...

dulu masa kecik2 naik bas ekspress nak ke pudu..mesti lalu pudu jail. Suka betul tgk lukisan mural kat sepanjang tembok luar jail tu..